CRNA KRONIKA

Interpol: Zaplijenjeno na tisuća doza lažnog cjepiva protiv Covida

Prisutan je procvat prodaje lažnog cjepiva na "dark webu" s dobavljačima koji nude "tajnu isporuku", isporuku preko noći i plaćanja u bitcoinu

    Objavljeno 04.03.2021
    Ivona Amidžić

    Policija u Kini i Južnoj Africi zaplijenila je tisuće doza lažnih cjepiva protiv Covida-19 i izvršila više od 80 uhićenja nakon što je razotkrila kriminalnu mrežu koja je distribuirala krivotvorene doze, navodi Interpol.

    Prijevara je otkrivena nakon što je policija na istoku Kine identificirala mrežu koja prodaje krivotvorena cjepiva. Policajci su ušli u proizvodni prostor i pronašli više od 3.000 lažnih cjepiva. Uhićeno je više od 80 ljudi.

    Zasebno, južnoafrički policajci pronašli su 400 ampula lažnog cjepiva, dovoljno za oko 2.400 doza, u skladištu nedaleko od Johannesburga. Policajci su također zaplijenili veliku količinu krivotvorenih maski i uhitili trojicu kineskih državljana i jednog Zambijca.
    Zajedničku istragu koordinirao je Interpolov program za nedopuštenu robu i globalni zdravstveni rad, koji radi na sprječavanju kriminalaca u iskorištavanju pomutnje izazvane pandemijom.

    Jürgen Stock, glavni tajnik Interpola, upozorio je da je otkriće ove mreže predstavljalo “samo vrh ledenog brijega” zločina povezanih s lažnim cjepivima. Agencija prati ostala izvješća o lažnoj distribuciji cjepiva i pokušajima prijevara usmjerenih na zdravstvene ustanove, poput staračkih domova.

    Interpol je u prosincu istaknuo sve veći rizik da će kriminalne mreže nastojati iskoristiti globalnu potražnju za cjepivima Covid-19 prodajom lažnih cjepiva ili krađom pravih. Agencija je priopćila da je pandemija već pokrenula “neviđeno oportunističko i grabežljivo kriminalno ponašanje” i pozvala svoje 194 zemlje članice na poticanje bliske suradnje policije i zdravstvenih službenika.

    Istraživanje Financial Timesa već je otkrilo procvat cjepiva za prodaju na “dark webu”, tj internetskom “podzemlju”, s dobavljačima koji nude “tajnu isporuku”, isporuku preko noći i zahtijevaju plaćanja u bitcoinu. Stručnjaci su rekli da su mnogi oglašeni snimci lažni ili da nikada neće biti poslani.

    Sigurnosni službenici u Velikoj Britaniji i SAD-u izdali su odvojena upozorenja da istraživanje cjepiva sve više postaje meta špijunaže neprijateljskih zemalja koje bi također mogle pokušati poremetiti opskrbne lance.

    Prošlog ljeta britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost, ogranak GCHQ, rekao je da su ruski državni hakeri ciljali farmaceutske tvrtke i akademske institucije uključene u istraživanje cjepiva u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi. Sjedinjene Države optužile su Kinu za hakiranje američkih zdravstvenih i istraživačkih institucija koje rade na cjepivima Covid-19, liječenju i testiranju.

    Brigadir Vish Naidoo, nacionalni glasnogovornik južnoafričke policije, pozdravio je napore Interpola na koordinaciji u pomaganju privođenja “stranih državljana koji pokušavaju lažnim cjepivima prevariti ljude koji ništa ne sumnjaju” u svojoj zemlji. Južna Afrika do sada je primijenila samo 70.500 doza, što je 0,1 doze na 100 stanovnika, prema FT-ovom programu za praćenje cjepiva.

    Glasnogovornik kineskog ministarstva javne sigurnosti rekao je da je kineska vlada pridavala “veliku važnost” sigurnosti cjepiva.

    “Kineska policija provodi ciljanu kampanju za sprječavanje i suzbijanje zločina povezanih s cjepivima, proaktivno istražujući i suzbijajući zločine povezane s cjepivima u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja.

    U pretrazi doma 67-godišnjaka pronađeno oružje i streljivo

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika policijske postaje Đakovo utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 67-godišnjak počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno Više…

    Nepoznatom počinitelju ustupljeni su svi potrebni bankovni podaci

    Poželio trgovati kriptovalutom, pa ostao bez velike svote novca

    Nepoznati je počinitelj obećavši mu zaradu trgovinom kriptovalutom dobio bankovne podatke od 50-godišnjaka, nakon čega ga je oštetio za gotovo Više…

    Utvrđeno je da policijski službenik nije bio pod utjecajem alkohola, dok je drugi sudionik događaja imao 1,74 promila alkohola u krvi

    Policajac izvan službe remetio javni red i mir, jedna osoba je lakše ozlijeđena

    Policijski službenik PU osječko-baranjske sinoć je, dok je bio izvan službe, na području nadležnosti II. policijske postaje Osijek, remetio javni Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    41-godišnjak je tijekom srpnja na području Osijeka ukrao dva bicikla čime je vlasnicima pričinio ukupnu materijalnu štetu od oko 900 eura

    Policija pronašla kradljivca bicikala

    Ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima. Lopovi u pravilu vrebaju nezaštićene bicikle koje nakon krađe prodaju u dijelovima

    Ukradena tri bicikla

    Policija poziva građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama, a više o računalnim prijevarama i njihovim oblicima možete pročitati na stranicama webheroj.hr

    Uplatili novac, pa shvatili da su prevareni