ŽIVOT

HLK osudila promicanje necijepljenja putem društvenih mreža

Naajbitnije je prije svega što kvalitetnije i cjelovitije informiranje roditelja

Objavljeno 22.08.2019
Ivona Amidžić

Zbog čestih objava na društvenim mrežama koje potiču odustajanje od cijepljenja i liječenje koje nije utemeljeno na dokazima, Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je promicanje ponašanja suprotna javnozdravstvenoj struci, a čije bi posljedice mogle dovesti u opasnost djecu i cjelokupnu populaciju.

HLK poziva građane da informacije o cijepljenju i liječenju djece potraže kod liječnika i stručnih institucija te isključivo iz pouzdanih, provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora, ističe se u priopćenju.

Unatrag nekoliko godina, upozoravaju u HLK, sve su češći stavovi roditelja protiv redovitog cijepljenja djece. Shodno tome povećan je i broj objava građana na društvenim mrežama koje promiču odustanak od cijepljenja djece, kao i promicanje alternativnih i zamjenskih načina liječenja koji nisu u skladu s medicinskom strukom, programima ni propisima u Republici Hrvatskoj.

“U skladu s aktualnim događanjima u javnosti, HLK je u nekoliko navrata aktualizirala Deklaraciju o važnosti cijepljenja i istaknula kako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba te se ubraja u najsigurnije medicinske intervencije. Znanstveno je utvrđeno kako je dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi neusporedivo veća od rizika pojave mogućih posljedičnih, neželjenih događaja te kako se kolektivni imunitet postiže visokom procijepljenošću“, ističe predsjednik HLK-a dr. Krešimir Luetić.

Najvažnije je temeljito se informirati!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstva (HZJZ) u Hrvatskoj je u 2018. procijepljenost prema redovitim programima u porastu te je zaustavljen pad cijepnog obuhvata.

Program obveznog cijepljenja propisuje vrste obveznog cijepljenja u kalendarskoj godini, obveznike provođenja cijepljenja, osobe koje su se obvezne podvrgnuti cijepljenju te način postupanja liječnika u slučajevima kada roditelji odnosno skrbnik odbijaju obvezu cijepljenja maloljetnog djeteta.

Postupanje liječnika u takvim slučajevima usmjereno je prije svega na što kvalitetnije i cjelovitije informiranje roditelja odnosno skrbnika o važnosti, koristima, ali i rizicima cijepljenja.

Prema potrebi, liječnik ih upućuje nadležnom liječniku epidemiologu u svrhu dodatnog informiranja.

Liječnici ostvaruju važnu ulogu i pridonose ostvarivanju djetetovih prava, jer se pravo na cijepljenje smatra sastavnim dijelom prava djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, dok se odbijanje obveznog cijepljenja od strane roditelja može smatrati uskraćivanjem djetetu prava na zdravlje, ističe se u priopćenju HLK-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prijavljeni slučajevi ospica u 2019. dosegli su na svjetskoj razini najviše brojke od 2006. - više od 365.000 slučajeva samo u prvoj polovini godine

EK i WHO upozoravaju na opasnost lažnih vijesti o cijepljenju

Predsjednik Europske komisije oštro je u četvrtak osudio kampanju dezinformiranja o učincima cijepljenja, istaknuvši da je riječ o “igranju vatrom” Više…

Slučajevi ospica u Europi su u naglom porastu - Ako se ne postigne visoka procijepljenost neki će tragično umrijeti!

SZO: Četiri europske zemlje izgubile status država bez ospica

Četiri europske zemlje izgubile su status države u kojoj su ospice iskorijenjene, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, a to su Više…

Nitko ne zna što se događa! Facebook: "Ups! Došlo je do pogreške. Radimo na tome da je što prije otklonimo."

Kolaps društvenih mreža… Facebook, Instagram, WhatsUp… Je li Zuckerberg ubrzao svoj plan?

Korisnici Facebooka, Instagrama i WhatsAppa diljem svijeta prijavljuju probleme s tim društvenim mrežama. Neki im uopće ne mogu pristupiti, neki Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?

Ponovno pad temperature...

Vrijeme danas: Pretežno oblačno s kišom

Ujutro u unutrašnjosti uz slab mraz, a mjestimice moguće i maglu

Danas sunčano u Osijeku, ali bitno hladnije nego prethodnih tjedana