KULTURA

HAVC za blagdane daruje besplatne filmske projekcije online

"Gledatelji u filmovima mogu uživati iz topline vlastitoga doma, u šest domaćih i devet europskih naslova"

    Objavljeno 28.12.2020
    Ivona Amidžić

    Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana daruje izbor iz ovogodišnjeg, 8. Maratona kratkometražnog filma koji je upravo obišao nezavisna kina diljem Hrvatske, a od 25. prosinca do 6. siječnja moći će se besplatno pogledati i online.

    “Na taj način svi koji su ‘maratonce’ propustili pogledati u kinodvoranama, u filmovima mogu uživati iz topline vlastitoga doma, u šest domaćih i devet europskih naslova”, kažu iz HAVC-a.

    Prikazat će se višestruko nagrađivani studentski film “Južno voće” Josipa Lukića, animirana dokufikcija “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal, dokumentarni film “Osoba” Sunčice Ane Veldić koji je osvojio posebno priznanje na Corona Short Film Festivalu.

    Tu su je i animirani “Neobična kupka gospodina Otmara” Nike Radasa, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine, te Nagrade Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, također na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

    U programu je i pobjednik ovogodišnjeg Liburnia film festivala “Porvenir” Renate Poljak, koji je također prikazan i na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, te animirani film “Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

    Mali europski maratonci je blok filmova namijenjen djeci s devet naslova autora iz Njemačke, Litve, Švicarske, Irske, Nizozemske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva koji čine presjek bogate europske proizvodnje kratkometražnog filma.

    U tom međunarodnom bloku moći će se pogledati i zapažen hrvatski animirani film “Kuc-kuc” Ivane Guljašević Kuman.

    Program je ostvaren uz pomoć organizacije Short Circuit koja je osigurala izbor europskih naslova.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

    Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

    Filmski kviz kao poklon za Uskrs

    Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

    [NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black