ŽIVOT

HLK osudila promicanje necijepljenja putem društvenih mreža

Naajbitnije je prije svega što kvalitetnije i cjelovitije informiranje roditelja

Objavljeno 22.08.2019
Ivona Amidžić

Zbog čestih objava na društvenim mrežama koje potiču odustajanje od cijepljenja i liječenje koje nije utemeljeno na dokazima, Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je promicanje ponašanja suprotna javnozdravstvenoj struci, a čije bi posljedice mogle dovesti u opasnost djecu i cjelokupnu populaciju.

HLK poziva građane da informacije o cijepljenju i liječenju djece potraže kod liječnika i stručnih institucija te isključivo iz pouzdanih, provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora, ističe se u priopćenju.

Unatrag nekoliko godina, upozoravaju u HLK, sve su češći stavovi roditelja protiv redovitog cijepljenja djece. Shodno tome povećan je i broj objava građana na društvenim mrežama koje promiču odustanak od cijepljenja djece, kao i promicanje alternativnih i zamjenskih načina liječenja koji nisu u skladu s medicinskom strukom, programima ni propisima u Republici Hrvatskoj.

“U skladu s aktualnim događanjima u javnosti, HLK je u nekoliko navrata aktualizirala Deklaraciju o važnosti cijepljenja i istaknula kako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba te se ubraja u najsigurnije medicinske intervencije. Znanstveno je utvrđeno kako je dobrobit cijepljenja za zdravlje ljudi neusporedivo veća od rizika pojave mogućih posljedičnih, neželjenih događaja te kako se kolektivni imunitet postiže visokom procijepljenošću“, ističe predsjednik HLK-a dr. Krešimir Luetić.

Najvažnije je temeljito se informirati!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstva (HZJZ) u Hrvatskoj je u 2018. procijepljenost prema redovitim programima u porastu te je zaustavljen pad cijepnog obuhvata.

Program obveznog cijepljenja propisuje vrste obveznog cijepljenja u kalendarskoj godini, obveznike provođenja cijepljenja, osobe koje su se obvezne podvrgnuti cijepljenju te način postupanja liječnika u slučajevima kada roditelji odnosno skrbnik odbijaju obvezu cijepljenja maloljetnog djeteta.

Postupanje liječnika u takvim slučajevima usmjereno je prije svega na što kvalitetnije i cjelovitije informiranje roditelja odnosno skrbnika o važnosti, koristima, ali i rizicima cijepljenja.

Prema potrebi, liječnik ih upućuje nadležnom liječniku epidemiologu u svrhu dodatnog informiranja.

Liječnici ostvaruju važnu ulogu i pridonose ostvarivanju djetetovih prava, jer se pravo na cijepljenje smatra sastavnim dijelom prava djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, dok se odbijanje obveznog cijepljenja od strane roditelja može smatrati uskraćivanjem djetetu prava na zdravlje, ističe se u priopćenju HLK-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Markotić: "Do jeseni nećemo imati cjepivo ili lijek koji su ispitani da bi mogli biti proglašeni 100% neškodljivim ili učinkovitim"

STANJE U HRVATSKOJ: 11 novih slučajeva, troje mrtvih – Igrališta otvorena, ali detaljnih uputa još nema

Na dnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske javljeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno Više…

Europska komisija mora stvoriti plan distribucije i nabave cjepiva, ipak se pronalazak financira novcem poreznih obveznika...

Borzan: “Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima”

Pandemija koronavirusa uzrokovala je globalnu utrku za pronalazak cjepiva protiv virusa COVID-19. Sve globalne sile usmjerile su istraživačke i financijske Više…

Milijun doza, s mrežom proizvođača na sedam različitih dijelova svijeta, već se proizvodi i trebale bi biti raspoložive do rujna

Britanski znanstvenici proizvode milijun potencijalnih cjepiva protiv covida-19

Milijun doza potencijalnog cjepiva protiv covida-19, koje su razvili britanski znanstvenici, već se proizvodi i trebale bi biti raspoložive do rujna, prije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Do sada je testirano 67.297 osoba, od toga 602 u posljednja 24 sata

Stožer: U zadnja 24 sata niti jedan novozaraženi u Hrvatskoj

Vijenac je položio zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Dario Premec

Odana počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima povodom Dana Osječko-baranjske županije

Uzgoj životinja značajno pridonosi oslobađanju plinova koji ubrzavaju globalno zagrijavanje

Zbog masovnog iskorištavanja mesa, mlijeka i jaja nestaju vrste i biološka raznolikost