ŽIVOT

Hrvatska sutra bira lokalnu vlast

Izbore će motriti više od deset i pol tisuća promatrača

  Objavljeno 15.05.2021
  Darija Kovačić

  Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti, ima tri milijuna 660 tisuća birača.

  Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

  S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvjesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

  Bira se manje vijećnika i zamjenika

  Novost je da ćemo ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017., tako ćemo u skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

  Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira, najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

  Kad je, pak, riječ o zamjenicima, njihov će broj, također, ‘veže’ uz broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250 tisuća stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100 tisuća stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

  Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250 tisuća stanovnika,  takva je primjerice Ličko-senjska, te gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10 tisuća do 100 tisuća stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije.

  Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10 tisuća stanovnika nemaju zamjenike.

  Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani već u nedjelju moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to nikome, za dva će se tjedna, 30. svibnja, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

  Drugi izbori u epidemiji koronavirusa 

  Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na nedjeljnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta.

  Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

  To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine, oni neće moći glasovati u drugim mjestima.

  Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

  Lokalni izbori drugi su koji se provode u epidemiji koronavirusa. Mjere zaštite slične su onima koje su se provodile na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine, novost je da su sada maske obvezne, a razmak povećan s metra i pol na dva.

  Kao i prošle godine, preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, provjetravanje prostora, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu. I na lokalnim će izborima moći glasovati birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

  Lokalni su izbori zahtjevni za provedbu, o tome svjedoči i podatak da je za njih tiskano gotovo 14 milijuna glasačkih listića, čak 1. 232 vrste.

  Izbore će motriti više od deset i pol tisuća promatrača.

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Radić: U Sarvašu je najproblematičnije no činimo sve što možemo da brojnost komaraca svedemo na minimum

  Tretmani učinkoviti u Josipovcu, ponavljaju se u Višnjevcu

  24 sata nakon tretmana suzbijanja komaraca provedenih 17. lipnja na području Višnjevca i Josipovca, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske Više…

  Đerek: Ovo danas je bilo savršeno; Srbić: Sada mirniji idem na Olimpijske igre

  Srbić sa zlatom, Đerek sa zlatom i broncom odlaze u Tokio!

  Ana Đerek osvojila je zlato na parteru i broncu na gredi, a Tin Srbić zlato na preči posljednjeg dana DOBRO Više…

  Osječanke i Osječane očekuje niz koncerata glasovitih imena urbane glazbene scene...

  Samo dobre vijesti iz Osijeka: Novi uzlet turizma i kulturnog života

  Da Osijeku predstoji aktivno ljeto – bogato lepezom kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, potvrdili su danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada