ŽIVOT

Hrvati prošle godine na putovanjima ukupno potrošili 15,6 milijardi kuna

Lani je na privatnim višednevnim putovanjima bilo 1,87 milijuna ili 54 posto stanovništva Hrvatske u dobi od 15 i više godina, ili njih oko 1,9 milijuna

  Objavljeno 22.06.2020
  Ivona Amidžić

  Nešto više od polovice stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina lani je išlo na bar jedno privatno putovanje po zemlji i u inozemstvo, dok ih je 9,2 posto išlo na poslovna putovanja, a na svima su ukupno potrošili 15,6 milijardi kuna, pokazuju podaci DZS-a o turističkoj aktivnosti stanovništva u 2019. godini.

  Od te ukupne potrošnje na sva putovanja u 2019., najviše su ili 9,3 milijarde kuna hrvatski građani izdvojili za privatna višednevna putovanja po zemlji i u inozemstvo, potom još oko 3 milijarde na poslovna višednevna putovanja, a 3,3 milijarde na jednodnevna privatna i poslovna putovanja.

  Po podacima DZS-a, lani je na privatnim višednevnim putovanjima bilo 1,87 milijuna ili 54 posto stanovništva Hrvatske u dobi od 15 i više godina, ili njih oko 1,9 milijuna.

  Nigdje nije putovalo 1,6 milijuna ili gotovo 46 posto stanovništva Hrvatske u dobi od 15 i više godina, najčešće zbog financijskih i/ili zdravstvenih razloga.

  Podjednako su u 2019. putovali i žene i muškarci, dok je među dobnim skupinama najviše bilo onih od 35 i 44 te od 15 do 24 godine, a najčešći motivi putovanja su posjet rodbini i prijateljima te odmor i kupanje na moru.

  Po Hrvatskoj putuju više, ali u inozemstvu više troše

  Prosječni izdaci po višednevnom putovanju bili su 1.800 kuna, od čega su u Hrvatskoj prosječno po putovanju trošili 1.314 kuna, a u inozemstvu 2.716 kuna.

  Od ukupno potrošenih 9,3 milijardi kuna na sva privatna višednevna putovanja po zemlji i u inozemstvu, 47 posto ili 4,3 milijarde kuna domaći su ostvarili u Hrvatskoj, dok su nešto više, 53 posto ili 5 milijardi kuna potrošili u inozemstvu, iako ih je u inozemstvo putovalo znatno manje nego po Hrvatskoj.

  Naime, od ukupno 1,87 milijuna osoba koliko je lani višednevno putovalo, većina je, nešto više od milijun bila samo po Hrvatskoj, dok ih je u inozemstvo privatno putovalo oko 350 tisuća, a na i jedno i drugo njih oko 477 tisuća.

  U inozemstvo su najviše privatno putovali u Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Italiju, Austriju, Sloveniju i Srbiju.

  Na jednodnevnim putovanjima potrošeno 3,3 milijarde kuna

  Stanovnici Hrvatske od 15 i više godina u 2019. su ostvarili i 8 milijuna jednodnevnih putovanja, od čega je većina, više od 89 posto ili 7,1 milijun tih putovanja bilo privatnih, a 845 tisuća ili 10,6 posto poslovnih.

  Ukupno su domaći na svim jednodnevnim putovanjima, privatnim i poslovnim, potrošili 3,3 milijarde kuna, od čega 2,7 milijardi kuna na privatna, a 559 milijuna kuna na poslovna, kojih je bilo 845 tisuća u 2019.

  (Hina)

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Još od ranije se na  epidemiološkoj karti Europe regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom.

  Dogovor o EU-u koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja

  Države članice EU-a u petak su preporučile, u okviru prijedloga o koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja u suzbijanju pandemije covida-19, Više…

  Puno ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)"

  Zrakoplovni sektor kritizira “nedosljedna” ograničenja putovanja u Europi

  Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su kritizirali “nedosljedna” ograničenja putovanja u Europi koja Više…

  Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno te je njihov broj porastao za 6,3 posto u usporedbi s prethodnim istraživanjem

  Svakoga dana 8,8 posto hrvatskih građana popije pivo

  Svakoga dana 8,8 posto hrvatskih građana popije pivo, što je 3,7 posto više nego prije dvije godine, a ukupno ih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Očekuje se poskupljenje

  Od utorka nove cijene goriva

  Glavni cilj projekta „Drvo solidarnosti“ je osvješćivanje ljudi o važnosti očuvanja prirode te poticanje ponovnog povezivanja čovjeka s prirodom

  Održana sadnja drveta u sklopu projekta Drvo solidarnosti

  Časopis Jezik i zaklada "Dr. Ivan Šreter" i ove godine dodjeljuju nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ

  Prijedlozi novih hrvatskih riječi vezani za pandemiju