ŽIVOT

Gripa je završila?

O trenutnoj situaciji smo razgovarali s prof.dr.sc. Karlom Kožulom...

Objavljeno 28.02.2019
Antonela Verković

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona… Kako smo ranije naveli, najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke te upravo naše županije.

Potaknuti time, razgovarali smo s voditeljem službe za epidemiologiju ZZJZ Osječko-baranjske županije, profesorom na Medicinskom fakultetu, Karlom Kožulom.

Zanima nas trenutno stanje oboljelih od gripe, koliko je oboljelih i koja je to dobna skupina najčešće zahvaćena?

U OBŽ je zaključno s 24.02.2019. ukupno prijavljeno 3855 oboljelih i 1 umrla osoba od gripe. Najveći broj oboljelih je među djecom predškolske/školske dobi te u dobi od 30-64 godina, dok je sukladno očekivanju najniži kod osoba iznad 65 godina života (cijepljene osobe).

Osjeti li se već pad broja oboljelih i je li vrhunac epidemije gripe prošao?

Vrhunac prijava broja oboljelih zabilježen je s prijelaza siječnja na veljaču i od tada se evidentira naglašeni pad broja prijava oboljelih od gripe. Tako je tijekom prošlog tjedna zabilježeno ukupno 197 prijava oboljelih od gripe.

Kako sačuvati organizam, ali i izboriti se s trenutnim, gotovo neprestanim, promjenama vremena koje nerijetko utječu i na zdravlje?

Kronični bolesnici trebali bi se pridržavati uputa svojih liječnika, a svi mi ostali trebali bi uzimati puno tekućine, voća i/ili vitamina te pratiti i prilagoditi svoju dnevnu aktivnost vremenskoj prognozi.

Za očekivati je da će se i tijekom narednih tjedana smanjivati broj prijava oboljelih od gripe u OBŽ – dodao je Kožul.

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Dokazano je da čak 95% komaraca u naseljena područja Grada Osijeka dolazi s poplavnih područja te struka kaže da je bolje i učinkovitije boriti se s komarcima na mjestima gdje oni nastaju

Vulin: Prvi puta od hrvatske samostalnosti ćemo larvicidno tretirati poplavna područja koja okružuju Grad Osijek

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ izv. prof. dr. sc. Nataša Turić izvijestila je kako su Gradu Osijeku izdane Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja