OSJEČANI

HZJZ dovršio preporuke za državnu maturu i rad škola – Ne otkrivaju detalje

Capak: "Učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad"

Objavljeno 28.04.2020
Ivona Amidžić

“HZJZ je dovršio draft preporuka za državnu maturu i rad škola. On je jutros predan Ministarstvu, čekamo da daju komentare i u četvrtak ćemo objaviti smjernice”, rekao je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Što se tiče zaražene djece, ovaj virus nije uzrokovao veliki pobol, komentirala je Markotić.

“Bilo je pojedinačnih slučajeva teže bolesti kod djece, ali rijetko. Kod opasnih i teških bolesti u samom početku bolesti, virus ili bakterije mogu suprimirati naš sustav, što omogućava tom mikroorganizmu da se razmnožava. Nakon toga vrlo često nastaje jedna jača upala koja je sastavljena iz cijelog niza. Ona može biti i štetna, to je kao jedan rat između mikroorganizma i naše obrane, kako u svakom ratu nastane šteta, tako i na našim stanicama može nastati šteta”, pokušala je objasniti Markotić.

Dodaje i kako neki mikroorganizmi mogu koristiti naše stanice i stimulirati neke stanice koje su zadužene za nešto drugo. “Sve vrste upale dolaze do toga da imamo teški klinički oblik”, rekla je Markotić.

Preporuke oko škola

“Sasvim sigurno učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad”, odgovorio je Capak na pitanje kakve su točno preporuke za škole.

Što se tiče navodne nastave na fakultetu u Dubrovniku od 11. svibnja, Capak je rekao kako odgovor nema.

“Mi imamo podatke o tome da neki fakulteti ne mogu završiti godinu bez da završe vježbe. Mi smo im dali upute, neka sveučilišta su donijela svoje mjere koje su čak bile i malo strože nego naše. Mi smo dopustili da se naprave te vježbe jer ne bi bilo dobro da studenti izgube godinu”, rekao je.

Dodaje kako su iz Stožera propisali kako to treba biti uvijek ista grupa studenata, od njih maksimalno desetero plus asistent.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) posebno preporučuje da učenici osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini obilježenoj pandemijom koronavirusa Više…

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je prije nekoliko dana veliki dokument u kojem su objašnjena tri modela nastave: A, B i C...

Počela je školska godina: Maske su obavezne u slučaju da nema razmaka, satovi su skraćeni…

Ova će nastavna godina biti posebna po pandemiji koronavirusa, odnosno epidemiološkim preporukama koje će se morati poštivati, piše Index. Najvažnije Više…

"Cilj izrade preporuka je osiguravanje što sigurnih uvjeta izvođenja odgojno-obrazovnoga rada uz uvažavanje specifičnosti obzirom na dob djece i učenika"

Objavljene detaljne preporuke za nastavu u školama i vrtićima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je nelektoriranu inačicu dokumenta Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dovoljno je svoje staro zlato donijeti u jednu od poslovnica koje postoje u čitavoj Hrvatskoj. Otkupljuje se doista sve od zlata...

Trebate gotovinu odmah? Zaboravite na kredite, rješenje je otkup zlata!

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna