POLITIKA

Inicijativa “Narod odlučuje” – iz Osijeka od predsjednice traži potporu

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" zatražila je u četvrtak u Osijeku da se njezinim promatračima omogući da budu nazočni na prebrojavanju prikupljenih potpisa ... - piše Nacionalni portal

  Objavljeno 21.09.2018
  Alan Srčnik

  Građanska inicijativa “Narod odlučuje” zatražila je u četvrtak u Osijeku da se njezinim promatračima omogući da budu nazočni na prebrojavanju prikupljenih potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  da ih u tome podupre – piše Nacionalni portal, prenoseći HINA-u.

  Koordinatorica te inicijative Lidija Blagojević podsjetila je na konfernciji za novinare da je predsjednica Republike, prije nekog vremena, upravo iz Osijeka poslala jasnu poruku i izrazila čvrsto stajalište da se “volja građana mora poštovati te je poduprla takav “institut izjašnjavanja građana”.

  Predsjednicu Grabar-Kitarović pozvala je zato da ih podupre u zahtjevu da se predstavnicima inicijative i drugim zainteresiranim promatračima dopusti da promatraju prebrojavanje potpisa.

  Kako je ustvrdila Blagojević, prije četiri godine tadašnji “ministar uprave Arsen Bauk nas je pokrao na referendumu ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ kad je iznio smiješnu brojku od četiri milijuna birača u Hrvatskoj, a sada to radi ministar Lovro Kuščević, koji izmišlja 30 tisuća mrtvaca koji su dali potpise”.

  Smatra kako je sudjelovanje u promatranju provedbe izbora i referenduma demokratsko dostignuće pa im nije im jasno zašto im nije omogućeno da promatraju prebrojavanje referendumskih potpisa te je premijera Andreja Plenkovića pozvala da im se to omogući.
  Koordinator inicijative Ivan Šokac ocijenio je kako ministar Kuščević zloupotrebljava svoj položaj “kako bi sudjelovao u protureferendumskoj kampanji”.

  S obzirom na to da je Kuščevićev pomoćnik Mladen Nakić nedavno rekao kako “postoje sumnje da su potpise za referendum davale bebe, ali i mrtvi”, volonterka inicijative Katarina Duvnjak ga je pozvala da odgovori na pitanje odakle mu takve informacije te radi li se možda o “širenju dezinformacija kako bi se ukaljala ta građanska inicijativa”.

  Na pitanje novinara podupiru li prosvjed koji zbog neučinkovitnosti institucija u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru najavljuje gradonačelnik Ivan Penava te hoće li mu se pridružiti, Lidija Blagojević je odgovorila kako podupiru “svaki napor građana u sprječavanju korupcije u gospodarstvu, odvjetništvu i politici”.

  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Potpise će prikupljati, ni manje ni više, nego nakon svetih misa na za to predviđenim mjestima. O tome, kažu, ovisi budućnost naše djece ...

  DESNO & HSP AS za poništenje Istanbulske konvencije

  S potpisima dopredsjednika stranaka, Vedrana Novokmeta za DESNO i Vlatke Vukelić za HSP AS, stiglo nam je priopćenje o uključivanju Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Borit ću se da u europskim politikama Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke koje utječu na njihove živote"

  Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata!

  Malo je reći da je urnebesni prijenos kod građana izazvao opće veselje... :D

  (VIDEO) Službenici pakistanske vlade slučajno uključili “mačji filter” na prijenosu uživo

  Obišli su podrume Belja u Kneževim Vinogradima i Banovo Brdo: "Što se tiče proizvodnje hrane i vina, treba vidjeti koji će investitori pokazati interes"

  Kineski investitori zainteresirani za Zračnu luku Osijek