GOSPODARSTVO

HPK protiv ukidanja sustava obrane od tuče

Elementarne su nepogode posljedica klimatskih promjena a slične ili još razornije, mogu se očekivati i u budućnosti, upozoravaju svakodnevno brojni poljoprivrednici

    Objavljeno 04.08.2021
    Ivona Amidžić

    Nakon katastrofalnih nevremena praćenih tučom u više kontinentalnih županija ponovno se aktualizira pitanje ukidanja postojećeg sustava obrane od tuče, prenosi Radio Osijek.

    Elementarne su nepogode posljedica klimatskih promjena a slične ili još razornije, mogu se očekivati i u budućnosti, upozoravaju svakodnevno brojni poljoprivrednici.

    Član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, regije istočna Hrvatska – Antun Vrakić istaknuo je kako u HPK nikada nisu raspravljali o protugradnoj obrani, no kao poljoprivrednik smatra kako je protugradna obrana korisna i učinkovita, jer bi štete od elementarnih nepogoda bila znatno manje, dok su rakete bile u funkciji.

    Stav HPK je da se protugradna obrana morala sačuvati. “Što nama poljoprivrednicima ako nam led uništi usjeve, znači natezanje s osiguravateljskim kućama koje će štetu priznati u postotku koji njima odgovara”.

    Na pitanje kako to da sustav obrane od tuče funkcionira u zemljama poput Španjolske, Njemačke, Austrije, Francuske i Slovenije, Vrakić odgovara: “Zato što su to uređene države u kojima postoji red. Kod nas se ne gleda što je korisnije poljoprivredniku i proizvođaču. Mi osiguravamo svoje usjeve, no to je samo jedna zaštita, a ne očuvanje proizvodnje. Želimo sačuvati proizvodnju, jer nema ništa ljepšega nego kad proizvođač ubire plodove svojega rada i ulaganja”.

    Također ističe: “Zaključak HPK da se ukine protugradna obrana nikada nije donesen. Nije bilo takve odluke!” Antun Vrakić godinama je osiguravao svoje usjeve, no kako mu je prije nekoliko godina led potpuno uništio kukuruz, a osiguravateljska je procjena bila da je ta šteta minimalna, prestao ga je osiguravati. “To je još jedan primjer da osiguranje kultura nije objektivno i realno, nego je proizvoljno!”.

    Vrakić se osvrnuo i na pitanje smjene aktualnog predsjednika HPK Mladena Jakopovića.

    “Komora je institucija koja bi trebala zastupati i braniti interese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i malih poduzetnika, no to baš i nije funkciji. Razlog je među ostalim što naš sadašnji predsjednik ima puno obveza i malo se bavi komorom. Nije to dobra situacija. Želimo komoru koja radi u interesu  poljoprivrede i poljoprivrednika. Sad su godišnji odmori, no mi smo aktivni oko izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u kontaktima smo s povjerenstvom za zemljište te s ministricom Marijom Vučković i svim drugim institucijama važnima za njegovo donošenje. Taj Zakon mora biti u interesu proizvođača, onih koji rade i žive od zemlje, koji pune državni proračun.  Izbore u HPK očekujemo svakako do kraja godine, a nakon toga bi ta institucija, koja vodi brigu o proizvođačima i proizvodima, trebala imati veći autoritet i biti više uvažavana u Hrvatskoj”.

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!