ŽIVOT

Hrvatskoj isplaćen drugi obrok od 510 milijuna eura iz instrumenta SURE

Do danas je 16 država članica ukupno dobilo 62,6 milijarde eura zajmova

  Objavljeno 16.03.2021
  Darija Kovačić

  Europska komisija je u utorak isplatila 9 milijardi eura, od toga Hrvatskoj 510 milijuna, u okviru instrumenta SURE, koji državama članicama povoljnim zajmovima pomaže u pokrivanju naglo povećanih rashoda za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi.

  Ovo je peti obrok isplate, a drugi u u ovoj godini. Potpore od ukupno 9 milijardi eura dobilo je sedam zemalja članica – Češka milijardu eura, Španjolska 2,87 milijardi, Hrvatska 510 milijuna, Italija 3,87 milijardi, Litva 302 milijuna, Malta 123 milijuna i Slovačka 330 milijuna eura.

  Do danas je 16 država članica ukupno dobilo 62,6 milijarde eura zajmova, koje Komisija podiže na financijskim tržištima po najpovoljnijim uvjetima.

  Hrvatska je 17. studenoga prošle godine dobila prvi obrok od 510 milijuna eura i s današnjih 510 milijuna dobila je ukupan iznos od 1,02 milijardi, koji joj je odobren iz instrumenta SURE.

  Instrument SURE uspostavljen je u svibnju prošle godine i namijenjen je zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa. U sklopu tog instrumenta državama članicama dostupna je financijska pomoć u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura i to u obliku zajmova koje EU pod povoljnim uvjetima odobrava državama članicama koje zatraže potporu. Zbog snažnog kreditnog rejtinga Europske unije, države članice na taj način imaju niske troškove zaduživanja.

  Zajmovi pomažu državama članicama da financiraju programe skraćenog radnog vremena za zaposlenike ili slične mjere za samozaposlene osobe.

  Programi skraćenog radnog vremena su mjere kojima se u određenim okolnostima poduzećima s ekonomskim poteškoćama omogućuje da privremeno smanje broj radnih sati svojih zaposlenika koji onda za neodrađene sate dobivaju potpore od države. Slični programi primjenjuju se za zamjenu dohotka samozaposlenih osoba.

  Sve države članice imaju neki oblik programa skraćenog radnog vremena kako bi se izbjegla nepotrebna otpuštanja i spriječilo da zbog privremenog udara nastane veća i trajnija šteta za gospodarstvo i tržište rada.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Pokazuje se da je ovakav servis doista bio potreban udrugama i imamo brojne upite koji se odnose na socijalno uključivanje, volonterski menadžment, mobilizacije zajednice, vođenje financija, revizije..."

  Hvalevrijedan projekt besplatne pomoći udrugama: Savjeti o vođenju, financijama, projektima…

  U Hrvatskoj je registrirano više od 50.000 udruga, od čega se socijalnom djelatnošću bavi skoro 8% udruga. Osnovati udrugu nije Više…

  Kuća je drvena, jako stara, u raspadnom stanju. Po zidovima se nalazi plijesan i crnilo. Zidovi su drveni, stari i puni rupa. Sve je toliko staro i trulo da otpada sa stropa i zidova.

  Bolesni Ivan i Božica iz okolice Karlovca mole sve dobre ljude za pomoć. Žive u nehumanim uvjetima od samo 960,00 kn mjesečne socijalne pomoći

  Bolesni Ivan i Božica iz okolice Karlovca mole sve dobre ljude za pomoć. Žive u nehumanim uvjetima od samo 960,00 Više…

  I u ovoj su nesreći vatrogasci iskazali nesebičan angažman u pomoći kolegama kao i obiteljima izbjeglim od ratnog razaranja

  Vatrogasni angažman u pomoći Ukrajini

  Nakon 28 dana ruske invazije na Ukrajinu, potreba za pomoći ovoj zemlji i njezinim građanima svakim danom sve je veća. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

  Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

  Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

  Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

  Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

  HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?