ŽIVOT

Idući tjedan Osijek uživa i slavi lutkarsku umjetnost

Gamoš: "Sadržaja je puno pa pozivam i male i velike da se sljedećeg tjedna dobro organiziraju kako bi živjeli lutkarstvo u Osijeku"

Objavljeno 21.05.2021
Ivona Amidžić

SLUK je kazališni festival posvećen isključivo hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti, a održat će se u Osijeku od 24. do 30. svibnja 2021. te okupiti ponajbolja hrvatska lutkarska i dječja kazališta.

Ovogodišnji program Festivala predstavili su jučer na konferenciji za novinare izvršni producent i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Ivica Lučić te predsjednica Hrvatskog centra UNIMA i predsjednica Organizacijskog odbora Jasminka Mesarić. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici institucija koje sudjeluju u realizaciji programa SLUK-a: Akademije za umjetnost i kulturu Hrvoje Seršić, Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković, te Kulturnoga centra Ivan Kristijan Majić.

Potporu lutkarskom festivalu u ime Grada Osijeka pružila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, koja je, s obzirom na to da se festival odvija pod epidemiološkim mjerama, podsjetila na odgovorno organizirane prijašnje manifestacije, kao što su Osječko ljeto kulture i Kazališni maraton.

“Bit ćemo odgovorni i idući tjedan kada će naš grad i naše Dječje kazalište ugostiti oko 200 gostiju. Sadržaja je puno pa pozivam i male i velike da se sljedećeg tjedna dobro organiziraju kako bi živjeli lutkarstvo u Osijeku”, kazala je zamjenica Gamoš.

Bogat program ovogodišnjeg SLUK-a donosi 12 natjecateljskih predstava i tri predstave izvan natjecateljske konkurencije. Najboljima će biti dodijeljene nagrade za najbolje oblikovanje rasvjete, za najbolju kreaciju lutaka i maski, za najbolju scenografiju, za najbolju kostimografiju, za najbolji novi tekst (izvorni ili prilagodba), za najbolju glazbu, za najbolju glumu – animaciju, za najbolju režiju i za najbolju predstavu u cjelini, zatim nagrada dječjeg prosudbenog odbora te nagrada za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković”, koju tradicionalno dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodjeljuje Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Izvršni producent i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Ivica Lučić rekao je kako gledalište ove godine neće moći biti puno kao prijašnjih godina, već će biti dozvoljeno oko 40 gledatelja, te dodao kako se nada da će pri popuštanju epidemioloških mjera u Osijek dovesti sve predstave koje će na SLUK-u osvojiti neku od nagrada.

U okviru Festivala najavljene su i tri izložbe među kojima i ona u Muzeju Slavonije kojom će se obilježiti 90. rođendan Branka Mihaljevića. Svečano otvorenje Festivala je u ponedjeljak u 19 sati predstavom osječkog kazališta ,,Pliva patka preko Drave”, a svečano zatvaranje i dodjela nagrada je u subotu 29. svibnja u 20 sati.

Predsjednica Hrvatskog centra UNIMA i predsjednica Organizacijskog odbora Jasminka Mesarić potvrdila je kako u Osijek dolaze gosti iz cijele Hrvatske ali i inozemstva, te zahvalila Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i Gradu Osijeku na izvrsnom domaćinstvu i organizaciji svih prijašnjih i ovoga SLUK-a.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.

[FOTO] Najbolja zabava za kraj ljeta, Gdje? Na Špancirfestu!

Jeste li spremni za najbolju zabavu za kraj ljeta? Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, Više…

Dođite i utvrdite zašto Večer vina & umjetnosti već 11 godina odašilje ono najbolje što Osijek, Slavonija, Baranja i Podunavlje mogu ponuditi

Sutra je ljetna Večer vina i umjetnosti!

Na sreću svih vinoljubaca ljetno izdanje Večeri vina i umjetnosti održat će se sutra, u subotu, 8. srpnja u Perivoju Više…

Zemlja bez granica pod nazivom MOJE/A će se održati na četiri lokacije s više od 60 radionica i s više od 100 voditelja iz Hrvatske, Mađarske i Poljske te 10-ak večernjih događanja

Predstavljen koncept ovogodišnjeg obiteljskog festivala Festivala Zemlja bez granica

Na danas (utorak) održanoj konferenciji za medije u prostorima Osječko-baranjske županije predstavljen je koncept i program ovogodišnjeg međunarodnog obiteljskog Festivala Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!