ŽIVOT

Izaći van ili ostati u kući? Kome stiže zaštitna oprema te nazire li se kraj epidemiji?

Građani imaju mnoga pitanja i dileme, a na neke od njih odgovor je jučer dao ministar Beroš...

  Objavljeno 30.03.2020
  Ivona Amidžić

  U razgovoru s novinarima ministar Vili Beroš jučer je objasnio situacije koje su zadnjih dana zbunjivale hrvatsku javnost. Radilo se u prvom planu o donacijama zaštitne opreme ključne za nastavak borbe protiv koronavirusa.

  Tako je objasnio da iako su donacije uvijek dobrodošle, pošiljka opreme koja je stigla u Hrvatsku nije u potpunosti donacija. Objasnio je kako su ovom kupovinom nastojali osigurati količine na tržištu zaštitne opreme te da je u ovome izravno sudjelovao predsjednik Vlade.

  Također, naglasio je kako u Hrvatsku stiže još jedna pošiljka i to od 10 tona zaštitne opreme. Ona će u prvim redovima biti osigurana zdravstvenim djelatnicima koji su nam prva linija obrane, a ako nakon toga ostane još opreme ona će biti stavljena u slobodnu prodaju tako da ju mogu kupiti svi građani koji ju trebaju.

  Bitno je slušati upute

  Ministar Beroš je istaknuo kako krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj nije eksponencijalna što je veoma dobro. Jedan dio uspjeha krije se u veoma brzoj reakciji izoliranja kontakata zaraženih osoba te odgovornost građana, koja ima veliku ulogu.

  Situacija u Hrvatskoj nije eskalirala, a to su zaslužni i građani koji slušaju upute, ne izlaze van, starije osobe koje se izoliraju i slično.

  Dvosmislene poruke – izaći van i ostati u kući

  U jednom trenutku iz Stožera poručuju kako je ključno da svi ostanemo u kućama, a u drugom objašnjavaju zašto treba izaći na zrak. Ministar Beroš je objasnio i o čemu je tu riječ. Naime, moguće je poštovati i jedno i drugo.

  Radi se o poštivanju upute o neokupljanju i održavanju razmaka. Na zrak se može izaći i na balkon, terasu ili dvorište, a ako to nije moguće šetnja je logična opcija, ako pazimo da se uz nas nitko ne nalazi. Vrijeme je divno i mnogo ljudi izlazi van, ali ako ih je na jednom mjestu previše moramo se pouzdati u njihovu odgovornost da će to prepoznati i otići.

  Neki su zdravstveni djelatnici zaraženi, a neki u samoizolaciji, rekao je ministar Beroš, ali naglašava kako je situacija i dalje pod kontrolom i da nema opasnosti za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

  Naglasio je i kako zaista postoje još strože mjere u pripremi ako se građani ne budu držali ograničenja ili ako se zbog neodgovornosti epidemiološka slika još pogorša.

  Dva faktora u trajanju epidemije: ponašanje virusa i naše ponašanje

  Ministar Beroš je istaknuo kako su dva najvažnija faktora koja određuju način i duljinu trajanja epidemije, a jedan ovisi upravo o nama. Istaknuo je kako je na nama najveća odgovornost i kako će daljnji tijek situacije ovisiti o tome hoćemo li poštivati mjere ograničenja kretanja, samoizolacije te ostalih mjera. O tome će ovisiti broj oboljelih i trajanje cijele epidemije.

  Drugi faktor je onaj na koji ne možemo utjecati, a to je ponašanje virusa. Ako se virus bude ponašao sezonski, štoo većina epidemiologa upravo i očekuje, sve se može smiriti kroz nekoliko mjeseci. Iako, u slučaju drugog scenarija, ministar je naglasio kako su spremni i za to.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

  Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

  U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, a umrlih nema, izvijestio je u subotu Više…

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

  Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a u Zagrebu je na respiratoru umrla jedna osoba, izvijestio Više…

  Iz Švedske su u četvratak stigla još tri radnika kojima su uzorci za testiranje uzeti na ulasku u Hrvatsku

  Slavonski Brod: Oboljela od Covida-19 povratnica s gradilišta u Švedskoj

  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je jednu novooboljelu osobu koronavirusom, a riječ je o radnici koja se nedavno vratila Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

  Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

  Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

  Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

  Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći