ŽIVOT

HZJZ preporučio korištenje cjepiva AstraZeneca

HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost

    Objavljeno 08.04.2021
    Darija Kovačić

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

    “Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od covida-19, čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod”, priopćio je HZJZ u četvrtak.

    Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost.

    HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv covida-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

    Temeljitom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

    EMA podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

    Većina se ovih događaja dogodila unutar dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava.

    Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja covid-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću covid-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

    Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

    Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Javno-zdravstvena edukativna kampanja "Budi mRAK" usmjerena je na cijepljenje mladih protiv HPV-a, a sada je pokrenula nove aktivnosti...

    Budi mRAK – organizira se besplatno cjepljenje protiv HPV-a za mlade

    Javno-zdravstvena edukativna kampanja “Budi mRAK” usmjerena je na cijepljenje mladih protiv HPV-a, a sada je pokrenula nove aktivnosti, tako se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša