ŽIVOT

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom

Većina novooboljelih "uvezeni" su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora

    Objavljeno 26.06.2020
    Ivona Amidžić

    Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

    Božinović je podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom.

    “To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta”, rekao je.

    U svijetu  je više od 9,3 milijuna oboljelih, a preminulih više od 480 tisuća. U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba, oporavilo ih se 2.145, a 136 je aktivnih slučajeva te se danas očekuje povećani broj novooboljelih s obzirom da su gotovi dodatni testovi za Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Zagrebu te za Đakovo u kojem je također žarište.

    Božinović je istaknuo da se odmah od pojave novog žarišta vrlo brzo izlazi na teren, “love se kontakti i situacija stavlja pod kontrolu”.

    Novi slučajevi uglavnom ‘uvezeni’ iz BiH i Srbije

    Većina novooboljelih “uvezeni” su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu, istaknuo je Božinović.

    “Kod mjera treba imati u vidu da one vjerojatno neće trajati tako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost – brzu reakciju i kad je u pitanju donošenje restriktivnih mjera i kod njihovog popuštanja”, dodao je.

    “Sustav je postavljen tako da u hodu možemo brže donositi odluke kako bi se napravio balans između gospodarstva, društvenog života i zaštite života i zdravlja stanovništva. U fazi suživota s virusom uspostavile su se određene navike u ukupnoj populacije koje će biti, po svemu sudeći, veoma važne za jesen, ako se obistine predviđanja znanstvenika da će doći do sljedećeg vala širenja virusa. A s time se mora računati sve dok se ne nađe neko medicinsko rješenje”, naglasio je Božinović.

    Stožer, poručio je, na dnevnoj bazi prati situaciju, analizira podatke i konzultira se te donosi zaključke koje se pretvaraju u mjere i odluke koje su racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja građana, očuvanje gospodarskih aktivnosti u ljetnom razdoblju, prije svega turizma.

    “A bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno, solidarno sa svim hrvatskim građanima”, zaključio je.

    Zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu

    Broj novooboljelih počeo je rasti nakon što je u 25 dana, od 23. svibnja do 16. lipnja, Hrvatska imala ukupno samo 12 novooboljelih, a uslijed popuštanja mjera s jedne strane te, s druge strane, nepridržavanja propisanih mjera, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

    Naveo je i da je u Zadru, gdje je prije finala teniskog turnira protekli vikend otkriven jedan oboljeli natjecatelj, situacija stavljena pod kontrolu, a u Đakovi su epidemiolozi i dalje na terenu te je u tijeku obrada i klasifikacija kontakata.

    Virus je ponovno ušao i u zdravstveni sustav te je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru utvrđeno ukupno 15 pozitivnih pacijenata i 4 zaposlenika.

    Stoga su odmah uvedene zabrane posjeta domovima u sektoru socijalne skrbi i bolnicama u zahvaćenim područjima – Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji te potom i u Osijeku.

    “Porast broja zaraženih proteklih dana podsjetnik je da je virus i dalje prisutan. Popuštanjem mjera za kontrolu širenja zaraze odgovoran je prije svega pojedinac jer svojim ponašanjem te poštivanjem preporuka HZJZ-a može zaštititi vlastito i zdravlje drugih. Stoga je mudro ovaj porast broja novooboljelih prihvatiti kao korektiv vlastitog ponašanja. Ostanimo oprezni i odgovorni”, poručio je državni tajnik.

    Naglasio je da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti na ugrozu, baš kao i ranijih mjeseci, naročito sada, kako je rekao, kad daleko više znao o virusu nego ranije.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

    Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

    Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

    [NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek