OSJEČANI

HZJZ dovršio preporuke za državnu maturu i rad škola – Ne otkrivaju detalje

Capak: "Učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad"

Objavljeno 28.04.2020
Ivona Amidžić

“HZJZ je dovršio draft preporuka za državnu maturu i rad škola. On je jutros predan Ministarstvu, čekamo da daju komentare i u četvrtak ćemo objaviti smjernice”, rekao je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Što se tiče zaražene djece, ovaj virus nije uzrokovao veliki pobol, komentirala je Markotić.

“Bilo je pojedinačnih slučajeva teže bolesti kod djece, ali rijetko. Kod opasnih i teških bolesti u samom početku bolesti, virus ili bakterije mogu suprimirati naš sustav, što omogućava tom mikroorganizmu da se razmnožava. Nakon toga vrlo često nastaje jedna jača upala koja je sastavljena iz cijelog niza. Ona može biti i štetna, to je kao jedan rat između mikroorganizma i naše obrane, kako u svakom ratu nastane šteta, tako i na našim stanicama može nastati šteta”, pokušala je objasniti Markotić.

Dodaje i kako neki mikroorganizmi mogu koristiti naše stanice i stimulirati neke stanice koje su zadužene za nešto drugo. “Sve vrste upale dolaze do toga da imamo teški klinički oblik”, rekla je Markotić.

Preporuke oko škola

“Sasvim sigurno učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad”, odgovorio je Capak na pitanje kakve su točno preporuke za škole.

Što se tiče navodne nastave na fakultetu u Dubrovniku od 11. svibnja, Capak je rekao kako odgovor nema.

“Mi imamo podatke o tome da neki fakulteti ne mogu završiti godinu bez da završe vježbe. Mi smo im dali upute, neka sveučilišta su donijela svoje mjere koje su čak bile i malo strože nego naše. Mi smo dopustili da se naprave te vježbe jer ne bi bilo dobro da studenti izgube godinu”, rekao je.

Dodaje kako su iz Stožera propisali kako to treba biti uvijek ista grupa studenata, od njih maksimalno desetero plus asistent.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos nije nužno

Pisanje mature u vrijeme koronavirusa: Donosimo upute koje je izdao HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u ljetnom roku u Više…

"Veselim se! Reći ću vam iskreno. Čak i kad nemam s kim popiti piće, u kafiću nikad nisam sam. Ovako kod kuće malo je depresivno"

Stolovi nestrpljivo čekaju, a ispijanje kave u kafiću kao da nikad nije bilo slađe…

Danas je krenula treća faza opuštanja mjera donesenih radi sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, a svi ugostiteljski objekti, čak i Više…

Preporuke HZJZ-a za vrtiće i škole vezane uz organizaciju rada i prostora, mjere prevencije zaraze kod zaposlenika, kako sačuvati zdravlje djece i što činiti kod sumnje na zarazu

Sve preporuke, savjeti i upute HZJZ oko početka rada škola i vrtića

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je donio niz preporuka, savjeta i uputa oko početka rada škola i vrtića. Donosimo ih Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek objavio obavijest o proglašenju prirodne nepogode mraz na voćarskim kulturama

Oštećeni imaju rok od osam dana da prijave oštećenja od mraza

„Doba pandemije koronavirusa i izloženost velikom broju informacija ukazuje na potrebu jačanja medijske pismenosti"

Treći Dani medijske pismenosti ove se godine odvijaju na daljinu

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos nije nužno

Pisanje mature u vrijeme koronavirusa: Donosimo upute koje je izdao HZJZ