ŽIVOT

Hrvatski znanstvenici izradili model procjene utjecaja progutane plastike na morske organizame

Kad unos plastike uzrokuje pad broja jedinki u ukupnoj populaciji određene vrste dosegnuta je ekološka prijelomna točka na razini populacije...

    Objavljeno 24.08.2020
    Ivona Amidžić

    Hrvatski znanstvenici s Ruđera izradili su u suradnji s inozemnim kolegama model procjene utjecaja progutane plastike na rast i razvoj morskih organizama, koji će biti od velike pomoći za procjenu stanja morskog ekosustava i planiranje zaštite, priopćeno je u petak iz IRB-a.

    Znanstvenici Nina Marn i Tin Klanjšček s Instituta Ruđer Bošković (IRB) objavili su u suradnji s Markom Jusupom s japanskog Instituta za tehnologiju u Tokiju i Salmom Kooijmanom s nizozemskog VU Sveučilišta u Amsterdamu članak u uglednom znanstvenom časopisu ‘Ecology Letters’ u kojem su razvili prvi mehanistički model za procjenu utjecaja progutane plastike na fiziologiju jedinki i rast populacija glavatih želvi.

    Mehanistički model povezuje količinu progutane plastike i posljedično smanjenje unosa energije s fiziologijom jedinki i rastom populacija. Kad gutanje plastike počne onemogućavati spolno sazrijevanje jedinki, dosegnuta je ekološka prijelomna točka u razvoju pojedinih jedinki, a kad unos plastike uzrokuje pad broja jedinki u ukupnoj populaciji određene vrste dosegnuta je ekološka prijelomna točka na razini populacije, objasnio je Jusup.

    Jedinke mogu izgledati zdravo i biti reproduktivno aktivne, ali njihova aktivnost nije dovoljna za nadoknadu gubitaka u broju jedinki uslijed smrtnosti, dodao je.

    Negativni utjecaj gutanja plastike trenutno nije kritičan za opstanak glavatih želvi, ali u ekstremnim slučajevima dolazi do znatnog prekoračenja populacijske prijelomne točke, što zahtijeva hitno i odlučno djelovanje prije nego što postane prekasno.

    Navedeni model se može primijeniti na više od 2.000 životinjskih vrsta.

    Tin Klanjšček je napomenuo da njihovo istraživanje ne dotiče toksikološki aspekt, ali je bitan korak koji vodi potpunijem razumijevanju utjecaja plastike na morske organizme.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike

    Rezultati kakvoće zraka na izmjerenim mjestima

    Praćenje kvalitete zraka je 05. listopada 2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca. Više…

    Apel je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima. Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

    Preporuke HAPIH-a za konzumaciju hrane i držanje domaćih životinja

    U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja. U intenzivnoj Više…

    U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

    Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

    “Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša