OSJEČANI

Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

Objavljeno 01.07.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te je njih čak 76 posto spremno platiti više za “zdraviji” meni u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem provelo istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima.

Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana.

Istraživanje je utvrdilo da uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 posto studenata, dok ih samo 7 posto tu uslugu ne koristi gotovo nikad.

Ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86 posto), zatim povrću i voću (78 posto), a slijede salate (59 posto), tjestenina (56 posto), žitarice (32 posto), te riba (24 posto).

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine, dok cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Općenito su zadovoljni cijenom (49 posto) i osobljem u studentskim restoranima (45 posto), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.

Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata spremno platiti više za “zdraviji” meni.

“Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70 posto su studenti preddiplomskog, a 30 posto diplomskog studija, od čega su 64 posto bile studentice, a 36 posto studenti.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dekan Zmaić: "Osvrnemo li se na proteklih 60 godina možemo reći kako smo imali jedan uzlazni trend, slavimo cijeli ovaj tjedan!"

Fakultet agrobiotehničkih znanosti slavi 60 godina rada i postojanja

Bivši Poljoprivredni fakultet u Osijeku, današnji Fakultet agrobiotehničkih znanosti slavi 60 godina rada i postojanja, prenosi Radio Osijek. Kako je Više…

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

Potomci iseljenih Hrvata, njih 120 mahom iz zemalja Južne Amerike, dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj u zimskom Više…

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Javnost može dati svoje prijedloge, primjedbe i komentare: "Pozivamo građane da se uključe jer želimo unaprijediti uvjete u gradu Osijeku za postizanje vrhunskih rezultata"

Sportska budućnost u sljedećem desetljeću Osijeka – Savjetovanje s javnošću

Ovogodišnje izdanje festivala zbog pandemije uzrokovane koronavirusom održat će se u malo drugačijim uvjetima.

43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Svaka radionica mjesto je kontakta i komunikacije s bogatom suvremenom, kao i povijesnom umjetničkom baštinom, ali i prilika za iskazivanje kreativnog potencijala, druženje te upoznavanje s novim likovnim tehnikama i materijalima, a sve kroz postav aktualnih izložbi

Kreativna subota u MLU: Radionica Mali prijatelji Muzeja