POLITIKA

Gradsko vijeće Osijeka nije prihvatilo odluku o nagodbi sa Strabagom

Na današnjoj Sjednici Gradsko vijeće Osijeka nije prihvatilo odluku o nagodbi s tvrtkom Strabag, izglasan je prijedlog o podizanju dugoročnih kredita od preko 90 milijuna kuna, a raspravljalo se i o poskupljenju vode, komunalne naknade i odvoza smeća

    Objavljeno 24.02.2020
    Ivona Amidžić

    Gradsko vijeće Osijeka nije prihvatilo odluku o nagodbi s austrijskom tvrtkom Strabag i njezinim partnerima kojim bi se mirno riješio spor koji se vodi između gradova osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije, odnosno ZOIS, piše HRT Radio Osijek.

    S obzirom na to da je Vrhovni sud priznao međunarodni pravorijek gradovi bi zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod Antunovca trebali platiti 122 milijuna kuna, a prema ponuđenoj nagodbi to bi trebalo biti 84 milijuna kuna.

    Razloge nepristajanja na nagodbu pojasnio je odvjetnik Grada Osijeka Željko Švedl: “Strabag i njegov partner su podnijeli zahtjev Gradu Osijeku za sklapanje nagodbe s obzirom na okolnosti gdje je Vrhovni sud priznao međunarodni pravorijek, međutim prijedlog je ostalih gradova da se odbije prijedlog nagodbe zato što Strabag istovremeno vodi sporove na Trgovačkom sudu protiv gradova koji je prvostupanjski završio tako da je njihov tužbeni zahtjev odbijen koji je identičan međunarodnom pravorijeku. Mi smo u tom predmetu imali i protutužbeni zahtjev s kojim smo odbijeni i koji glasi zapravo tako da se utvrdi ništetnost ugovora o koncesiji koji je sklopljen 2006 godine. Pema tome, s obzirom na stanje spiska pred Visokim trgovačkim sudom gdje su odbijena oba tužbena zahtjeva, teško je prihvatiti ili predložiti sklapanje nagodbe dok se ne izjasni Visoki trgovački sud”, rekao je Švedl i dodao da bi se na tu odluku moglo čekati i nekoliko godina, no istaknuo kako je gradonačelnik Vrkić prije pola godine uputio zahtjev predsjedniku Visokog trgovačkog suda da se postupak ubrza.

    Izglasan prijedlog o podizanju dugoročnih kredita od preko 90 milijuna kuna

    Vijeće Grada Osijeka prihvatilo je odluke o dugoročnom zaduživanju dvama kreditima od 58 i pol, te 33 milijuna kuna.

    Pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu David Krmpotić istaknuo je njihovu namjenu: “Ovaj manji kredit je za IT park, za Centar za posjetitelje, te razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, dok je veći za energetske obnove dječjih vrtića i škola, izgradnju i rekonstrukciju športskih, završetak uređenja Kulturnog centra, završetak Indijske zone Nemetin, te za stanogradnju”, rekao je Krmpotić i dodao kako je rok otplate 15 godina uz iznimno povoljnu kamatu od 1,17%.

    Uoči sjednice zbog višemilijunskog zaduženja konferenciju za novinare održao je HDZ koji je oporba u osječkom Gradskom vijeću, a predsjednik Gradskog odbora HDZ Osijek Ivan Radić najavio je kako “kredite koji nisu razvojni i koji se ne financiraju iz fondova EU ne možemo podržati, a one koji se sufinanciraju iz sredstava EU naravno da ćemo podržati”.

    Tijekom pitanja i odgovora iste stavove u ime Kluba zastupnika HDZ-a nastavio je iznositi Željko Kovačević

    On je istaknuo kako “nedavno poskupljenje vode, komunalne naknade i odvoza smeća predstavlja veliko opterećenje na budžete Osječana”, ali je i pohvalio nedavno najavljenu inicijativu gradonačelnika Ivana Vrkića o smanjenju prireza s 13 na 10% smatrajući kako je prihvaćena inicijativa stranke da se u tu svrhu prenamjene sredstva koja su u proračunu osigurana poreznom reformom, ali tek nakon “performansa koji smo morali raditi i ići urudžbirati zahtjeve”, rekao je Kovačević.

    Odgovarajući zastupniku HDZ-a Kovačeviću zamjenik gradonačelnika Boris Piližota napomenuo je kako je Vladinim poreznom reformom, odnosno poreznim rasterećenjem u 3 kruga, u proračunu Grada 50 milijuna kuna manje, a ne više kako tvrde, te da se taj novac proteklih godina namaknuo mjerama Gradske uprave.

    “Meni jedino nije jasno je li vaš savjetnik nema elementarna znanja o tome što priča ili svjesno obmanjujete sugrađane misleći da oni nemaju pojma o čemu se tu priča”, rekao je Piližota i istaknuo izdvajanja u dječje vrtiće te financiranje sporta i poduzetništva, za što se samo kroz ove 3 mjere izdvojilo 30 milijuna kuna.

    Što je s Nemetinom i 5G mrežom?

    Oporba je na aktualnom satu pitala što je s gospodarskom zonom Nemetin, a o 5G mreži i njezinoj sigurnosti upitao je nezavisni Kristijan Šimičić i zatražio Tematsku sjedicu gdje bi se o svemu tomu više doznalo.

    Za Gospodarsku je zonu Nemetnin pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević istaknula kako “trenutačno ondje rade tri tvrtke sa preko sto zaposlenih, a očekuje se rad 11 tvrtki i znatno veći broj uposlenih nego je prvotno predviđano”.

    Što se tiče 5G mreže zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš napomenula je kako “će se kroz testnu fazu koja se trenutačno provodi u Osijeku ispitati sigurnost 5G mreže, no o njezinim dobrobitima za gospodarstvo i neškodljivosti dovoljno govori činjenica da je Švicarska, koja je znatno naprednija od Hrvatske, odavno pokrivena 5G mrežom i to gotovo 100%.”

    (HRT Radio Osijek)

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Od 14 točaka današnje sjednice Skupštine čak pet ih se ticalo turizma koji je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije

    Turizam, poljoprivreda i potpore u središtu pozornosti na skupštini OBŽ

    Na dnevnom redu 27. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj 31. siječnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, Više…

    Gradska trgovačka društva podnjela izvješća i svo posluju stabilno, Vladimir Ham je novi intendant HNK Osijek

    Održana 9. sjednica Gradskoga vijeća grada Osijeka

    U Osijeku je jučer održana 9. sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su gradska trgovačka društva ( Vodovod, UNIKOM, GPP, Tržnice, Više…

    Donesen rekordni proračun u povijesti Osijeka: 1.087.000.000,00 kuna

    Gradonačelnik Radić predstavio izvješće o radu Gradonačelnika (4. lipnja do 31. prosinca 2021.)

    Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021. na 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde