Graševinom dobrodošlice u osječkom caffe baru Trica sutra počinje međunarodna konferencija o graševini kojoj je cilj pozicionirati i brendirati graševinu kao najvažniju i najzastupljeniju sortu u Hrvatskoj te potaknuti jačanje turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, prenosi Radio Osijek.
Graševina dobrodošlice u caffe baru Trica za međunarodnu konferenciju o graševini!
Međunarodna će se konferencija "GO - Graševina Osijek" održati u sklopu projekta Wine Tour Across Borders
Međunarodna će se konferencija “GO – Graševina Osijek” održati u sklopu projekta Wine Tour Across Borders, partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Udruga “Graševina Croatica”, a nositelj projekta je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić istaknula je kako je ova konferencija prilika za promociju vinske perjanice naše zemlje – sorte graševina.
“Graševina je dominantna i kada je je riječ o vinogradarskim površinama u Hrvatskoj (25 posto) te ukupno proizvedenim količinama grožđa i vina u Hrvatskoj. Također, pokazala je iznimne rezultate u vinogradarskoj regiji “Slavonija i hrvatsko Podunavlje” te od nje nastaju različiti stilovi vina”.
Promocija graševine kao najvažnije i najzastupljenije vinske sorte u Hrvatskoj ključ je i jačanja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma Siklósa i Villány-a s hrvatskim Podunavljem i Slavonijom. Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kaže kako je namjera povezati vino i turizam.
” Upravo sam naziv odredišta itekako može podignuti cijenu vinu, a s druge je strane ono jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Osječko-baranjska županija ima četiri značajna vinogorja – baranjsko, erdutsko, feričanačko i đakovačko i velik broj vinskih turističkih manifestacija.”
Jedna od njih je Večer vina i umjetnosti koja će se održati u petak u osječkom Perivoju kralja Tomislava s početkom u 18 sati.