ŽIVOT

Istraživači: Lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte

Sudionici istraživanja su kazali da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni

    Objavljeno 03.04.2021
    Darija Kovačić

    Istraživači s Medicinskog fakulteta iz Splita utvrdili su negativne učinke lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, pa su pozivali zdravstvene vlasti da promiču zdrave načine života kako bi dugoročno smanjili negativne posljedice.

    Tijekom deset proljetnih dana prošlogodišnjeg zatvaranja zbog covida-19 u Hrvatskoj, skupina medicinskih znanstvenika iz Splita provela je istraživanje na 3027 ispitanika iz opće populacije, koji su popunili internetske upitnike o životnim navikama i promjenama raspoloženja prije i tijekom locdowna.

    Rezultati su upravo objavljeni u novom broju časopisa Croatian Medical Journal.

    Sudionici, među kojima je 70 posto žena, kazali su da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni. Ukupno se 30 posto ispitanika udebljalo, od kojih je to češće kod žena, kaže se.

    Također, žene su pušile povećani broj cigareta i prijavile nižu učestalost i trajanje tjelesnih vježbi.

    Iako su naši rezultati pokazali smanjeni udio onih koji povremeno piju, povećao se udio onih koji piju manje od sedam pića tjedno ili više, kaže se u istraživanju.

    Napominje se da je iz ranije literature bilo poznato da dugotrajno sjedenje u kući može dovesti do pretjerane tjelesne neaktivnosti, koja je okarakterizirana kao glavni čimbenik rizika za kardiovaskularnu i smrtnost od svih uzroka, a povezana je i s pogoršanjem raspoloženja i mentalnog zdravlja.

    Ukupno 96 posto ispitanika izvijestilo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja, pri čemu su žene i razina visokog obrazovanja povezani s višim poštivanjem ograničenja, kažu autori članka Zoran Đogaš, Linda Lušić Kalcina, Ivana Pavlinac Dodig, Sijana Demirović, Katarina Madirazza, Maja Valić i Renata Pecotić.

    Dodaju da su sudionici koji su preživjeli zagrebački potres razvili simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije, što bi moglo objasniti porast učestalosti anksioznosti među ispitanicima u glavnom gradu, koji su doživjeli potres tijekom pandemije covida-19.

    Zdravstveni bi radnici trebali naglasiti korisne uloge svakodnevnog vježbanja, poput promicanja antioksidativnih i protuupalnih procesa, ublažavanja stresa i jačanja aktivnosti obrane imunološkog sustava, zaključuje se.

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Može li se s King shape – om pomoću ultrazvučne kavitacije uistinu skinuti masne naslage bez dijete i vježbe?

    Ultrazvučna kavitacija, iznimno tražen tretman prije ljeta za koji smo provjerili “radi” li ili ne

    Naša zdravstvena insajderica prikuplja iskustva iz hrvatskih zdravstvenih ustanova, provjerava koje su to mogućnosti dijagnostike i terapije ali iz aspekta Više…

    Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

    Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

    Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

    Osijek više od 30 godina sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja te da je ove godine sukladno preporukama SZO-a naglasak stavio na mentalno zdravlje djece, mladih i obitelji.

    [FOTO] Manifestacijom “Osijek – zdravi grad” na Trgu slobode obilježen Svjetski dan zdravlja

    Svjetski dana zdravlja, koji je ove godine posvećen obilježavanju 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije, Grad Osijek obilježio je u subotu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

    [NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek