OSJEČANI

Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

Objavljeno 01.07.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te je njih čak 76 posto spremno platiti više za “zdraviji” meni u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem provelo istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima.

Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana.

Istraživanje je utvrdilo da uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 posto studenata, dok ih samo 7 posto tu uslugu ne koristi gotovo nikad.

Ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86 posto), zatim povrću i voću (78 posto), a slijede salate (59 posto), tjestenina (56 posto), žitarice (32 posto), te riba (24 posto).

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine, dok cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Općenito su zadovoljni cijenom (49 posto) i osobljem u studentskim restoranima (45 posto), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.

Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata spremno platiti više za “zdraviji” meni.

“Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70 posto su studenti preddiplomskog, a 30 posto diplomskog studija, od čega su 64 posto bile studentice, a 36 posto studenti.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovo je prva stipendija ovakvoga tipa, u kojoj zajedno sudjeluju osječki poduzetnici i Grad Osijek, te uz koju studenti od prve godine studija znaju da ih čeka posao nakon završenog studija, dok tijekom studiranja primaju jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj

Javni poziv za gradsko-poduzetničke stipendije ,”Najbolje za najbolje”. Studenti mogu ostvariti do 27.000€ tijekom studiranja

Grad Osijek je na inicijativu Osijek Software Citya pokrenuo i treću vrstu stipendiranja, i to kroz Opći program poticanja razvoja Više…

Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani?

Borzan otkriva: Vlada RH u Bruxellesu lobira protiv smanjenja upotrebe kemijskih pesticida

Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih Više…

Pokažite kreativnost i osvojite svježe voće i povrće za cijelu školu - svaki tjedan i za svakog učenika!

NATJECANJE! Kaufland daruje škole: Osmislite kuharicu i dobivate voće i povrće cijele godine

U tijeku je natjecanje za odabir partnerskih škola Kauflanda diljem Hrvatske pod nazivom Kaufland škola voća i povrća 2022./2023, a Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj edukacije je omogućiti mladima da steknu znanje o sustavu funkcioniranja EU fondova, izvorima financiranja, smjernicama za izradu i provedbu kvalitetnog projektnog prijedloga kroz korištenje alata za upravljanjem projektnim ciklusom

Savjet mladih OBŽ i JU ŽRA pozivaju na prijavu za edukacije

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek

FOTO U Kopačkom ritu propao kroz isušeno dno jezera u mulj, spasio ga HGSS

Državnog vrha, vatrometa i Nevere neće biti. Bit će puno Osječana kojima je ovaj most u šetnjama i bicikliranjima posljednjih devet i pol mjeseci nedostajao

Danas se otvara pješački most!