POLITIKA

Ivan Radić – novi gradonačelnik grada Osijeka

U Osijeku su prebrojani svi glasovi – obrađeno je 117 biračkih mjesta i Ivan Radić uvjerljivo je s 15.526 glasa pobijedio.

    Objavljeno 31.05.2021
    Lana Matić

    Prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva HDZ-ov Ivan Radić novi je gradonačelnik Osijeka. Ivan Penava ostaje gradonačelnik Vukovara, a u utrci za vukovarsko-srijemskog župana pobijedio je HDZ-ov kandidat Damir Dekanić piše HRT radio Osijek.

    Već prema prvim izlaznim anketama agencije Ipsos objavljenima u 19 sati bilo je izvjesno da je Ivan Radić novi gradonačelnik Osijeka – za njega je prema tim podacima glasovao 63,14 posto onih koji su danas izašli na izbore, dok je Berislav Mlinarević dobio 36,86 posto glasova. Anketirani su birači koji su na birališta izašli do 17,30. Izlaznost je u Osijeku do tada iznosila 21,53%.
    “Zahvalio bih svim biračima, bez obzira kome su dali glas. Tko ne bi bio zadovoljan takvim rezultatima, siguran sam da će i službeni rezutati to potvrditi“, prva je reakcija HDZ-ovog kandidata Ivana Radića.

    “Rezultat je i više nego dobar, ali nema euforije, već smo fokusirani na ono što nas čeka. Imamo veliku odgovornost prema biračima, a ovo je povijesna prilika za grad Osijek s obzirom na preduvjete. Učinit ćemo sve da povjerenje birača i opravdamo. Osijek nema vremena za čekanje, dugo se za ovo pripremamo. Nemamo 100 dana za prilagodbu. Napravili smo detaljan program i dat ćemo sve od sebe da ga provedemo čim prije, kako bismo pokazali da smo spremni. Željni smo dokazivanja”, izjavio je za Hrvatski radio, prema svemu sudeći, budući zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

    Izlazne ankete potvrdili su i prvi privremeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo:

    U Osijeku su prebrojani svi glasovi – obrađeno je 117 biračkih mjesta i Ivan Radić (HDZ, Nezavisna lista Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS) uvjerljivo je s 15.526 glasa pobijedio kandidata Domovinskog pokreta i Mosta Berislava Mlinarevića, čije ime su zaokružila 9.241 birača.

    U izjavi novinarima u izbornom stožeru HDZ-a Radić je istaknuo kako je pobjedu ostvario s velikom razlikom, ali nema mjesta euforiji jer Osijek nema vremena za čekanje. “Čuo sam se s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, čim prije ćemo obaviti primopredaju, krenuti na posao i pokrenuti grad, kao što sam govorio u kampanji. Osijek mora biti prava slavonska metropola i pokretač razvoja Slavonije”, rekao je Radić.

    S obzirom da HDZ s partnerima ima većinu i u osječkom Gradskom vijeću, Radić ističe kako je to bitno zbog stabilnosti, ali i da se čim prije počne pripremati prva sjednica Vijeća. Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore, neovisno o tome za koga su glasovali, te čestitao protukandidatu Mlinareviću na ostvarenom rezultatu.

    Pozivam sve vijećnike u Gradskom vijeću da budemo konstruktivni i predlažemo dobre projekte, a kao gradonačelnik ću biti uključiv i prihvatit ću sve dobre projekte kako bi napravili najbolje za naš grad, poručio je Radić. Najavio je kako će, nakon primopredaje, prvo održati sastanak sa svim pročelnicima gradskih upravnih odjela i direktorima gradskih javnih poduzeća, vidjeti koji su projekti u postupku, što se planira, te na temelju novih projekata pokrenuti grad.

    Rezultati iz ostalih gradova u Osječko-baranjskoj županiji
    Goran Aladić, kandidat grupe birača novi je gradonačelnik Donjeg Miholjca – on je dobio 1682 glasa, dok je HDZ-ov kanidat Dražen Trcović dobio 1543. Prema privremenim rezultatima koje je objavio DIP, HDZ-ov Marin Mandarić osvaja drugi gradonačelnički mandat – za njega su glasovala 5.354 birača, dok ih je 2.942 povjerenje dalo kandidatkinji grupe birača Mirjani Adrić.

    U Marijancima, gdje je obrađeno 83 posto biračkih mjesta, načelničko mjesto osvaja Darko Dorkić (HDZ), koji ima dvostruko više glasova od kandidatkinje grupe birača Jasmine Mesaroš.

    Tomašević, Puljak i Filipović slave u Zagrebu, Splitu i Rijeci
    Tomislav Tomašević (Možemo) novi je zagrebački gradonačelnik – izlazne ankete govore da mu je povjerenje dalo 68,27 posto glasova, dok je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) dobio 31,73 posto. U splitsku Banovinu ulazi Ivica Puljak (Centar), koji je osvojio 59,19 posto, osam posto više nego HDZ-ov Vice Mihanović. Rijeka ostaje u rukama SDP-ovog gradonačelnika – Marko Filipović s 57,84 posto petnaestak posto je jači od drugog kandidata grupe birača Davora Štimca.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Svi su sve znali, izdavali dozvole za rad, provodili inspekcijske nadzore, a Drava International je i dalje nastavila raditi. U cijeloj vertikali (grad, županija, inspektorat) su HDZ-ovci", kaže SDP

    SDP: Potpuno je jasno tko je kriv za eko-katastrofu i vrijeme je da za to preuzmu odgovornost

    Osječko-baranjski i gradski SDp su objavili novo priopćenje vezano za ekološku katastrofu izazvanu požarom u krugu tvrtke Drava international. Priopćenje Više…

    "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka"

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić više nije saborski zastupnik

    Jučer poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i Više…

    Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a danas se sastao u Osijeku, a glavna je tema sastanka bila aktualna smjena ministrice Nataše Tramišak

    Anušić: “Ne slažemo se sa smjenom ministrice Tramišak, ali nećemo rušiti HDZ!”

    “Ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zbog čega se to dogodilo, ali Vladu vodi Andrej Plenković Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde