ŽIVOT

HZJZ preporučio korištenje cjepiva AstraZeneca

HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost

  Objavljeno 08.04.2021
  Darija Kovačić

  Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

  “Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od covida-19, čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod”, priopćio je HZJZ u četvrtak.

  Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost.

  HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv covida-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

  Temeljitom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

  EMA podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

  Većina se ovih događaja dogodila unutar dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava.

  Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja covid-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću covid-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Prije poziva, građane se moli da pripreme ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njen MBO (sa zdravstvene iskaznice), datum rođenja, adresu i kontakt telefon

  Hampovčan: Bez poziva i prijave nema cijepljenja na organiziranim punktovima

  Načelnik osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite Ivan Hampovčan rekao je u petak da građani ne mogu bez poziva i prijave doći Više…

  Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija

  Beroš: Ministri EU složili se da nema utemeljenja za obustavu AstraZenece

  Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina Više…

  Organizirano cijepljenje počelo je prošlog tjedna u Osijeku, a ovog tjedna se nastavlja i u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Belišću, Donjem Miholjcu, Valpovu i Čepinu

  U Osječko-baranjskoj županiji nastavljeno organizirano cijepljenje

  U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je na još sedam lokacija nastavljeno organizirano cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

  U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

  Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe