ŽIVOT

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Objavljeno 20.10.2023
Matija Ivanković

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija može biti bitno drugačija.

Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija. Jedna od najčešćih je upala pluća, no gripa može biti i okidač za srčani i moždani udar te izazvati ozbiljne poremećaje kod osoba s dijabetesom i drugim kroničnim bolestima. Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv gripe i stoga je važno kontinuirano naglašavati njegovu važnost.

Rasprava o potrebi edukacije i informiranja javnosti o svim aspektima gripe i važnosti cijepljenja, bila je dio konferencije za medije, u organizaciji multinacionalne  farmaceutske kompanije Swixx BioPharma Hrvatska, na kojoj su sudjelovali vodeći medicinski stručnjaci.

Epidemija gripe: što možemo očekivati

U sezoni 2022./23. gripa se vratila gotovo na pretpandemijsku razinu u Europi. Epidemija je počela ranije nego uobičajeno, dosegnula je vrhunac krajem 2022., a slučajevi su se bilježili sve do  prve polovice svibnja 2023. „Očito je da se gripa ponovno vratila u populaciju nakon što je prethodnih sezona njezina aktivnost bila suprimirana protupandemijskim mjerama, stoga i u nadolazećoj sezoni možemo očekivati uobičajenu sezonsku pojavu gripe. Intenzitet epidemije gripe u nadolazećoj je sezoni teško prognozirati, no ako zaključujemo prema podacima iz zemalja umjerene klime na južnoj hemisferi, mogli bismo očekivati sezonu sličnu prethodnoj“, izjavio je profesor Goran Tešović, dječji infektolog i pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Skupine s povišenim rizikom od gripe

S obzirom na ozbiljnost gripe za osjetljive skupine kao što su dojenčad, stariji ljudi i kronični bolesnici, ključno je naglasiti važnost cijepljenja.Gripa predstavlja značajnu prijetnju za ranjive populacijske skupine kao što su dojenčad u dobi od 6 mjeseci do 2 godine, osobe starije od 65 godina te pacijenti s kroničnim srčanim bolestima, arterijskom hipertenzijom, kroničnim plućnim patologijama, malignim bolestima, autoimunim poremećajima, imunodeficijencijom te šećernom bolešću. Osim navedenih skupina, trudnice su također pod povećanim rizikom od težih komplikacija povezanih s gripom. Stoga je imperativ promovirati cijepljenje protiv gripe među ovim skupinama stanovništva kako bi se smanjila opasnost od primarnih i sekundarnih komplikacija uzrokovanih ovom bolešću. Važno je istaknuti da cjepivo štiti od težih kliničkih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda“, pridodao je profesor Tešović. 

Uloga cijepljenja protiv gripe kod osoba s rizikom od srčanih komplikacija

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti u svijetu. Respiratorne infekcije kao što je gripa značajno doprinose obolijevanju i komplikacijama kod osoba s kardiovaskularnim bolestima. „Veza između gripe i kardiovaskularnih bolesti je već dugo poznata. Najčešće komplikacije gripe su srčana smrt, infarkt miokarda i hospitalizacija zbog srčanog zatajivanja. Kod osoba starijih od 40 godina gripa i do deset puta povećava rizik od srčanog udara i osam puta od moždanog udara“, istaknula je profesorica Jasna Čerkez Habek sa Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice Sveti Duh.

Unatoč dokazanoj efikasnosti  kada su u pitanju kardiovaskularne komplikacije gripe, cijepljenje nije u dovoljnoj mjeri implementirano. „Uz dokazane koristi nije opravdana niska procijepljenost protiv gripe relativno jeftinim i dobro podnošljivim cjepivom. Suboptimalno korištenje vakcinacije bolesnika s kardiovaskularnim bolestima potiče kardiologe da i dalje, prema preporukama i smjernicama, motiviraju bolesnike za važnu preventivnu mjeru –  cijepljenje protiv gripe“, naglasila je profesorica Čerkez Habek.

Iako infekcija virusom gripe najčešće uzrokuje samoograničavajuću bolest s visokom temperaturom, bolovima u mišićima i malaksalost, kod ranjivih skupina uključujući osobe s dijabetesom, gripa može napredovati do ozbiljnih posljedica poput upale pluća, infarkta miokarda, moždanog udara i povećanog rizika od prerane smrti. 

Teški oblici gripe kod osoba sa šećernom bolesti

Šećerna bolest za koju se procjenjuje da ju ima više od pola milijuna stanovnika Hrvatske,  nosi visok rizik za niz komplikacija, posebno kod pretilih osoba koje su često pogođene i drugim kroničnim nezaraznim bolestima. „Osobe sa šećernom bolešću imaju znatno veći rizik od težih komplikacija tijekom infekcije gripe. Rizik za hospitalizaciju je trostruko veći, za intenzivnu njegu četverostruko veći, za pneumoniju sedmerostruko veći te za srčane probleme osam puta veći u usporedbi s osobama koje nemaju šećernu bolest. Također, pogoršanje regulacije glukoze u krvi tijekom infekcije dodatno komplicira oporavak bolesnika. Osobe sa šećernom bolešću često razvijaju teške oblike gripe, što može dovesti do pneumonije i hospitalizacije. To stvara veliki financijski teret za zdravstvene sustave. Stoga je važno poticati cijepljenje kao mjeru za smanjenje ozbiljnih komplikacija i zaštite života. Cijepljenje također pridonosi zaštiti drugih, posebno osoba s kroničnim bolestima koje su podložnije ozbiljnim oblicima bolesti. Molimo sve građane, posebno osobe sa šećernom bolešću, da razmotre važnost cijepljenja za očuvanje zdravlja i prevenciju komplikacija“, istaknuo je profesor Dario Rahelić, specijalist interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Iako je gripa univerzalna bolest koja zahvaća sve starosne skupine, zbog prirodnog slabljenja imunološkog sustava  osobe starije od 65 godina, posebno su osjetljiva skupina. Do 90% slučajeva smrti i 50% hospitalizacija povezanih s gripom događa se u starijoj populaciji. Do jedne od tri starije osobe razvijaju upalu pluća, dok njih 23% poslije hospitalizacije doživljava funkcionalni pad aktivnosti, što im bitno otežava samostalno obavljanje svakodnevnih poslova.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2003. godine preporučila 75 % procijepljenost protiv gripe svih osjetljivih skupina. Ta preporuka je potvrđena i od strane Europskog parlamenta deklaracijom iz 2005 godine. Prema podacima OECD-a u Hrvatskoj se u 2022. godini cijepilo 31% osoba starijih od 65 godina, što je daleko ispod preporučene procijepljenosti. 

Osnovana Hrvatska koalicija za imunizaciju

Nedovoljna procijepljenost protiv gripe i drugih zaraznih bolesti bila je jedan od razloga za osnivanje Hrvatske koalicije za imunizaciju, multidisciplinarne udruge osnovane ove godine.

„Udruga Koalicija za imunizaciju, osnovana u svibnju 2023. u Zagrebu, okuplja stručnjake iz biomedicine i zdravstva koji promiču važnost cijepljenja i aktivno rade na zaštiti javnog zdravlja. Njezini ciljevi uključuju podršku planovima imunizacije kroz suradnju s nadležnim državnim tijelima te organiziranje i provođenje edukativnih kampanja s naglaskom na prednostima cijepljenja. Osim javnih kampanja, Koalicija planira provoditi istraživanja vezana uz tematiku imunizacije, stvarati medijske sadržaje te pružati informacije i obrazovne materijale o prevenciji infektivnih bolesti. Članstvo u udruzi je dobrovoljno te se dijeli na redovne članove, koji posjeduju stručno iskustvo iz područja imunizacije, te podupiruće članove, koji pridonose aktivnostima udruge kroz različite oblike podrške“, zaključio je profesor Tešović.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

[FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije