ŽIVOT

HZJZ: Cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, 6. studenoga

Cijepljenje se također preporučuje djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu...

Objavljeno 01.11.2019
Ivona Amidžić

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 6. studenoga, u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo, a ove je godine naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ove godine po prvi je puta nabavljeno četverovalentno cjepivo koje sadrži četiri podtipova virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Četverovalentno cjepivo nije ni bolje niti jače već uključuje više podtipova virusa gripe, što povećava šanse za zaštitu od virusa koji će biti prisutni ove sezone, kazala je Hini epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović.

Cjepivo protiv gripe prvenstveno je namijenjeno osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zaposlenicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, bez obzira na dob, uključujući i djecu. Cijepiti bi se trebali i zdravstveni radnici te trudnice. Za njih je cjepivo besplatno.

Stručnjaci ističu potrebu cijepljenja pacijenata s kroničnim oboljenjima, posebice s oboljenjima srca i pluća, zatim cijepljenje djece s oštećenom plućnom funkcijom i kongenitalnim manama te odraslih i djece s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava.

Također, cijepljenje se preporučuje djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu

Ako se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, preporučuje se cijepiti osobe iz njihove bliske okoline.

Iz HZJZ-a poručuju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje dok će krajem studenog na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju ovim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Hrvatski liječnički zbor na razini cijele Hrvatske objedinjuje čak 140 stručnih društava. Riječ je o najstarijem društvu liječnika u Hrvatskoj.

Obilježeno 150. godina postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek

U subotu je u Osijeku svečano obilježena 150. obljetnica postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek. Riječ je o najstarijem društvu Više…

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi