GOSPODARSTVO

Gradsko vijeće: ‘Turistički krevet’ u Osijeku ostao 300 kuna, Galić amandmanom ispravio nepravdu u Josipovcu

Prije više godina, kada je Ministarstvo turizma odlučivalo, zaključili su kako Josipovac pripada u drugu kategoriju. I od tada Josipovčani plaćaju 210 kuna. Sada smo tu nepravdu eto ispravili - ustvrdio je Galić

    Objavljeno 23.01.2019
    Alan Srčnik

    Gradsko vijeće Grada Osijeka odlučilo je o iznosu paušala za iznajmljivače po svakom raspoloživom krevetu. Za grad se plaća 300 kuna, za okolicu 150. To je cijena koja je i prije bila na snazi, no morao je Grad, sukladno odluci države, donijeti odluku o tome.

    Da nisu oni, odlučila bi država. Naime, najviše hrvatsko zakonodavno tijelo ‘odrezalo’ je naknadu od 750 kuna za svaki ‘turistički krevet’ u Hrvatskoj, pašualni iznos kojeg plaćaju na godišnjoj razini iznajmljivači, ali uz davanje mjerodavne i posljednje riječi lokalnoj samoupravi. Jedinice lokalne samouprave morale su do kraja siječnja donijeti odluku, svaka za sebe, koliko će stajati ‘turistički krevet’ u njihovom ‘dvorištu’.

    Osijek je odlučio kako cijene ostaju iste. Pa ipak, najzanimljivija vijest stiže iz Josipovca. Ondje se, naime, plaćala do jučer cijena 210 kuna. Nezavisni vijećnik s liste Mosta NL Mario Galić amandmanom je reagirao, Vijeće prihvatilo pravednu sugestiju … Sada je i tamo 150.

    – Prije više godina, kada je Ministarstvo turizma odlučivalo, zaključili su kako Josipovac pripada u drugu kategoriju u odnosu na ostala naselja, odnosno mjesne odbore. I od tada Josipovčani plaćaju 210 kuna. Sada smo tu nepravdu eto ispravili – ustvrdio je Galić.

    – Tu odluku sada mogu konzumirati svi Josipovčani. Razumije se, ondje su trenutno 2 do 3 značajnija iznajmljivača, ali je sada, uz smanjenje troškova, otvorena prilika i drugima da započnu isti posao – nastavio je Galić.

    Radi razumjevanja, Osječani plaćaju paušal Osijeku i ako imaju krevete drugdje. Dakle, prema mjestu stanovanja. A godišnje Grad ‘ubere’ oko 350.000 kuna od iznajmljivača.

    Osijek je, odnosno OBŽ, u kontekstu kontinentalnog turizma, ponajveća snaga Hrvatske, ako se izuzme unutrašnjost Istre i Zagreb, stoga smještajne kapacitete valja njegovati.

    – Ova cijena je poticajna. Nije preteška za iznajmljivače. Samo neka se razvija. Neka se razvija i smjer Osijeka u turizmu, povezivanje kapaciteta s uslugama i izvan grada, s Kopačkim ritom. Želimo jak turizam, a pomoći možemo smanjivanjem davanja – zaključio je Galić.

    Foto: Facebook (Mario Galić)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Najveće iznenađenje jest da je tijekom srpnja ostvaren najveći broj noćenja do sada u 2023. godini

    Rekordan turistički srpanj u Osječko-baranjskoj županiji

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina u kontinuitetu bilježi izvrsne turističke rezultate. Rezultat je to kontinuiranog rada na razvoju destinacije kroz Turističku Više…

    "...možemo očekivati, imajući u vidu činjenicu da 60% noćenja dolazi iz Euro područja, 2/3 turista iz Schengen prostora da će svakako to biti mamac za povećani broj dolazaka i noćenja ove turističke sezone 2023."

    U Osijeku održani Dani poslova u turizmu

    U osječkoj Dvorani Gradski vrt održani su Dani poslova u turizmu koje su zajednički organizirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Više…

    Sjednica Gradskog vijeća 11. u mandatu ove vlasti, sazvana je za utorak 20. rujna, na programu će se naći zanimljive izmjene...

    Grad – Ostajemo bez dva upravna odjela

    Prijedlog izmjene odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Osijeka bit će jedna od tema na dnevnom redu sjednice Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja