ŽIVOT

Humanitarna utrka End Polio Family run Osijek

Zaljubljenici u trčanje ili šetnju, prirodu i zdrav način života imaju prigodu uključiti se u humanitarnu akciju koju organizira Rotary klub Osijek

Objavljeno 15.10.2020
Darija Kovačić

Humanitarna utrka End Polio Family run Osijek 2020 će održati će se dana 24. listopada 2020. godine, s predviđenim startom u 10.00 sati ispred restorana Kopika.

One koji se još nisu prijavili za trku mogu to učiniti putem sustava za prijavu https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/3868 . Za sve sudionike koji se prijave te plate kotizaciju koja iznosi 100 kn za individualne natjecatelje i 150,00 kn za timove sponzori Jamnica. Ferivi, Coca Cola, Prvo hrvatsko pivo, PIK Vrbovec, Folding, Studio HS Internet, Čarobni tim, Pipi, pripremili su bogate startne pakete i nagrade koje će se dijeliti u brojnim kategorijama.

Cilj je utrke potaknuti brigu za zaštitu zdravlja naše djece, odnosno utrka predstavlja i svojevrsni nastavak podrške svjetskom programu borbe protiv dječje paralize koju provodi Rotary International pod nazivom End Polio Now. Humanitarni projekt ima i lokalni karakter, pa će se dio prikupljenih sredstava iskoristiti za donaciju SOS Dječjem selu Ladimirevci. Uz glavnog organizatora Rotary klub Osijek J.J. Strossmayer, jednog od najmlađih Rotary klubova na području Hrvatske, tehničku podršku utrci pružaju Run4Fun odnosno Zen Timing.

Inače, riječ je o pojedinačnoj i timskoj trci ukupne dužine 5 km sa startom i ciljem na osječkoj Copacabani. Ideja je da se u timsku utrku uključi najmanje dva člana obitelji/tima te da ukupno pretrče 5 kilometara (dakle maksimalno pet osoba u ekipi po najmanje 1 km po članu). Ideja je također, da zadnji kilometar (od visećeg mosta do cilja) istrči/prehoda najmlađi član obitelji/tima. Iako je utrka natjecateljskog karaktera, pozivamo građane da se pridruže projektu, pa su dobrodošli i oni koji inače ne trče, te da barem prošetaju predviđenom stazom.

Osim humanitarnog karaktera, cilj ovog projekta je podići svijest građana o važnosti fizičke aktivnosti. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice 2002. godine 33,5% hrvatskih petnaestogodišnjaka je bilo u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4%. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8% u 2002. na samo 11,7% u 2014.godini.

U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37%). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Zato budimo odgovorni prema našoj djeci i našem zdravlju te izađimo trčimo i šetajmo kroz dnevni boravak na otvorenom, našoj Promenadi koju čak i ugledni britanski časopis Time Out proglasio najljepšom u Hrvatskoj, pozivaju iz Rotary kluba Osijek.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tim psihologa iz Udruge Klikeraj ovim savjetovalištem želi stvoriti prostor gdje će se bistri mališani koji pokazuju specifične razvojne potrebe odnosno koji su osamljeni, bojažljivi, zbunjeni i nesigurni moći pronaći odgovore na određena pitanja i dobiti psihosocijalnu podršku.

U udruzi Klikeraj iz Osijeka s radom započinje savjetovalište Sidro

U udruzi Klikeraj iz Osijeka s radom započinje savjetovalište Sidro. Savjetovalište će biti namijenjeno u prvom redu darovitoj djeci, mladima i Više…

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu.

Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da Više…

Putovanje traje četrdesetak minuta, a vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji, piše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozvane su sve tvrtke, koje su prošle početne korake u razvoju poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka

Predstavljeni ciljevi, svrha i planirane aktivnosti izgradnje IT parka Osijek

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba

Brojke najviše do sada: Novopozitivno 125 osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Broj aktivnih slučajeva se tako u Hrvatskoj podigao na ukupnih 7.380

Stožer objavio: Potvrđena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom od jučer, 13 osoba preminulo