ŽIVOT

Istraživanje: Žene prednjače na poslijediplomskim specijalističkim studijima

Troškove studija uglavnom je plaćao poslodavac: 55,8 posto, a 43,7 posto studenata osobno su platili studij

Objavljeno 19.01.2021
Ivona Amidžić

Poslijediplomski specijalistički studij u akademskoj 2019./2020. godini upisalo je 1429 studenata, među njima i 948 žena te je njihov udio čak 66,3 posto, a najzastupljenije područje su društvene znanosti s 43,7 posto, podatci su koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Najviše studenata poslijediplomske specijalističke studije upisalo je na Sveučilištu u Zagrebu 79,3 posto, potom na Sveučilištu u Rijeci 10,5 posto, na Sveučilištu u Osijeku 6,9 posto, na Sveučilištu u Splitu 2,5 posto, te na Libertas međunarodnom Sveučilištu, Zagreb 0,8 posto.

Najveći udio studentica upisao se pak na Libertas međunarodnom sveučilištu 81,8 posto, zatim na Sveučilištu u Splitu 77,8 posto, te 68 posto na zagrebačkome Sveučilištu, 62,2 posto na Sveučilištu u Osijeku, te 52,6 posto na riječkome Sveučilištu.

Prema znanstvenim i umjetničkim područjima najzastupljenije su društvene znanosti – 43,7 posto, potom područje biomedicine i zdravstva – 42,8 posto, jednoznamenkasti postotci su u području tehničkih znanosti – 5,7 posto, interdisciplinarnim područjima znanosti – 4,5 posto i području prirodnih znanosti – 1,1 posto, dok je manje od jedan posto studenata upisalo studij u području humanističkih znanosti – 0,9 posto, biotehničkih znanosti – 0,7 posto i umjetničkom području – 0,6 posto.

Najviše studenata u dobi od 30 do 34 godine

Promatrajući dobnu strukturu u petogodišnjim dobnim skupinama, najviše studenata bilo je u skupini od 30 do 34 godine – 36,1 posto, a najmanje u skupini do 24 godine – 1 posto. U skupini od 25 do 29 godina bilo je 24,8 posto studenata, u skupini od 35 do 39 godina 19 posto, u skupini od 40 do 44 godine 9,9 posto, potom 5,7 posto u skupini od 45 do 49 godina, 2,4 posto u skupini od 50 do 54 godine , a 1,1 posto studenata u skupini 55 i više godina.

Najviše studenata poslijediplomskih specijalističkih studija u protekloj akademskoj godini imalo je prebivalište u Republici Hrvatskoj – čak 98 posto, a samo 2 posto izvan nje.

Od ukupnoga broja studenata njih 98,3 posto bili su državljani Republike Hrvatske, a 1,7 posto imalo je strano državljanstvo. Od hrvatskih državljana njih 97 posto prethodno su diplomirali u Republici Hrvatskoj, a 3 posto izvan nje.

Studenti specijalističkih studija najviše su zaposleni u području djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Od ukupnoga broja studenata, zaposlenih je bilo 97 posto, a nezaposlenih 3 posto.

Od svih zaposlenih studenata, najveći broj bio je u području djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi – 42,8 posto, u području javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja 15,1 posto, u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti 13 posto, u području obrazovanja 6,3 posto, u području financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja 5,9 posto, u području trgovine na veliko i na malo; popravka motornih vozila i motocikla 4,2 posto, te 2,1 posto u području prerađivačke i 2 posto u području djelatnosti informacija i komunikacija, dok je u svim ostalim područjima djelatnosti bilo 7,7 posto studenata.

Troškove studija uglavnom je plaćao poslodavac – za 55,8 posto studenata, 43,7 posto studenata osobno su platili studij, a njih 0,5 posto bili su u kategoriji “Ostalo”.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Laboratorij će se koristiti za potrebe istraživačkih projekata, samostalnih istraživanja te održavanje nastave

Novi laboratorij za psihološka i lingvistička istraživanja na FFOS-u

Novi laboratorij za psihološka i lingvistička istraživanja veličine je 70 m2 i ubraja se u skupinu većih laboratorija na fakultetima Više…

Sudionici istraživanja su kazali da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni

Istraživači: Lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte

Istraživači s Medicinskog fakulteta iz Splita utvrdili su negativne učinke lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, pa su pozivali zdravstvene vlasti da Više…

Svako peto kućanstvo na stolu će imati puricu s mlincima, pečenu svinjetinu i pogaču, a manji broj građana šunku u kruhu i sarmu...

Planirate li štedjeti za ovogodišnji Uskrs? Evo što kaže istraživanje…

Više od polovice hrvatskih građana, njih 54,3 posto planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs, njih 23,2 posto planira Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe