POLITIKA

HDZ pobjednik izbora za vijeća gradskih četvrti, NL Tomislav Mišetić “pomeo” Retfalu

Nezavisna lista Tomislava Mišetića iznenađenje izbora, građani su nagradili njihov trud i rad, osvojili su tri puta više glasova od zadnjih izbora!

  Objavljeno 13.12.2022
  Matija Ivanković

  Rječnikom NBA košarke rezultate nedjeljnih izbora mogli bismo ocijeniti “metlom” HDZ-a jer su apsolutni pobjednici izbora za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora grada Osijeka. Većinu su ostvarili u svim jedinicama u kojima su izišli s listom, u svih sedam gradskih četvrti i sedam od osam mjesnih odbora (listu nisu imali samo u MO Klisa). HDZ je ostvario 87 mandata od ukupno njih 133. To znači da imaju 65,41 posto vijećničkih mandata i da im ni u jednoj nije potreban koalicijski partner za formiranje vijeća, piše Glas Slavonije.

  Mjesec dana prije ovih izbora Igor Pandžić, izvršni tajnik GO HDZ-a Osijek i voditelj HDZ-ove kampanje, rekao je kako im je cilj ostvariti još bolji rezultat nego na izborima 2018., kada su osvojili 43 posto glasova i 68 mandata ostvarivši relativnu većinu u 13 od 15 lokalnih jedinica. Premda je malo tko očekivao da HDZ može ponoviti takav rezultat, u nedjelju su letvicu podignuli na još višu razinu s osvojenih 57,42 posto ukupnog broja glasova.

  O kolikoj se dominaciji doista radi potvrđuje i podatak da je drugi prema osvojenim glasovima i mandatima Domovinski pokret skupio šest puta manje glasova i deset puta manje mandata. DP, kojemu su ovo, istina, bili debitantski izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, osvojio je osam mandata raspoređenih u sedam lokalnih jedinica. Krešimir Čabaj, predsjednik podružnice DP-a Osječko-baranjske županije, kaže da je ovaj rezultat sasvim zadovoljavajući te da se pokazalo da koliko je tko ulagao, takve je rezultate i postigao.

  Imali smo protiv sebe koalicije triju parlamentarnih stranaka i sve smo ih pobijedili, i to nam je zalog za budućnost. Na izabranim vijećnicima ćemo temeljiti naše daljnje korake po gradskim četvrtima i mjesnim odborima, poručio je Čabaj.

  Koalicija HNS-a i HSU-a ove godine pojačana HSS-om treća je snaga prema broju osvojenih glasova, no za njih je to pad u odnosu prema izborima od prije četiri godine, kada su osvojili deset posto glasova više. Sedam mandata podijeljenih u pet lokalnih jedinica ipak se može ocijeniti dobrim rezultatom za njih.

  Zanimljivo da je od 46 preostalih mandata, koje nije osvojio HDZ, kandidacijskim listama grupe građana i nezavisnim listama pripalo 16 vijećničkih mandata. Posebno se tu ističe Nezavisna lista Tomislava Mišetića koja se natjecala samo u GČ Retfala i tamo osvojila pet mandata. Lista su koja je uoči izbora bila i najvidljivija i najviše djelovala na terenu. Bilo ih je po cijeloj Retfali i obraćali su se direktno građanima te nije ni čudno da su prema broju osvojenih glasova četvrta snaga nedjeljnih izbora u Osijeku.

  – U prošlom sazivu vijeća GČ Retfala imali smo dva vijećnika, a po ovim rezultatima imamo pet, što je izuzetno veliki skok. Očekivali smo tri, i to više smo jako zadovoljni postignutim rezultatima. Nadmašili smo svoja očekivanja, no smatramo da je to rezultat rada na terenu i da smo uspjeli doći do naših glasača i ljudi. To je sada poticaj da širimo svoju priču, postavili smo nekakve temelje i u drugim lokalnim jedinicama gdje ćemo razvijati i nove priče – poručio je Mišetić.

  Gubitnici Most i Suverenisti

  Usporedbe radi, NL Tomislava Mišetića samo u Retfali osvojila je više glasova nego što je koalicija Možemo! i SDP ukupno osvojila u sedam gradskih četvrti u kojima su nastupili. Zbirno ta lista jest peta po broju osvojenih glasova, no činjenica da nisu imali liste u svih 15 lokalnih jedinica i da su ih građani “nagradili” s manje od 500 glasova je ipak katastrofa. Ne toliko za Platformu Možemo!, koja do prije godinu i pol dana nije niti postojala na osječkoj političkoj sceni koliko za SDP, koji je do prije dvije godine, u dva mandata vodio Osijek.

  Toj koalicijskoj listi nije pomogla ni činjenica da su se na listama našli i njihovi “kapitalci”. Primjerice bivši zamjenik gradonačelnika i bivši predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota, koji sada obnaša dužnost koordinatora u SDP-u i njihov kandidat za gradonačelnika Osijeka na posljednjim lokalnim izborima Goran Kušec bili su na listi koalicije Možemo! SDP u GČ Novi grad, koja je “nagrađena” s 85 glasova, što je bilo dovoljno za jedan vijećnički mandat.

  Uoči ovih izbora dio članstva Platforme Možemo nije bio oduševljen činjenicom da idu u koaliciju sa SDP-om. Tako i nakon objave rezultata smatraju da bi i sami ostvarili ova četiri mandata raspoređena u četiri gradske četvrti uz oko četiri posto glasova. Tu činjenicu međutim nije željela komentirati Katarina Kruhonja, predsjednica Platforme Možemo! u Osijeku, navodeći da su oni sami ipak sve ciljeve postavljene prije ovih kvartovskih izbora i ostvarili.

  – Važno nam je bilo da napravimo liste, da se povežemo s ljudima koji žele raditi u kvartovima i da ostvarimo vidljivost te osvojimo od 4 do 5 mjesta u vijećima. Komentari da su rezultati Možemo loši znače da su se podignula očekivanja prema nama, a mi nismo niti postojali u lokalnoj politici Osijeka u posljednjih godinu i pol dana. Zadovoljni smo što smo se povezali u kvartovima i malim koracima idemo dalje – poručila je Kruhonja.

  Jedini mjesni odbor u kojemu HDZ nije nastupio je Klisa, gdje je većinu s četiri mandata osvojio SDSS.

  Gubitnici ovih izbora su Most i Hrvatski suverenisti, koji su sa 227 dobivenih glasova i jednim mandatom potpuno ispod njihovih očekivanja. Logično bi bilo njima pridodati i osječki SDP, ali za njih su slabi rezultati već postali uobičajena pojava, tako da bi se iznenađenjem prije mogao ocijeniti neki dobar rezultat.

  Tekst: Glas Slavonije
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a danas se sastao u Osijeku, a glavna je tema sastanka bila aktualna smjena ministrice Nataše Tramišak

  Anušić: “Ne slažemo se sa smjenom ministrice Tramišak, ali nećemo rušiti HDZ!”

  “Ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zbog čega se to dogodilo, ali Vladu vodi Andrej Plenković Više…

  Od 1. srpnja poskupjeli su domovi za starije i nemoćne i to za 10% do 20%, razlozi povećanja su povećanje troškova života, energenata i povećanja prava zaposlenih u domovima

  SDP OBŽ: Gospodo iz HDZ-a imate li imalo srca ili barem srama?!

  Smještaj u domove za starije i nemoćne značajno poskupljuju od 01.07. Oni s malenim mirovinama su stoga u problemu, jer Više…

  "Vlast se može izgubiti, ali obraz ne", jedna je od najcitiranijih izjava Ivice Račana, koji je i HDZ prozvao "strankom opasnih namjera"

  Prije 15 godina umro je Ivica Račan, nekadašnji hrvatski premijer i šef SDP-a

  Nekadašnji hrvatski premijer i šef SDP-a Ivica Račan umro je na današnji dan 2007. godine u Kliničkom centru Rebro u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Smatramo da bi zbog narušavanja osjećaja sigurnosti i povjerenja među građanima bilo nužno pravodobno, učinkovito i nepristrano provesti unutarnju istragu u osječkoj policiji, kažu iz SDP-a

  SDP Osijek – Očekujemo brzu i učinkovitu internu istragu u Osječkoj policiji

  "Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

  SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

  Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača

  Borzan nakon maratonskih pregovora: Izborila sam sve što sam obećala