ŽIVOT

Hampovčan: Nema nepravde pri raspodjeli cjepiva

Ovog tjedna očekujemo 4.070 doza cjepiva, od čega najviše 2.300 doza "Moderne" te 1.170 doza "Pfizera"...

Objavljeno 29.03.2021
Ivona Amidžić

Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan odbacio je u ponedjeljak sumnje u moguće nepravde pri raspodjeli cjepiva.

Osječki dogradonačelnik i načelnik osječkog Stožera CZ Boris Piližota (SDP) u nedjelju je izrazio sumnju u nepravednu raspodjelu cjepiva po županijama, a uz Hampovčana, na to mu je danas odgovorio i voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić pojasnivši kako je količina cjepiva koja dolazi u pojedinu županiju definirana prema postotku stanovništva u odnosu na RH.

Prema podatcima iz 2019. u Osječko-baranjskoj županiji živi 6,7 posto stanovništva Hrvatske i od svih količina cjepiva, koja dolaze u Hrvatsku, mi dobijemo 6,7 posto, rekao je Dijanić na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Istaknuo je kako je od početka cijepljenja, 27. prosinca, prošle godine do danas u Županiju stiglo 32.746 doza svih cjepiva, koja su registrirana u Hrvatskoj, a ovoga tjedna trebalo bi doći 4.070 doza, od čega najviše 2.300 doza “Moderne” te 1.170 doza “Pfizera”.

Načelnik Hampovčan također je, odgovarajući na upite o početku masovnog cijepljenja, rekao kako će se ovog tjedna formirati tri punkta u Osijeku, gdje će se provesti organizirano cijepljenje.

Napomenuo je kako će organizirano cijepljenje vjerojatno početi u četvrtak, s obzirom na to da cjepivo u županije dolazi srijedom.

Slijedeći tjedan ćemo to pokušati napraviti u ostalim gradovima, u kojima imamo domove zdravlja, jer nam je to logistički najzgodnije. Masovno cijepljenje bit će organizirano kada se steknu svi uvjeti, a za to je već određeno 26 punktova kao i 7 mobilnih timova za cijepljenje, pojasnio je Hampovčan.

Na upit novinara kakva je komunikacija Županijskog i Gradskog stožera Civilne zaštite, ako ih načelnik Gradskog stožera javno proziva, odgovorio je da to nije shvatio kao napad na Stožer, već da je to više bilo usmjereno prema Zavodu za javno zdravstvo, ali misli da to nije korektno.

“Dogradonačelnik Piližota je smatrao potrebnim da se obrati na takav način, ali mislim da to nije u redu”, ocijenio je.

Od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrle su dvije osobe, s područja Osječko-baransjke županije, u dobi od 80 i 89 godina, a potvrđena su 23 nova slučaja zaraze od 186 analiziranih uzoraka. Najviše novopozitivnih osoba, njih devet ima prebivalište na području Osijeka, po dvije su iz Kneževih Vinograda, Našica i Donjeg Miholjca, dok je u ostalim mjestima potvrđen po jedan slučaj zaraze, rekao je u ponedjeljak načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Ivan Hampovčan na konferenciji za novinare.

Na bolničkom liječenju je 69 osoba oboljelih od koronavirusa, i to 55 u osječkom KBC-u, od kojih je 12 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici u Našicama zbrinuto je 14 pacijenata.

U samoizolaciji je trenutno 1.610 osoba, a tijekom vikenda policijski službenici obavili su 19 provjera osoba u samoizolaciji, i u dva navrata su utvrđene nepravilnosti, u Našicama i na Graničnom prijelazu Erdut. Obavljeno je 116 nadzora ugostiteljskih objekata, i nisu utvrđene nepravilnosti, dodao je Hampovčan.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!