ŽIVOT

Hoće li ministar zdravstva spasiti Božić za rodilje diljem Hrvatske? 

Predana peticija "Moj porod - Moja pratnja - Moj izbor!"

Objavljeno 20.12.2019
Ivona Amidžić

Članice udruge Roda i Platforme za reproduktivna prava uručile su peticiju Ministarstvu zdravstva za ukidanje uvjeta za pratnju na porodu i omogućavanje pratnje na carskom rezu.

Potpise, omotane kao božićne poklone za Ministra zdravlja, predale su uz poruku da je krajnje vrijeme da rodilje u Hrvatskoj imaju pratnju na porodu kao što imaju žene u drugim europskim zemljama, pozivajući ministra da naloži svim rodilištima da ukinu sve uvjete za pratnju na porodu i time “spasi” Božić za buduće roditelje.

Zašto peticija?

Ponukana postroživanjem uvjeta za pratnju na porodu u varaždinskom rodilištu, udruga Roda pokrenula je peticiju Moj porod – Moja pratnja – Moj izbor, kojom se traži od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da HITNO svim rodilištima naloži da:

  1. omoguće svakoj rodilji da uza se za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,
  2. ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade, itd.) te
  3. uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta, te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

Neujednačene prakse pratnje na porodu diljem Hrvatske

Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske – u nekim rodilištima rodilja je slobodna odabrati pratnju po vlastitoj želji, u drugima je pratnja moguća tek uz plaćanje, dok je u trećima pratnja uvjetovana pohađanjem tečaja. To je u suprotnosti s najboljim praksama temeljenim na znanstvenim dokazima (evidence-based medicine) koje zagovaraju stručne organizacije diljem svijeta.

Pratnja pri izvođenju carskog reza i dalje je gotovo nemoguća u Hrvatskoj, iako je to praksa koja u Europi postoji desetljećima. Detaljan popis uvjeta za pratnju na porodu možete pročitati ovdje.

Uz sva ograničenja, u mnogim je rodilištima i dalje praksa da se pratnji omogući ulazak u rađaonicu tek pred izgon djeteta, iako je rodilji najvrjednija pratnja u ranijim i dužim fazama poroda. Ovom peticijom želimo dati do znanja da bi rodilje trebale imati mogućnost pratnje kroz cijeli porod, ne samo na kraju.

Peticija je naišla na veliku podršku – skupljeno čak 6.000 potpisa!

U kratkome vremenu u kojem je peticija bila dostupna na mrežnom servisu Peticija24, preko 6.000 osoba iz cijele Hrvatske dalo je svoj potpis.

Komentari potpisnica i potpisnika ukazuju na to da budući roditelji žele mogućnost pratnje na porodu bez ograničenja, a neke potpisnice su ukazale na probleme s kojima su se susrele kad im partneri nisu mogli iz nekog razloga ispuniti zadane uvjete.

Vrijeme je da hrvatska rodilišta otvore vrata pratnji po izboru trudnice, odnosno rodilje: “Dok na svijet donosimo novi život, imamo pravo na prisustvo bliske osobe.”

#MojPorodMojaPratnjaMojIzbor

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Niste sigurni jeste li dobro postavili sjedalicu? Ne znate ni koju odabrati? Trebate bilo kakav sličan savjet? Ovo je prava stvar za vas ;)

Besplatan pregled dječjih autosjedalica u Osijeku

U nedjelju, 8. ožujka 2020. od 10.00 do 12.00 sati na dvorišnom parkiralištu Doma zdravlja Osijek (Park kralja Petra Krešimira Više…

Zbog ograničenog broja mjesta potrebne su prijave

Dom zdravlja Osijek priprema novi tečaj za trudnice

Dom zdravlja Osijek priprema novi tečaj za trudnice koji će trajati od 14. do 24. listopada 2019., a zbog ograničenog Više…

"Sve kasnije zasnivanje obitelji povezano je sa socijalno-ekonomskim prilikama mladih"

U 2018. godini najviše žena rodilo je u dobi od 30 do 34 godine

U Hrvatskoj najviše žena rađa u dobi od 30 do 34 godine, na godišnjoj razini najveći je broj onih koje rađaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupno je testirano 159 bolesnika, a osam ih je još u obradi

Novi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj

Otpadopjesmica – glavni vrtićarski hit ove godine, a možete ju i preuzeti :D

(FOTO): Janko Organko, Mirko Papirko i Maša Čaša uče vrtićarce o pravilnom postupanju otpadom

Petak, dan za... Istraživanje osječkih zanimljivih događanja, dakako :D

Za kraj radnog tjedna obiđite neke zanimljive manifestacije