ŽIVOT

Gradonačelnik Radić vratio stipendije za darovite sportaše pete i šeste kategorije

"Ove su stipendije nažalost bile ukinute 2015. godine. Mi smo ih danas vratili. Govorimo o 45 stipendista, za što smo iz proračuna izdvojili 235.000 kuna"

Objavljeno 15.03.2022
Ivona Amidžić

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dodijelio je u utorak 45 sportskih stipendija za darovite sportaše pete i šeste kategorije u ukupnom iznosu od 235.000 kuna. Riječ je u pravilu o juniorima i kadetima, osvajačima medalja na državnim prvenstvima u svojim sportovima, odnosno članovima nacionalnih reprezentacija.

– Ove su stipendije nažalost bile ukinute 2015. godine. Mi smo ih danas vratili. Govorimo o 45 stipendista, za što smo iz proračuna izdvojili 235.000 kuna. Stipendije mjesečno iznose 600 kuna za juniore i 400 kuna za kadete, a isplaćuju se tijekom cijele godine. Sveukupno smo za darovite sportaše, uključujući i vrhunske sportaše prve i druge kategorije, ove godine u proračunu izdvojili rekordan iznos od 550.000 kuna – rekao je gradonačelnik Radić.

Grad Osijek inače je jedini od velikih hrvatskih gradova koji dodjeljuje sportske stipendije darovitim sportašima, ne računajući stipendije učenicima i studentima sportašima, a koje se dodjeljuju ovisno o školskim uspjesima.

Gradonačelnik Radić dodao je kako Grad Osijek osigurava i brojne druge pogodnosti za sportaše, napominjući kako bez logističke potpore Grada ne može biti ni zapaženih sportskih rezultata.

– Jedini smo veliki grad u Republici Hrvatskoj koji osigurava besplatan prijevoz mlađim sportašima i sportašima s invaliditetom. Financiramo trenere i sportske klubove, dajemo dvorane na besplatno korištenje. Puno ulažemo i u sportsku infrastrukturu – dodao je Radić.

Osvrnuo se i na rekonstrukciju športsko-rekreacijskog centra Copacabana gdje radovi teku planiranom dinamikom, ističući kako će Osijek po završetku radova dobiti olimpijski bazen koji odgovara svim normama plivačke svjetske federacije.

Sportske stipendije darovitim i vrhunskim sportašima inače se dodjeljuju iz Programa javnih potreba u sportu, a isplata će se nastaviti do kraja godine, odnosno do iskorištenja planiranih sredstava.

Stipendije se isplaćuju na žiro-račune roditelja odnosno zakonskih zastupnika sportaša. Pravo na stipendiju ostvaruje sportaš olimpijskih i neolimpijskih sportova koji ima status darovitog sportaša pete i šeste kategorije prema rješenju Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Za ostvarenje prava na stipendiju sportaš mora biti član sportske udruge koja je udružena u Zajednicu športskih udruga grada Osijeka; uredno i redovito obavljati svoje sportske zadaće priprema, treninga i natjecanja; redovito se odazivati na pripreme, treninge i nastupe za državnu reprezentaciju; te svojim ponašanjem dostojno poticati i promicati etičke vrijednosti sporta.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek u suradnji s Udrugom Osijek Software City danas je potpisao ugovore sa studentima i osigurao im Gradsko-poduzetničke stipendije...

FOTO: Studenti osječkih fakulteta potpisali ugovore za stipendije s osječkim tvrtkama

Najbolji studenti FERITA-a, Odjela za matematiku, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta, Odjela za fiziku i Medicinskog fakulteta Osijek  danas Više…

Ovo je cupping, populariziran kao tretman za profesionalne sportaše zbog raznih pogodnosti za sportske ozljede...

AJD DA NEMOŠ’ CUPPING! – inovativna metoda masaže u Beauty studio Majestic u Osijeku

Ne, ovo nije Ninja Turtles mutacija.  Ovo je cupping, populariziran kao tretman za profesionalne sportaše zbog raznih pogodnosti za sportske Više…

Zaklada „Srce grada Osijeka“ osnovana je 2015. godine u svrhu pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i djeci iz tih obitelji

Otvoren Javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade „Srce grada Osijeka“

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, predsjednik Upravnog odbora Zaklade „Srce grada Osijeka“ Vladimir Ham i upravitelj Zaklade Romano Kristić na današnjoj Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka