ŽIVOT

HZJZ objavio detaljne preporuke za nošenje maski

Kako ih staviti i skinuti, od kojeg materijala trebaju biti... Preporučuju se svima, pogotovo na javnim mjestima!

Objavljeno 24.04.2020
Ivona Amidžić

HZJZ je na svojim stranicama objavio posebne preporuke za građane za nošenje maski.

Prema ranijim preporukama epidemiologa maske su bile preporučene samo za one koji su već bolesni, tj. za sve one s akutnim respiratornim infekcijama, a maske trebaju pokrivati i nos i usta. Međutim, te su preporuke bile aktualne kada su na snazi bile sve epidemiološke mjere.

Sad kad nam dolazi prva faza opuštanja tih mjera i s vraćanjem javnog prijevoza preporuke su se prilagodile kako bi što bolje poslužile svrsi držanja koronavirusa podalje od svih nas.

HZJZ navodi kako bi nošenje maski na javnim mjestima koja će još malo biti ponovno otvorena, kao što su spomenuti javni prijevoz, trgovine pa čak i radno mjesto, moglo pomoći u smanjenju širenja virusa. Osim toga, maske mogu pomoći u vidu podizanja svijesti o fizičkoj udaljenosti jer su doslovno vizualni podsjetnik na i dalje postojeće epidemiološke mjere o fizičkoj udaljenosti te mogu potaknuti i zdravstveno osviješteno ponašanje.

HZJZ je objavio i prikaz maski i njihovih svojstava:

Kao najbolju zaštitu od potencijalnog prenošenja virusa HZJZ navodi održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, a koje potencijalno mogu prenositi virus.

Iz stožera naglašavaju kako fizička barijera, koju stvori maska na licu, može blokirati veće kaoljice koje se prenose kihanjem, kašljanjem, pa čak i pričanjem, a u kojima se može nalaziti virus. Osim toga, maska će spriječiti nesvjesni dodir prljavih ruku s ustima ili nosom. Čak i ako su obične krpene maske, a ne zaštitne, mogu usporiti širenje izdahnutog zraka ili respiratornih kapljica u okolinu.

Dodaju kako je u vidu izrade tekstilnih maski za lice najprikladniji pamučni dvoslojni tekstil gustog tkanja te navode upute za nošenje maski:

  • Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
  • Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.
  • Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.
  • Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
  • Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
  • Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
  • Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
  • Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
  • Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
  • Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
  • Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
  • Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
  • Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

foto: HZJZ i unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno...

Crveni križ upozorava na hladnije vrijeme te poziva na oprez

U najavi su niže temperature, kiša i snijeg. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice po Više…

O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje