ŽIVOT

Ivan Galić pobjednik 20. Kulinijade u Jagodnjaku

Zbog iznimne važnosti za Slavoniju, Baranju i Srijem, kulen/kulin je upisan na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske

Objavljeno 11.06.2021
Ivona Amidžić

Zbog iznimne važnosti za Slavoniju, Baranju i Srijem, kulen/kulin je upisan na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Taj tradicionalni proizvod dio je gastronomske, ali i povijesne i kulturne baštine istočne Hrvatske, a najveća manifestacija posvećena kulenu/kulinu je Kulinijada u Jagodnjaku koja se održava svake godine na blagdan Spasovo po julijanskom kalendaru.

Uz ograničenja zbog epidemioloških uvjeta, ove je godine u organizaciji Općine Jagodnjak održana jubilarna, 20. Kulinijada, a jučer se održao njen središnji dio, odnosno proglašenju pobjednika. Od pristiglih 107 kulina prema ocjenama stručnog povjerenstva najbolji je proizveo Ivan Galić, slijede proizvodi koje su pripremili Zdenko Kovač, Radoslav Milović, Miloš Janus, OPG Brkić Ivica, Željko Žiža, Zoran Zelić, Željko Stanislav, Damir Cvitković, Nikola Barišić, Ivan Zadravec, Milenko Tovjanin, Dragan Novaković, Slobodan Stanković i Milan Mlinarević koji su primili zlatne plakete.

Priznanja i nagrade za najbolje proizvode, kao i zahvalnice osobama i institucijama koji su pomogli u održavanju manifestacije, uručila je načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević, a prigodnoj svečanosti uz mještane i sudionike natjecanja nazočili su zamjenici župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i Radomir Čvarković, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, načelnici više baranjskih općina te drugi uzvanici.

– Čestitam vam na još jednoj uspješnoj organizaciji tradicionalne, ovoga puta i jubilarne manifestacije, koja na žalost zbog pandemije koronavirusa nije mogla obuhvatiti i sve uobičajene kulturne i druge popratne programe. Međutim, važno je da se manifestacija održava jer uz ostale značajke koje nosi, ona prezentacija autohtonog proizvoda i proizvodnje doprinosi i turističkom razvoju cijele Baranje, odnosno Osječko-baranjske županije – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Kao što je već poznato, cilj Kulinijade je promocija ove gastronomske delicije kao autohtonog proizvoda i organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan način te očuvanje tradicije i običaja baranjskog mjesta Jagodnjaka. Cilj je da se ovaj brend iskoristi i u turističke svrhe i na taj način privuče što više turista iz Hrvatske i inozemstva.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kuća Baranjskog kulena projekt je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda

U Branjinom vrhu otvorena Kuća Baranjskog kulena

Danas je u Branjinom Vrhu službeno predstavljena Kuća Baranjskog kulena koja s pet pogona opremljenih modernom tehnologijom služi zainteresiranim obiteljskim Više…

Da se razumijemo, kulen je dosta zdrava namirnica. Valjda! Autor teksta bi tako htio.

Kulin u Jagodnjaku otvara Dan općine

Na Spasovo je kulin fasov’o – nekako se otprilike veli u Jagodnjaku i drugim krajevima Baranje, a kako se približi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

Najava podjele paketa hrane

Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

Novi tretmani u sedam dijelova grada