Arhiva

Ivan Vrkić i Ivana Šojat – odluka u drugom krugu, u utrci za župana ostali Ivan Anušić i Vladimir Šišljagić

    Objavljeno 22.05.2017
    OsijekNews redakcija

    Ivan Vrkić i Ivana Šojat izborili su drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka. Aktualni gradonačelnik Vrkić dobio je najveći postotak glasova – 37,05 posto, više no dvostruko od 17,17 posto, koliko ih je dobila Šojat.

    Podsjetimo, Vrkić je nezavisni kandidat uz podršku Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke i Aktivnih nezavisnih umirovljenika. Ivana Šojat je kandidat Hrvatske demokratske stranke.

    I liste koje predvode ovo dvoje kandidata ostvarile su najbolje rezultate u izborima za Gradsko vijeće Osijeka. Koalicijska lista SDP-a, HNS-a, HSS-a i ANU-a ostvarila je deset vjećničkih mjesta, jednako toliko i HDZ-ova lista.

    Izlaznost u Osijeku je bila 40,83 posto, odnosno na 117 biračkih mjesta, od 91.331 građana s pravom glasa izišlo je njih 37 tisuća.

    Za poziciju osječkog gradonačelnika natjecalo se ukupno devet kandidata, sedam njih je “prešlo” prag od pet posto, no samo dvoje ima pravo na ulazak u drugi krug.

    Borba za Vijeće

    Tijekom večeri, kako su pristizali glasovi na trećem i četvrtom mjestu izmjenjivali su se Miroslav Šimić, kandidat Mosta i HDSSB-ov lider Dragan Vulin. Na kraju je Šimić završio treći, dobio je povjerenje 9,18 posto glasača, Vulin je dobio 8,91 posto.

    Slijedi Anto Đapić (Desno) s 8,79 posto, dok je Kristijan Šimičić (nositelj liste Biraj bolje) dobio 7,09 posto te Danijela Lovoković (kandidatkinja grupe birača) s 6,04 posto. Na začelju su ostali Miroslav Vanek (Građanska opcija grada Osijeka), i Jurica Jukić (kandidat Akcije mladih, Promjenimo Hrvatsku, “Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, Naprijed Hrvatska – progresivni savez i Stranka demokratske akcije Hrvatske).

    U Gradskom vijeću Osijeka ukupno je 35 vijećnićkih mjesta. Prema cilju od potrebnih 18 ruku koje donose većinu, mrtvu trku vodile su liste SDP-a, HNS-a, HSS-a i ANU-a, čiji je nositelj Ivan Vrkić i HDZ-ova lista. Obje su na kraju osvojile po deset mandata. Most nezavisnih lista osvojio je pet vijećnićkih mjesta, kandidacijska lista HDSSB-a, Hrvatsko-socijalno liberalne stanka i Aktivni branitelji i umirovljenici Hrvatske tri. Tri mjesta pripadaju novim igračima – listi “Biraj bolje”, čiji je nositelj Kristijan Šimičić. Dva mjesta pripala su i Demokratskom savezu nacionalne obnove – Desno, listi koju predvodi Anto Đapić. Naposljetku, u radu Gradskog vijeća participirat će i dva vijećnika kandidacijske liste grupe birača čija je nositeljica Danijela Lovoković. Dakle ovaj put sastav vijeća Grada Osijeka činit će vijećnici izabrani sa sedam lista, jedna je to više nego u prošlom sazivu.

    Malo nevažećih

    U konkurenciji je ukupno bilo 15 kandidacijskih lista, a bez mandata, u odnosu na prošle izbore, ostali su Građanska opcija grada Osijeka (GOGO), potom Blok umirovljenici zajedno i Hrvatska stranka umirovljenika (na prošlim izborima bili su koalicijski partneri Vrkića). Bez mjesta u vijeću su ostale i liste koje je predvodio gradonačelnički kandidat Jurica Jukić, potom lista ORAH-a (u koaliciji sa Slobodnom Hrvatskom i Strankom hrvatski vidik), Kandidacijska lista grupe birača koji je nosio Jaroslav Pecnik; lista Samostalne demokratske srpske stranke, Stranke umirovljenika te naposljetku Živog zida.

    U izborima za gradonačelnika svega 2,36 posto listića (827) bilo je nevažeće. U izborima u vijećnike Gradskog vijeća bilo je 2,63 posto nevažećih glasova.

    Drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka održat će se za dva tjedna – 4. lipnja.

    Dario KUŠTRO

    Ivan Vrkić nezavisni kandidat

    Zahvalan sam sugrađanima

    Dosadašnji gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, nakon obrađenih više od 50 posto rezultata izjavio je kako je zadovoljan. “Zahvalan sam sugrađanima jer je očito da su prepoznali ono što sam radio u prethodnom mandatu. To je meni dovoljno kao najava za drugi krug u kojem ću nastaviti raditi ono što sam započeo. Uzdam se da ću na novim projektima u ovom drugom krugu i kampanji iznijeti prijedloge i programe koje će prihvatiti svi oni koji zajedno sa mnom misle učiniti veliku korist Osijeku. Dakle, u toj širokoj lepezi, razgovoru i dijalogu sa svima koji su spremni da zajednički radimo, uzdam se da ćemo sastaviti dovoljnu većinu s kojom ćemo onda moći imati parlamentarnu podlogu za izvršnu vlast i na taj način upravljati u sljedećem mandatu Osijekom”, izjavio je Vrkić u nedjelju navečer. O potpori HDZ-a, stranke koja ga je podržavala u dosadašnjem mandatu na čelu Osijeka, Vrkić je kazao da, ako bude gradonačelnik, nije dobro da nije dobar s centralnom vlasti. “Ali to ne znači da moramo ići u koaliciju. Mislim da ću imati dovoljno partnera da imamo stabilnu većinu u Vijeću”, komentirao je Vrkić. D.Pejić

    Ivana Šojat HDZ

    Postoje tri razloga zašto su moji rezultati fantastični

    Kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat osvojila je u nedjelju drugo mjesto, čime je osigurala ulazak u drugi izborni krug. O svome rezultatu rekla je: “Svojim rezultatom jako sam zadovoljna. Ulazim u drugi krug. Mnogi to nisu očekivali, ja jesam. Postoje tri razloga zašto su moji rezultati fantastični. Kao prvo, uzmimo u obzir da je gospodin Vrkić kandidat čak četiri stranke, koliko god on tvrdio da je neovisni kandidat. Iza njega stoje SDP, HNS, HSS i umirovljenici, za razliku od mene iza koje stoji stožerna stranka Hrvatska demokratska zajednica. Druga stvar, govorili su da sam neiskusna, no, to se pokazalo kao prednost iz razloga što politika i političari u Hrvatskoj imaju sve lošiji status. I treće, ja sam ipak novo lice u politici, zbog čega su mi mnogi proricali neuspjeh na izborima, no ja sam pokazala suprotno. Zahvaljujući dosadašnjem neuspješnom vodstvu gradonačelnika Vrkića Osijek stagnira, stanje u Osijeku je sve alarmantnije, mladi, i ne samo oni, nego i stručni ljudi, napuštaju naš grad, Osijek nije nikada bio prljaviji i zapušteniji, gospodarska zona je rasadište korova, a ne rasadište investicija. Očekujem da će glasači drugih kandidata svoj glas u drugome krugu dati meni, a ne gradonačelniku koji nas je odveo u stagnaciju. D.Celing

    Miroslav Šimić Most

    Bit ćemo iznimno važni u iduće četiri godine

    Miroslav Šimić, Mostov kandidat za gradonačelničko mjesto komentirao kako je kako su im ankete davale pozicije od trećeg do šestog mjesta. “To je očekivan rezultat, a s druge strane želim naglasiti odličan rezultat za Gradsko vijeće Osijeka. Prema svemu sudeći Most će biti iznimno važan u Osijeku u iduće četiri godine. Želim zahvaliti svim građanima koji su podržali Most nezavinskih lista i mene kao kandidata za gradonačelnika. S druge strane, čestitam Ivici Vrkiću i Ivani Šojat na ostvarenim rezultatima i želim uspješnu utakmicu. Mi smo stvorili temelj za rast jedne odlične organizacije u Osijeku. Most je u Osijeku, od četiri najveća grada, postigao najbolji rezultat, a to možemo prije svega zahvaliti svim ljudima i volonterima koji su se naradili u kampanji”, kazao je Šimić, koji nije želio kazati kojem će od dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug Most dati podršku. D.Pejić

     

    Ivan Anušić i Vladimir Šišljagić u borbi za župana

    Kandidat HDZ-a Ivan Anušić i Vladimir Šišljagić, kandidat grupe birača, odnosno udruge Snaga Slavonije i Baranje, borit će se za dužnost župana Osječko-baranjske županije u drugom krugu lokalnih izbora, 4. lipnja.

    Rezultati izbora u nedjelju, na koje je izišlo 44,54 posto birača, zapravo su potvrdili ono što su pokazivale ankete prije izbora, a to je da su prema potpori birača Anušić i Šišljagić favoriti za drugi krug. Ipak, Anušić u drugi krug ulazi s prilično velikom prednosti – osvojio je 36,19 posto glasova, a Šišljagić 28,34 posto glasova. Ostvarena prednost u nedjelju ne mora biti važna za dva tjedna, kada se, kako se to često zna pokazati u praksi, “karte ponovno miješaju”. Njih dvojica uvjerljivo su iza sebe ostavila ostale kandidate – Domagoja Hajdukovića iz SDP-a (12,16 posto), Krunoslava Karalića iz Mosta (8,38 posto), kandidatkinju Živog zida Lidiju Dujmović (4,79), Karla Šatvara, kandidata HDSSB-a, HSLS-a i ABU Hrvatske (4,59) te Luku Stanića, kandidata stranke Desno i ANU-a (2,26 posto).

    Lista HDZ-a za Županijsku skupštinu dobila je uvjerljivo najviše glasova, 30,55 posto, ili gotovo trostruko više od druge – liste SDP-a, koja je osvojila glasove 11,81 posto građana koji su izišli na izbore.

    Šišljagićeva lista dobila je 11,20 posto glasova, lista Mosta 9,65 posto, lista HNS/HSS/HSU – 8,10 posto, HDSSB/HSLS/ABU HR – 7,13 posto i Živog zida – 5,21 posto glasova. Liste stranke Biraj bolje, SDSS-a, stranke Desno i ABU-a te lista BUZ/ORaH/SH/SHV nisu prešle izborni prag.

    Dobije li Šišljagić u drugom krugu povjerenje za još jedan mandat župana, imat će velikih problema u sastavljanju županijske većine, bez koje županijska vlast teško može funkcionirati. S druge strane, logično, većinu će mnogo lakše okupiti Anušić i njegov HDZ, koji je, realno gledano, vrlo blizu povratku na vlast u Osječko-baranjskoj županiji nakon 12 godina.

    Igor MIKULIĆ
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    Đorđe Balašević u Osijeku – još jedan koncert za pamćenje! [Najava koncerta 2017 + poklanjamo ulaznice]

    Đorđe Balašević, jedan od najvećih pjesnika u glazbi u cijeloj regiji, najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku i to u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!