Arhiva

Izbjeglice u Hrvatskoj – privremeno prihvatilište za migrante Opatovac treba volontere!

  Objavljeno 25.09.2015
  OsijekNews redakcija

  Od početka izbjegličke krize, u Hrvatsku je ušlo više od 55 000 izbjeglica. Hrvatska kao tranzitna zemlja za izbjeglice i migrante iste propušta i prevozi do granice s Mađarskom. U privremenom prihvatilištu za migrante u Opatovcu stalno je smješteno je više od 3000 osoba.

  Autobusima, taksijima i osobnim vozilima migranti stižu s juga Europe na hrvatsku granicu, na nekadašnji malogranični prijelaz u Bapskoj, a onda deset kilometara kroz polja pješače do Opatovca. Puno je trudnica i male djece.

  Ljude se zaista tretira na najbolji mogući način, a strani novinari o tome odavde mogu poslati samo dobre vijesti. Ponovno među izbjeglicama dominiraju Sirijci. Volontera koji pomažu Crvenom križu i institucijama ima ali ne dovoljno. Kako nam javljaju volonteri s terena, volonteri dolaze sa svih strane svijeta (Njemci, Talijani, Francuzi, Amerikanci, Srbi, Britanci, Kolumbijci) no potrebno ih je još puno više…

  Volonterima koji dođu prvi puta sve izgleda jako kaotično radi velikog broja ljudi i organizacije koja ne može uvijek pratiti potrebe pojedinaca no bitno je doći i pomoći, bar jednoj obitelji, jednoj osobi i to je velika stvar.

  Potrebne su i osobe koje mogu prevesti volontere, doći po njih, vratiti ih nazad, možete se javiti Renati Žilić koja je tamo gotovo cijelo vrijeme, ako želite pomoći ne trebate komplicirati, samo dođite, posla ima za svakoga.

  BITNO!
  Organizirajte se sami za prijevoz, komunicirajte, možete i ispod ove objave,  potrebna je jednostavna pomoć, pomoći podjeliti potrepštine izbjeglicama, prevesti neke jednostavne upite, nekada samo pokloniti osmjeh… bitno je da dođete i pomognete. Nekolicina osječana koji su stalno tamo već padaju s nogu. Treba im pomoć!

  Još uvijek nam nedostaje dosta toga, posebno obuće, ali udobne obuće, zatim jakni jer su noći jako hladne. Za djecu nam treba sve. Trebaju nam i nosiljke, a ako netko ima višak dječja kolica dobro bi nam došla kao i koja čokolada. Radimo ovdje na smjene, dežuramo. Ostajemo do kasno u noć i suosjećamo s ovim ljudima jer dosta njih dolazi nam boso u pocijepanoj odjeći tako da im barem malo olakšamo njihov put. Još jednom molimo sve koji su voljni pomoći da dođu u Opatovac i priključe nam se na samom ulazu u prihvatni centar – rekla je Sara Muštafi čiji su roditelji podrijetlom iz Sudana, a ona je rođena Osječanka – javlja 24sata.hr

  Izbjeglice – Opatovac FOTO: Facebook

  Mnogi napisi na internetu (najčešće onih koji migrante i izbjeglice nisu niti vidjeli) govore kako je ovo velika svjetska urota za islamiziranje Hrvatske, zapadnih zemalja i slično, kako su među njima teroristi, opasni ljudi… možda i jesu. Ono što smo se mi uvjerili na terenu da su to za početak ljudi. Žene, djeca, starci, muškarci koji ne žele ubijati ili biti ubijeni, muškarci koji se više nemaju za što boriti u državama razorenim ratom, politikom uništavanja i ubijanja… ako terorista i ima, budite sigurni da se oni i prate i nadgledaju na načine koji su nam vidljivi i na načine za koje niti ne znamo i ne moramo znati.

  Bit svega je da je u HR ušlo i prošlo gotovo 55000 osoba, a baš nikakvog incidenta nije bilo. Za to vrijeme bilo je mnogih pljački, kaznenih djela, pokušaja ubojstava i slično po hrvatskim crnim kronikama. Učinjenih od naših ljudi, Hrvata.

  – Sve vam je ovo što vidite Sirija. Tamo vam više nema nikoga, osim ratnika i zatvorenika. One koji se ne žele boriti zatvorila je tajna policija, ostali su u Asadovoj vojsci ili među pobunjenicima, a drugi u izbjeglištvu – kaže Džamal iz Damaska. Petnaestogodišnji Jomard potvrđuje nam da je jugoistok Europe danas dio svijeta u kojemu granice, brklje, ograde i žice ne znače ništa, i više se nikomu tko je krenuo prema Zapadu bez dokumenata očito ne prave nikakvi problemi. Dogovor o rješenju izbjegličke krize nije postignut pa se njihovo putovanje tek logistički kontrolira.

  Pomozite ljudima, budite humani, pokažite koliko je veliko srce slavonsko, pokažite kako svaki slavonac može biti čovjek i pomoći bar jednoj obitelji, ženi, maloj promrzloj djeci koji satima čekaju na registraciju kako bi mogli ići dalje, izgladnjeli, smrznuti i iscrpljeni.

  Izbjeglice Opatovac FOTO: Facebook

  Izbjeglice – Opatovac – FOTO: Facebook