ŽIVOT

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek – teško dostižan uzor i na međunarodnoj razini

"Hrvatska je danas samodostatna u pogledu osiguravanja krvi jer 80% krvi skupi Crveni križ, a jedan od najboljih sakupljača je osječki Crveni križ"

Objavljeno 13.03.2020
Ivona Amidžić

Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek nacionalni je uzor i u međunarodnim okvirima primjer najboljeg od najboljih – među organizacijama Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca – istaknuo je danas predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. na konferenciji za novinare održanoj prigodom predstavljanja provedenih aktivnosti i programa Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 2019. godini.

“Hrvatska je danas samodostatna u pogledu osiguravanja krvi jer 80% krvi skupi Crveni križ, a jedan od najboljih sakupljača je osječki Crveni križ koji je prošle godine predviđeni plan nadmašio za 25%. Ovu humanost Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca prvi je uočio car Franjo Josip pa je u Osijeku osnovao Crveni križ Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Ta je organizacija i tada postizala rezultate kojih bi se i danas mnogi mogli postidjeti”, rekao je Jelić.

Osječani daju važan doprinos hrvatskoj samodostatnosti u pogledu osiguravanja doza krvi neophodnih za spašavanje života. Među najupornijim darivateljima krvi je i zamjenik gradonačelnika mr. sc. Boris Piližota koji ju je darovao oko 65 puta.

“Čestitam ravnatelju Gradskog društva Crvenoga križa Denisu Ćosiću, zaposlenicima, volonterima i svima koji aktivno doprinose, da iz godine u godinu ostvarujemo sve bolje rezultate. Posebno me veseli humanost naših sugrađana u pogledu darivanja krvi, ponajviše doze novih darivatelja. Grad ima pouzdanog partnera u Gradskom društvu Crvenoga križa Osijek, glede provedbe svih socijalnih i dobrotvornih programa, ali isto tako i u zaštiti, spašavanju te svim onim zdravstvenim programima koji se provode tijekom godine”, kazao je Piližota i dodao da Grad Osijek tijekom 2020. planira osigurati oko pola milijuna kuna za Službu traženja Gradskog društva Crvenog križa, ukupno 2 milijuna kuna za javne ovlasti i redovne djelatnosti društva.

Konferencija za novinare okupila je osječke uglednike koji svojim aktivnim angažmanom daju veliki doprinos uspješnosti gradske i županijske organizacije Hrvatskog Crvenog križa.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

Situacija se u Osijeku svakako polako vraća u normalu, ali daleko smo još od opuštanja kao prije pojave koronavirusa i Više…

Iako je situacija u Hrvatskoj svakim danom sve lakša bolnice su i dalje opterećene, a prisutna je i veća potreba za krvi...

I ovog vikenda dobrovoljno darivanje krvi

Više nema nikakve dvojbe da se situacija u Osijeku polako vraća u normalu, ali daleko smo još od opuštanja kakvog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći