POLITIKA

HDZ OBŽ reagirao na priopćenje SDP OBŽ i tvrde da se radi o nizu neistina

Vijećnički prijedlog da se povećaju vijećničke naknade NISAM prihvatio, a plasiranje laži u javni prostor kako bi se adresirajući mene zaradilo nešto medijskog prostora i jeftinih političkih bodova najoštrije politički osuđujem.

    Objavljeno 12.12.2019
    Petar Tauković

    Nedugo nakon objave “SDP OBŽ prozvao županiju i Ivana Anušića radi naknada za novorođenu djecu” reagirao je i HDZ OBŽ odnosno osobno župan Ivan Anušić s priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

    Iznenađen sam priopćenjem koje je objavljeno u pojedinim medijima, a uputio ga je SDP Osječko-baranjske županije iznoseći neistine.

    Na danas održanoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, županijski su vijećnici izglasali Proračun za 2020. godinu. Županijski proračun iznosi 1,56 milijardi kuna, što je 65% više od ovogodišnjeg, odnosno dvostruko više u odnosu na 2017. godinu. Dio povećanja odnosi se na evidencijske promjene i uključivanje sredstva povodom spajanja Ureda državne uprave sa Županijom, no u proračunu smo osigurali i značajna sredstva iz europskih i drugih izvora, namijenjena za realizaciju niza kapitalnih projekata. Usvojeni proračun jamči razvojni kontinuitet naše županije s ciljem osiguravanja infrastrukturne potpore za razvoj poljoprivrede i gospodarstva jer je upravo osiguravanje kvalitetnih radnim mjesta za mlade obitelji jedini istinski ispravan model za provođenje demografske obnove.

    Vijećnički prijedlog da se povećaju vijećničke naknade NISAM prihvatio, a plasiranje laži u javni prostor kako bi se adresirajući mene zaradilo nešto medijskog prostora i jeftinih političkih bodova najoštrije politički osuđujem.

    Preuzimanjem odgovornosti za vođenje Osječko-baranjske županije, udvostručili smo naknadu za novorođenčad i ona iznosi 1.000 kuna, no rad županijske uprave nismo željeli usmjeriti prema populističkim mjerama nego upravo prema osiguravanju kvalitetnijeg životnog okruženja za svaku obitelj.

    Već treću godinu za redom provodimo projekt besplatne školske prehrane za svu osnovnoškolsku djecu vrijedan 17 milijuna kuna, a cilj nam je do kraja mandata uvesti u potpunosti zdravi obrok u sve školske kuhinje. Uz projekt ministarstva koji osigurava pomoćnike u nastavi, zbog povećane potrebe, osiguravamo i dodatnih trideset pomoćnika za što izdvajamo oko 800 tisuća kuna godišnje.

    Provodimo i niz drugih socijalnih mjera poput jednokratne pomoći socijalno ugroženim obiteljima, naknade za ogrjev socijalno ugroženim građanima te uskrsnice umirovljenicima.

    Važno je napomenuti kako sam dolaskom na mjesto župana pokrenuo postupak smanjivanja plaće dužnosnicima, odnosno županu i zamjenicima te pročelnicima upravnih odjela, upravo kao poruku da smo ovdje da radimo za dobrobit svih stanovnika naše županije.

    Prvi put reagiram na prozivanje lokalnog SDP-a iako sustavno u javni prostor plasiraju neistine i optužuju me imenom i prezimenom za stvari na koje ni kao župan ni kao čovjek nisam mogao imati utjecaja niti spoznaja o njima.

    No ovoga puta je saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković potpisujući svoju organizaciju otišao korak dalje iznoseći čistu laž.

    Ne tražim njegovu isprike jer žitelji naše županije itekako dobro znaju prepoznati tko radi na razvoju županije, nego ga pozivam da svoje ideje i prijedloge kako Slavoniju i Baranju učiniti boljom, jasnije artikulira u Hrvatskom saboru. Sve što smo dosada vidjeli iz mandata zastupnika Hajdukovića su visoki troškovi putovanja širom svijeta od kojih Slavonci i Baranjci još nisu vidjeli konkretne rezultate. Žalosno je da je Hajduković do sada i u svom kraju, kao i širom Hrvatske poznat samo po tome što je „najskuplji saborski zastupnik“ plaćen iz državnog proračuna.

    Ivan Anušić
    Župan Osječko-baranjske županije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde