SPORT

Hrvatska u 1. kolima upisala pobjedu i tri poraza

Malo da se podsjetimo prije prve utakmice kako je to izgledalo i kako bi moglo izgledati ... Uh

    Objavljeno 14.06.2018
    Alan Srčnik

    Hrvatska nogometna reprezentacija je na otvaranjima dosadašnjih svjetskih prvenstava upisala samo jednu pobjedu i tri poraza.

    Pobjedom smo otvorili nastup u Francuskoj 1998. godine, a potom smo na idućim svjetskim prvenstvima (2002, 2006, 2014) bilježili poraze u prvim kolima.

    U Francuskoj smo pobijedili Jamajku (3-1), a potom izgubili od Meksika (0-1), te dva puta od Brazila (0-1, 1-3).

    Premijerni nastup na svjetskim prvenstvima Hrvatska je imala 14. lipnja 1998. u Lensu pobijedivši Jamajku 3-1. “Vatrene” je s tribune stadiona Fellix Bollaert bodrilo više od 8.000 navijača, a nogometaši su im se odužili odličnom predstavom i pobjedom.

    Hrvatska je povela u 27. minuti. Nakon kornera Štimac je pogodio gredu, a Stanić spretno sa tri metra odbijenu je loptu pospremio u mrežu, za prvi hrvatski pogodak u povijesti SP-a. Nažalost, u zadnjoj minuti prvog poluvremena Jamajka je poravnala na 1-1, a strijelac je Robbie Earle.

    Očekivana agresivnost na početku drugog dijela rezultirala je novim vodstvom Hrvatske, u 53. minuti. Robert Prosinečki je slobodni udarac iskosa sa desne strane prvo iskoristio da “rolingom” izigra svog čuvara, a onda je lobom uputio loptu u mrežu. Hrvatsku pobjedu od 3-1 potvrdio je Davor Šuker pogotkom u 69. minuti.

    Četiri godine kasnije SP u Japanu i Južnoj Koreji otvorili smo porazom od Meksika 0-1, a strijelac jedinog gola bio je Blanco iz kaznenog udarca u 60. minuti. Prekršaj je skrivio Živković koji je pritom zaradio crveni karton.

    Identičnim rezultatom smo otvorili i World Cup u Njemačkoj 2006. godine. Na otvaranju su odabranici Zlatka Kranjčara izgubili od Brazila sa 0-1, no momčad je uzdignute glave napustila prepuni Olimpijski stadion u Berlinu. “Vatreni” su u Berlinu svojom igrom “ugasili sambu”, ali odlučila je nepažnja i samo jedna pogreška hrvatske obrane u 44. minuti koju je majstorskim udarcem kaznio Kaka, donijevši Brazilu tri boda.

    Južnu Afriku smo propustili, a na posljednjem svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ponovo smo na otvaranju igrali s Brazilom i ponovo smo upisali poraz. Ovoga puta 1-3.

    Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar.

    U nastavku susreta ‘ukazao’ se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Dalić odredio kandidate za predstojeće utakmice s Walesom i Tunisom

    Pretpoziv Miletu Škoriću

    Kapetan našeg prvoligaša Mile Škorić dobio je pretpoziv izbornika najbolje hrvatske vrste Zlatka Dalića uoči predstojećih utakmica naše reprezentacije! Kao što je poznato, Hrvatska Više…

    Uz osvrt naše novinarke Tee Pakšec nakon polufinala i objave naših reprezentativaca na društvenim mrežama gledamo prema - FINALU!

    Hrvatski reprezentativci: Jel možemo? NARAVNO DA MOŽEMO! – piše Tea Pakšec

    Slavilo se noćas, jutros, slaviti će se danas, ali slavimo do nedjelje, u nedjelju i nakon nedjelje! I to sve Više…

    Zabavimo se činjenicama, u ovo nervozno jutro, a koje nisu nužno raniji rezultati iz prijašnjih susreta Hrvatske i Engleske ...

    Zabava: Koliko se poznajemo mi i Englezi? Previše!? Što veže Osijek, Engleze i Hrvate?

    Pitanje! Koliko se poznamo? Mi i Englezi? I previše da bi za potrebe ovog teksta uopće raspravljali o kvaliteti jedne Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.