KULTURA

HAVC za blagdane daruje besplatne filmske projekcije online

"Gledatelji u filmovima mogu uživati iz topline vlastitoga doma, u šest domaćih i devet europskih naslova"

  Objavljeno 28.12.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana daruje izbor iz ovogodišnjeg, 8. Maratona kratkometražnog filma koji je upravo obišao nezavisna kina diljem Hrvatske, a od 25. prosinca do 6. siječnja moći će se besplatno pogledati i online.

  “Na taj način svi koji su ‘maratonce’ propustili pogledati u kinodvoranama, u filmovima mogu uživati iz topline vlastitoga doma, u šest domaćih i devet europskih naslova”, kažu iz HAVC-a.

  Prikazat će se višestruko nagrađivani studentski film “Južno voće” Josipa Lukića, animirana dokufikcija “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal, dokumentarni film “Osoba” Sunčice Ane Veldić koji je osvojio posebno priznanje na Corona Short Film Festivalu.

  Tu su je i animirani “Neobična kupka gospodina Otmara” Nike Radasa, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine, te Nagrade Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, također na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

  U programu je i pobjednik ovogodišnjeg Liburnia film festivala “Porvenir” Renate Poljak, koji je također prikazan i na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, te animirani film “Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

  Mali europski maratonci je blok filmova namijenjen djeci s devet naslova autora iz Njemačke, Litve, Švicarske, Irske, Nizozemske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva koji čine presjek bogate europske proizvodnje kratkometražnog filma.

  U tom međunarodnom bloku moći će se pogledati i zapažen hrvatski animirani film “Kuc-kuc” Ivane Guljašević Kuman.

  Program je ostvaren uz pomoć organizacije Short Circuit koja je osigurala izbor europskih naslova.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Opskrbite se knjigama na vrijeme

  GISKO: Radno vrijeme za blagdane

  Iz GISKO-a stiže obavijest za korisnike usluga Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek da će, zbog predstojećih blagdana, sve službe i Više…

  Hrvatski sabor kulture nastavlja sa intenzivnim radom, predstavljanjem najboljih domaćih kulturno-umjetničkih amatera

  Najbolji domaći puhački orkestri predstavljaju se 12. prosinca online!

  Nakon što su proteklog vikenda u formi online događaja publici predstavljeni ponajbolji domaći mali vokalni sastavi i folklorni ansambli, a Više…

  "Naš je festival podjednako kulturno dešavanje, platforma i javni forum za promociju ljudskih prava u Hrvatskoj"

  I ove godine 18. Human Rights Film Festival (HRFF)

  Ovogodišnji, 18. Human Rights Film Festival (HRFF) počeo je u nedjelju na virtualnoj adresi nekadašnjeg domaćina Kina Europa, www.kinoeuropa.hr, gdje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dječje kazalište Branka Mihaljevića simbolično će, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera obilježiti 90. rođendan skladatelja, književnika i novinara Branka Mihaljevića čije ime kazalište i nosi.

  90. rođendan Branka Mihaljevića uz Zeko, Zriko i Janje

  Završen je literarni natječaj Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

  Mlada osječanka Ana Fišer osvojila vrijednu nagradu na literarnom natječaju

  U sklopu obilježavanja obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i početka i završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja danas je u Vukovaru predstavljena knjiga "Mirna reintegracija - pobjeda razumom"

  Dan mirne reintegracije obilježen u Vukovaru