ŽIVOT

HZJZ: Raste broj zaraženih gripom, prošli tjedan rekord

U ožujku ove godine evidentira se sve više slučajeva, a do sada je detektirano i 25 slučajeva tzv. flurone, kombinacije infekcija gripe i koronavirusa

Objavljeno 24.03.2022
Ivona Amidžić

U posljednja tri tjedna broj oboljelih od gripe raste tako da je prošloga tjedna zabilježeno rekordnih 355 novooboljelih, a ovosezonska gripa odnijela je u Hrvatskoj i jedan život, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), prenosi Index.

Za razliku od prošle godine, kada uopće nije bilo gripe u Hrvatskoj, u ožujku ove godine evidentira se sve više slučajeva, a do sada je detektirano i 25 slučajeva tzv. flurone, kombinacije infekcija gripe i koronavirusa.

Zabilježen je i jedan smrtni slučaj nakon zaraze virusom gripe, i to na samom početku sezone, u listopadu prošle godine. HZJZ-u su do sada prijavljena i 192 slučaja hospitalizacije zaraženih, izjavila je Hini dežurna epidemiologinja Diana Mayer (HZJZ).

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu virus gripe je od početka sezone potvrđen u ukupno u 1358 uzoraka, od kojih je najveći broj (355) potvrđen u 11. tjednu (14.-20. ožujka).

U cirkulaciji dominira virus gripe A, i to H3N2, koji čini 96.6 posto svih tipiziranih uzoraka. Riječ je o soju koji je bio sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2021./2022.

Mayer kaže da je pojava tipa B virusa gripe ove sezone samo sporadična te nije uopće dokazan u laboratorijima.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo očekuju da će broj zaraza virusom gripe rasti i u sljedeća dva tjedna, a nakon toga očekuju pad s obzirom na toplije vrijeme i sezonsku pojavnost infekcije.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje