KULTURA

I još jedan tjedan u kinu Urania donosi pregršt filmskih manifestacija!

Donosimo programe i raspored za još jedno veliko filmsko opuštanje :D

Objavljeno 30.09.2020
Ivona Amidžić

U petak 25. rujna započelo je ovogodišnje, drugo po redu izdanje SEDECO festivala – festivala koji prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka i to kroz kulturne stilove u svim njihovim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani i piću, u organizaciji udruge „Svjetlost Fenjera”.

Kroz razne događaje prezentirane su svjetiljke koje su korištene u Osijeku od 1850. do 1950., a pod kojima se odvijao vrlo važan društveni, kulturni i gospodarski život.

Mjesta na kojima se odvijaju navedene manifestacije simbolično povezuju poznata arhitektonska zdanja secesije: prva osječka javna bolnica, zdenac Pejačević, prva secesijska kuća i prvi kinematograf – Urania.

Kao dio projekta Resonance Cinema dana 2. listopada u kinu Urania će se održati glazbeno-filmska manifestacija Osječka pop-kultura 50-ih i 60-ih vezana za art deco i pop kulturu pedesetih godina uz prigodnu izložbu fenjera i petrolejskih lampi iz vremena art decoa.

Filmski dio čine Pop Up Cinema projekcije: petak 2.10. u 20:30 h Do posljednjeg daha (Jean-Luc Godard, 1960.), klasici Alfreda Hitchcocka Vrtoglavica (1958., projekcija 5.10. u 19:00 h) i Sjever-sjeverozapad (1959., projekcija 6.10. u 19:00 h) te Praznik u Rimu (William Wyler, 1953.) u četvrtak 8.10. u 19:15 h.

Prvi dan programa je besplatan, a ostala tri filma prikazuju uz sniženu cijenu ulaznica od 20 kn za sve gledatelje.

I ovaj tjedan nastavljamo s projekcijama u sklopu programa Rendez-vous au cinéma koji donosi čak 11 frankofonih filmova različitih žanrova i rodova (drama, komedija, dokumentarni film, animirani film) iz Francuske, Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske.

Ne propustite pogledati triler Prorok, obiteljsku dramu s Juliette Binoche u glavnoj ulozi Ljetni sati, romantičnu komediju Louisa Mallea Milou u svibnju, suvremeni dokumentarac Swagger, dirljiv animirani film Kaboulske lastavice, nagrađivane marokanske dramske komedije Aida i Grube ruke, znanstveno-fantastični film Hochelaga, zemlja duša, zapanjujući dokumentarac o svakodnevnom životu briselske istražne sutkinje Tako mi Bog pomogao, komediju Sve što mi je ostalo od revolucije te Bécassine, obiteljsku komediju nadahnutu pionirskim likom francuskog stripa s početka 20. stoljeća.

Sve projekcije će se održavati u Kino klubu uz snižene cijene ulaznica: 25 kn redovna i 16 kn s popustom za studente, umirovljenike i članove Francuske Alijanse Osijek.

U novom filmskom tjednu uz Rendez-vous au cinema i Pop up Cinema projekcije, na program premijerno stižu Greenland i Radioaktivna.

Katastrofični spektakl Greenland: Posljednje utočište prati dramu čovječanstva i običnog čovjeka pred armagedonom. Kako se odbrojavanje do globalne apokalipse približava, obitelj Johna Garrityja kreće na opasno putovanje kako bi se domogli jedine nade za spas – utočišta na Greenlandu.

Dobitnica Oscara Rosamund Pike našla se u ulozi znanstvenice Marie Sklodowske Curie, prve žene dobitnice Nobelove nagrade. Radioaktivna donosi biografsku priču o znanstvenici čija su otkrića promijenila svijet.

Ne propustite pogledati slavnu priču o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta – Pinokio, SF akciju koja nas uvodi u novi svijet X-mena Novi mutanti, biografski dokumentarni film o Alojziju Stepincu te prvu animiranu cjelovečernju avanturu o najpoznatijem psu na svijetu – Scooby Doo!

Iz kina napominju kako će se svi programi provoditi uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija – osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike. Hvala na razumijevanju!

Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U kinu Urania očekujemo VR radionica i projekcije filmova u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine

Novi filmski tjedan u kinu Urania pun iznenađenja

S obzirom na nepovoljnu situaciju s pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19 sve više programa prebacuje se u online okruženje, čime postaju Više…

Sve je zamišljeno kao događaj s pretežito audiovizualnim sadržajem...

Ovog petka iskusite osječku pop-kulturu 50-ih i 60-ih godina

Kino Urania donosi nam još jednu poslasticu. Ovog se puta radi o Osječkoj pop-kulturi 50-ih i 60-ih godina, sve je Više…

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada Urania planira provesti i nekoliko različitih programa...

Bogat program u kinu Urania: Povratak u kino uz omiljene klasike

Pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, a nedostatak novih filmova rezultirao je dramatičnim padom gledanosti i posjete kinima. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U kinu Urania očekujemo VR radionica i projekcije filmova u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine

Novi filmski tjedan u kinu Urania pun iznenađenja

Polaznike očekuje mnoštvo dramskih igara, mašte i kreativnosti, kao i javnih izvedbi predstava.

Otvorenje Dramskog studija “Dramoplov” u Dokkici

Ovogodišnje izdanje festivala zbog pandemije uzrokovane koronavirusom održat će se u malo drugačijim uvjetima.

43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe