ŽIVOT

Ivan Radić: “Koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka”

Ivan Radić: "Osijek nije zamjenska opcija i s obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam"

Objavljeno 23.02.2023
Darija Kovačić

U posljepodnevnim satima se na svom Facebook profilu oglasio naš gradonačelnik,  a nakon raznih medijskih objava kako je Pulski gradonačelnik zabranio održavanje koncerta turbofolk glazbe.

Agencija veselog naziva Hiljadarka zakupila je prostor pulskog Doma sportova, gdje se trebao održati koncert Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanović. Ako su vam izvođači nepoznati – u pitanju je folk i turbofolk glazba, kako bismo rekli, istočnjačkog opusa. Ili kraće – cajke.

Koncert je otkazan voljom gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, koji je o tome rekao: “Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada.”

“Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima”, dodao je.

Ivan Radić: “Osijek nije zamjenska opcija i s obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam”

Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.
Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.
Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku – ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti.
Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.
Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Za odličnu atmosferu pobrinuo se Parni valjak, a svojim se sugrađanima kao i brojnim gostima u ponoć obratio i osječki gradonačelnik Ivan Radić poželjevši im sretnu i uspješnu 2024. uz obilje zdravlja, sreće, ljubavi i mira

Osječani dočekali Novu godinu na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Na prepunom Trgu Vatroslava Lisinskog u obnovljenoj Tvrđi Osječani su ispratili Staru i dočekali Novu godinu. Za odličnu atmosferu pobrinuo se Više…

Headlineri ove godine su Brkovi, Svemirko, Kukus, 2xŠihta i Baks, a od ostalih izvođača ističemo:  Šarenu pojavu, Kratak fitilj, Krah 1573, Clark Can't Fly, Pale Origins, Igla i Ziherice, Grozni gadovi, Moxie 8...

20. Urban Fest Osijek – Spektakl na lijevoj obali Drave

Ove godine Urban Fest Osijek obilježava 20. obljetnicu festivala s potvrđenih oko 30 izvođača različitih žanrova – od modernih metal Više…

Odaziv je bio lošiji naspram prošle godine no atmosfera je i dalje bila vruća i vesela. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su se i komarci pridržavali!

[FOTO] Održala se još jedna nezaboravna studentska roštiljada

Ovoga četvrtka održala se 9. Studentska roštiljada na livadi ispred FAZOS-a. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek