POLITIKA

Izabrano 70 gradonačelnika, rast opcije nezavisnih kandidata

Veliki gradovi idu u 2. krug

  Objavljeno 18.05.2021
  Darija Kovačić

  Od 70 izabranih gradonačelnika u prvom krugu lokalnih izbora, 36 je HDZ-ovih, šest manje nego 2017., SDP-ovih je 13, jedan više nego prije četiri godine, a nastavlja se porast nezavisnih, pa ih je na nedjeljnim izborima pobijedilo deset, objavio je u utorak portal gradonačelnik.hr.

  U prvom krugu izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika, tek troje manje nego na prošlim izborima, a jednako kao i prije četiri godine. Pobjedu u prvom krugu ostvarilo je sedam gradonačelnica.

  Nastavljen je rast opcije nezavisnih kandidata, a u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli su velikim dijelom gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

  Najbolji rezultat u Donjoj Stubici, Gospočić osvojio 83 posto glasova 

  Bivši SDP-ovac, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić s osvojenih je 83,01 posto glasova ostvario je i najbolji izborni rezultat u prvom krugu izbora. Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio čak 82,15 posto glasova.

  Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić (PGS) s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata, no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio s 80,26 posto glasova.

  Najbolju potvrdu da radi dobar posao dobio je i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić (IDS) koji je svoj drugi mandat osvojio sa 74,58 posto glasova, 20 posto više nego u prvom krugu prošlih izbora kada je prvi put izabran za gradonačelnika.

  Upravo ove pobjede najbolje potvrđuju da građani na lokalnim izborima biraju osobe, ljude u koje imaju povjerenja i koji su se već dokazali svojim radom i rezultatima, a ne stranačke iskaznice, tvrde na portalu.

  Za razliku od 2017., kad su u prvom krugu osvojili sedam istarskih gradova, IDS je na ovim izborima dobio pet gradonačelnika, a Istra je svog prvog nezavisnog gradonačelnika – Edija Passtrovichia.

  Među najznačajnijim pobjedama prvoga kruga je i ona nezavisnog Matka Šutala koji je u Valpovu pobijedio s uvjerljivih 60,78 posto glasova te sa svojom listom osvojio i većinu u Gradskom vijeću.

  Penava uvjerljivi favorit u Vukovaru

  Što se HDZ-ovih ‘odmetnika’ tiče, konačan ishod znat će se tek u drugome krugu. Tako Ivan Penava u Vukovaru u drugi su krug ide kao uvjerljivi favorit sa 43,80 posto osvojenih glasova, gotovo 20 posto više od HDZ-ova Nikole Mažara, a uvjerljivu većinu ima i u Gradskom vijeću

  Dosadašnji gradonačelnik Trilja Ivan Šipić u drugi je krug ušao sa 42,64 posto glasova, a HDZ-ov Ivan Bugarin sa 42,15 posto. Manje od jedan posto razlike u glasovima imaju i u Gradskom vijeću, s tim da je HDZ osvojio više glasova.

  Portal gradonačelnik.hr kao zanimljivost ovih izbora navodi i “konačan pad Mosta” koji u prvom krugu nema izabranog niti jednog gradonačelnika, a jedina realna šansa im je Miro Bulj koji je u Sinju u drugi krug ušao kao favorit.

  U svojoj nekadašnjoj utvrdi, Metkoviću, Most je ponovno uvjerljivo izgubio od HDZ-a čiji je gradonačelnik Dalibor Milan komotno pobijedio sa 62,77 posto osvojenih glasova, dok je Mostov Nikica Hajvaz osvojio tek 30,47 posto. HDZ ima i uvjerljivu većinu u Gradskom vijeću.

  Veliki gradovi idu u 2. krug

  Kao i na prošlim izborima, veliki gradovi svoje gradonačelnike dobit će tek u drugom krugu.

  Zagreb nije iznenadio – sukladno anketnim predviđanjima u drugi krug kao uvjerljivi favorit ušao je Tomislav Tomašević iz Možemo!, odnosno Zeleno lijeve koalicije sa 45,15 posto glasova.

  Kao kandidat za drugi krug ušao je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro s osvojenih 12,16 posto glasova, tek 400-injak glasova više od Jelene Pavičić Vukičević, bivše zamjenice nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

  Možemo! je osvojilo i 40,83 posto glasova za Gradsku skupštinu u kojoj tako ne bi trebali imati problema s donošenjem proračuna i provođenjem projekata.

  U Osijeku je kao favorit u drugi krug ušao HDZ-ov Ivan Radić, koji borbu nastavlja sa kandidatom Domovinskog pokreta i Mosta Berislavom Mlinarevićem.

  HDZ je u drugi krug ušao i u Splitu, u kojemu će njihov Vice Mihanović pokušati nadoknaditi tri posto razlike koliko zaostaje za Ivicom Puljkom. Što se tiče Gradskog vijeća, HDZ tu ima tri posto prednosti pred Puljkovom listom Centar, pa je pitanje tko će uspjet složiti većinu.

  Većinu glasova u prvom krugu u Rijeci osvojio je dosadašnji zamjenik Vojka Obersnela, SDP-ov Marko Filipović koji će se u drugom krugu boriti s nezavisnim Davorom Štimcem.

  U prvom krugu pobijedilo šest župana, Žinić prvi izgubio ove izbore

  Na nedjeljnim izborima preko 50 posto glasova i novi mandat osvojilo je pet župana i jedna županica.

  Jedina županija koja će na ovim izborima sigurno dobiti novog župana je Sisačko-moslavačka. Dosadašnji župan Ivo Žinić na izbore je izašao kao nezavisni kandidat i s osvojenih 7,42 posto glasova plasirao se kao četvrti, dok će se u drugom krugu za pobjedu boriti HDZ-ov kandidat Ivan Celjak i SDP-ov Daniel Berdais.

  Najnapetija utrka u drugom krugu vodit će se u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U Ličko-senjskoj županiji je dosadašnji župan Darko Milinović osvojio 33,26 posto glasova i u drugom se krugu bori protiv kandidata HDZ-ove koalicije Ernesta Petrya koji je osvojio 32,04 posto glasova. HDZ-ova koalicija osvojila je, pak, najviše glasova za Županijsku skupštinu, 35,38 posto.

  U Šibensko-kninskoj županiji dosadašnji župan Goran Pauk u drugi krug ulazi kao drugoplasirani, s 36,10 posto osvojenih glasova i neznatnim zaostatkom za nezavisnim Markom Jelićem, dosadašnjim gradonačelnikom Knina. Većinu u Županijskoj skupštini osvojila je, pak, HDZ-ova lista, dok je Jelićeva trećeplasirana.

  Zagrebački župan Stjepan Kožić na ovim je izborima izgubio većinu u Skupštini, u kojoj je još uvijek upitno hoće li prevladati SDP i HSS ili pak HDZ s koalicijskim partnerima koji ima tek jedan posto glasova manje. Kožićeva lista je treća, a za mjesto župana će se u drugome krugu boriti s kandidatom SDP-a i HSS-a Mihaelom Zmajlovićem od kojega ima 15-ak posto više glasova.

  Napeta utrka vodit će se i u Varaždinskoj županiji u kojoj dosadašnji župan Radimir Čačić u drugi krug ulazi s tek tri posto prednosti pred Anđelkom Stričakom, kandidatom HDZ-ove koalicije koja je, pak, osvojila većinu glasova u Županijskoj Skupštini.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U pet slavonskih županija u nedjelju se bira jedan župan, devet gradonačelnika i 12 načelnika općine

  Do 16,30 izlaznost u Osječko-baranjskoj županiji tek 23,71%

  Do 16,30 sati u drugom izbornom krugu odziv birača u cijeloj zemlji bio je 29,18 posto, dok je u prvom Više…

  Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

  Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

  Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug Više…

  „Grad Osijek ne treba ni desne ni lijeve politike, već bolje sutra za sve građane"

  Berislav Mlinarević te njegovi zamjenici obratili se javnosti nakon prvog kruga lokalnih izbora

  Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Osijeka te njegovi zamjenici obratili se javnosti nakon prvog kruga lokalnih izbora „Naš Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

  Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

  Gospodin Lisin je potvrdio da će uskoro ponovno biti gost u Osijeku te da je današnji sastanak dobar zalog za budućnost kada će se razgovarati i o gospodarskim mogućnostima suradnje...

  Radni sastanak s čelnikom Međunarodne streljačke organizacije Vladimirom Lisinom

  Novoizabrani gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i zamjenici gradonačelnika Dragan Vulin i Jasenka Crnković stupili su na dužnost

  Obavljena primopredaja izvršnih ovlasti u Gradu Osijeku