CRNA KRONIKA

Inspekcija napala udruge za životinje, a na kršenje zakona lokalnih zajednica ne reagiraju!

Gradovi i općine po zakonu moraju zbrinjavati napuštene životinje - U Hrvatskoj to ne znači ništa!

  Objavljeno 18.07.2019
  Ivona Amidžić

  Udruge za zaštitu životinja koje volonterski brinu o napuštenim, ranjenim životinjama ovih su se dana našle na udaru veterinarske inspekcije koja ih prekršajno goni.

  Osim što svakodnevno zbrinjavaju potrebite životinje, udruge za zaštitu životinja jednako tako nadležnim tijelima prijavljuju zlostavljače i one koji zanemaruju životinje. Međutim, na njihove prijave u najvećem broju nadležni ne odgovaraju, a u slučajevima kada i obave inspekcijski nadzor, nadležni često stanu na stranu zlostavljača te ne podnesu optužni prijedlog, unatoč očiglednom zlostavljanju i zanemarivanju, javljaju iz Mreže za zaštitu životinja.

  „Iz Gospića, Knina, Velikog Trgovišća i Dubrovnika stižu nam obavijesti kako su se udruge našle pod nadzorom veterinarske inspekcije koja im zabranjuje zbrinjavanje životinja i time ih onemogućuje u njihovom volonterskom radu. Zbog takve prakse najviše će nastradati oni kojima udruge pomažu, a to su napuštene životinje. Želimo naglasiti da su za zbrinjavanje životinja nadležni gradovi i općine, a ne volonterske organizacije. Mnoge lokalne zajednice odbijaju ispunjavati svoje zakonske obveze i onda se događa da su jedini koji se brinu za napuštene životinje upravo udruge za zaštitu životinja”, kaže Ivana Lunka, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, izražavajući zabrinutost zbog takvih postupaka inspekcije.

  Lokalne zajednice odbijaju poštivati zakon već 13 godina

  Općepoznato je da mnoge lokalne zajednice unatoč zakonskoj odredbi dugoj 13 godina i dalje ne zbrinjavaju životinje sa svojih područja, pa tu onda „uskaču” udruge za zaštitu životinja i upravo njima se može zahvaliti što u mnogim našim gradovima nema pasa lutalica.

  Udruge za zaštitu životinja nisu te koje su dužne provoditi zakone, nego je to dobra volja volontera. Unatoč tome što gradovi i općine moraju zbrinjavati napuštene životinje, građani se često javljaju upravo udrugama koje odrađuju posao te građani u njih imaju povjerenja.

  „Mi smo jedina udruga za zaštitu životinja koja zbrinjava pse i mačke s područja Ličko-senjske županije i sada smo od strane veterinarske inspekcije dobili zabranu zbrinjavanja životinja. U Ličko-senjskoj županiji ne postoji registrirano sklonište, niti informativni centar za prijavu napuštenih životinja. Apsurd je što gradovi i općine u našoj županiji, kao i Županija sama, nisu osnovali skloniše, iako je to njihova zakonska obveza, nisu kažnjeni niti od strane inspekcije, niti od strane Ministarstva poljoprivrede, dok smo mi dobili praktički zabranu rada. Svakodnevno dobivamo dojave o napuštenim štencima i mačićima, a mi im ne smijemo pomoći”, očajna je Ines Stilinović iz Gospića, tajnica udruge AnimaLika.

  Svi oni gradovi i općine koji ne poštuju Zakon o zaštiti životinja i ne izvršavaju svoje obveze nikada nisu kažnjeni!

  „Više od 250 lokalnih zajednica nije uskladilo Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, a time nisu niti iskoristili mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja, uz evidentirane izuzetke. Većina gradova i općina nije provela zakonski obveznu kontrolu mikročipiranja, a mnogi nemaju niti potpisan ugovor sa skloništem”, dodaje Lunka pitajući se kada će se to sustavno riješiti.

  Udruge Mreže za zaštitu životinja nastoje imati dobru suradnju s institucijama i slažu se da one koji krše propise treba kazniti, ali selektivnu primjenu Zakona, kada se kažnjavaju oni koji najviše pomažu životinjama, ne mogu prihvatiti. U takvim okolnostima teško je pomagati životinjama i istodobno strepiti od progona od strane inspekcije, a teško je prihvatiti i činjenicu da mnogi koji godinama krše Zakon ostaju nekažnjeni.

  Više o provedbi Zakona o zaštiti životinja te važnosti udomljavanja naspram kupnje nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Mučene, uzgajane u užasnim uvjetima, odbačene ili čak i ubijene ako ne donose profit - upravo je takva najčešća sudbina životinja iz uzgoja

  Kapitalizam u trgovini životima: Ne prodaju li psa, ubiju ga

  Kako piše vijesti.rtl.hr, trgovina pasa buja, a kada psi prestanu donositi zaradu baca ih se na cestu, muči ili čak Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U ovo blagdansko vrijeme pomislili bi da ljudi ipak imaju malo više empatije, suosjećanja i zaista većina možda i ima ali ima i onih koji ovo vrijeme koriste i za drske krađe i kaznena djela

  U zadnja 24 sata ukradena peć, automobil, nakit, novac…

  Na mjestu nesreće bilo je potrebno i zaustaviti istjecanje tekućine iz teretnog vozila koje je sudjelovalo u nesreći

  Vatrogasci poslani spasiti ozlijeđene osobe iz nesreće, u vozilu se nalazila i djeca

  Saznaje se da je počinitelj 62-godišnji muškarac, no motiv još nije jasan...

  Porazbijao prozore na vrtiću