ŽIVOT

Hvalevrijedan projekt besplatne pomoći udrugama: Savjeti o vođenju, financijama, projektima…

"Pokazuje se da je ovakav servis doista bio potreban udrugama i imamo brojne upite koji se odnose na socijalno uključivanje, volonterski menadžment, mobilizacije zajednice, vođenje financija, revizije..."

Objavljeno 07.05.2022
Ivona Amidžić

U Hrvatskoj je registrirano više od 50.000 udruga, od čega se socijalnom djelatnošću bavi skoro 8% udruga. Osnovati udrugu nije problem, no kako je voditi, kako urediti poslovanje, financijski, kadrovski, kako se prijavljivati na projekte nije jednostavan zadatak.

Mreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NET koja okuplja 22 pružatelja socijalnih usluga s područja pet slavonskih županija odlučila je pokrenuti projekt kojim bi se pomoglo udrugama u osnaživanju kapaciteta. Radi se o online platformi pod nazivom “Help – desk”, prvenstveno namijenjen organizacijama civilnog društva s područja Slavonije i Dalmacije, no dobrodošli su i drugi sudionici.

Nešto više o “SOS za OCD” platformi pojasnila nam je Natalija Štepanko , iz IK Zvono:

– Projekt je pokrenut u partnerstvu s Udrugom MI, Udrugom Breza, Gongom te Inkluzivnom kućom Zvono. Radi se o online savjetodavnoj platformi u kojoj smo angažirali stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom u radu civilnog sektora. Sve zainteresirane udruge mogu postaviti pitanja koja ih muče, a Natalija Štepanko, Tijana Tešija, Blaženka Sečkar, Ivana Šibalić, Lana Gorinsky i Dajana Nendl će im dati savjete ili prenijeti dosadašnja iskustva drugih. Uz njih, kao stručnjaci na Help – desku zaposleni su i vanjski stručnjak pravnik, Milorad Nenadović te Mirela Glavota, vanjski stručnjak revizor.

– Plaćaju li korisnici vaše savjete?

– Ne. Informacija i pomoć su potpuno besplatne jer je ukupna vrijednost projekta 489.428,99 kn od čega 416.014,64 kn sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a 73.414,35 kn sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske.

– Imate li već kakvih povratnih rezultata?

– Apsolutno. Pokazuje se da je ovakav servis doista bio potreban udrugama i imamo brojne upite koji se odnose na socijalno uključivanje, volonterski menadžment, mobilizacije zajednice, vođenje financija udruga, revizije, prevladavanje poteškoća u radu i razne druge stvari. Dobra namjera osnivača udruge nije dovoljna, sve treba uskladiti sa zakonom, a nema svatko iskustvo.

– Mogu li se u sustav uključiti i udruge van Slavonije i Dalmacije? Trebaju li se baviti isključivo socijalnim uslugama?

– Već imamo upite i izvan 5 županija koje su predviđene za područje djelovanja, i veselimo se tome. Razmjena iskustva je uvijek dobrodošla svakoj udruzi, bez obzira na kojem području djeluje, stoga pozivamo sve vrste udruga iz cijele Hrvatske da iskoriste ovaj projekt.

– Do kada projekt traje?

– Odobrena su nam sredstva za 16 mjeseci, do 27. travnja 2023. no vjerujemo da ćemo pronaći način kontinuiranog rada i poslije.

– Kako vam se udruge mogu javiti i zatražiti savjet?

– Nastojimo biti dostupni na sve moguće načine i svatko tko upiše u google SOS MREŽA ili SOS za OCD može dobiti naše Facebook ili web stranice. Tamo su navedeni svi podaci, a i upitnik na Help-desku. Naravno, mail je uvijek najbolji način komunikacije:  [email protected].

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nema šta nema! Besplatni koncert, Baranjski bećarac, baranjski grah u ćupu, Festival tista i smotra folklora, rekreacijska biciklijada...

Dan županije ove godine prerastao u cijeli tjedan: Hrpa besplatnih događanja i koncert Indire!

Osječko-baranjska županija 2. lipnja obilježava Dan županije, što je ujedno podsjetnik na isti dan 1997. godine, kad su se u Belom Manastiru Više…

Grad će na ovaj način dobiti informacije o biciklističkim navikama građana te tako biti u mogućnosti poboljšati biciklističku infrastrukturu!

POHVALNO! Grad Osječanima omogućuje besplatno korištenje dijeljenih bicikala!

Stanovnici Osijeka mogu se voziti dijeljenim biciklom bez naplate 30 minuta, i tako dva puta dnevno! Pozivaju se sugrađani da ostave Više…

Svako Startanje neovisno je o onom prethodnom, kako idejno - tematski, tako i formalno... Provjerite o čemu se radi ovaj put

I ove godine u Tvrđi zanimljivi projekt stARTanje

Pod umjetničkim vodstvom akademske umjetnice Slađane Zubić (udruga REART), i ove godine organizirat će se dvodnevni umjetnički projekt „stARTanje“, koji će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!