Arhiva

Izbori 2011: Tko, što, kada, gdje i zašto?

  Objavljeno 01.12.2011
  OsijekNews redakcija

  Bombardiranje izbornim materijalom, plakatima i reklamama započelo je danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije održavanja izbora. Pravo glasovanja imaju svi punoljetni građani Republike Hrvatske.

  Sva biračka mjesta otvorit će se u 7 sati, te će biti omogućeno glasovanje tijekom cijelog dana sve do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju. U to vrijeme nije dopuštena izborna promidžba kao ni objavljivanje prijevremenih rezultata.

  Popis biračkih mjesta u Osijeku

  Stranke su prije nekoliko dana bile dužne objaviti i ukupne troškove kampanje koja im ipak nije previše pomogla s obzirom kako nema značajnijeg pomaka u rezultatima raznih istraživanja.

  Gotovo svakodnevno osvježavaju se ankete prema kojima se da naslutiti kako je pred vodećom strankom težak put. Ipsos plus agencija za istraživanje danas je objavila rezultate ankete prema kojoj bi sastav sabora, kako stvari sada stoje, bio sljedeći:

  Kukuriku koalicija – 79 zastupnika
  HDZ + dijaspora – 46 zastupnika
  HDSSB – 5 zastupnika
  Hrvatski laburisti – 4 zastupnika
  HSLS – 3 zastupnika
  HSS – 3 zastupnika
  HSP – 1 zastupnik
  BUZ-PGS-HRS Ljubo Jurčić – 1 zastupnik
  NL Ivan Grubišić – 1 zastupnik
  Nacionalne manjine – 8 zastupnika (broj je unaprijed određen i nije dio istraživanja)

  Ipak jedina valjana „anketa“ bit će ona od 4. prosinca kada će građani svojim glasovima odlučiti o tome tko će voditi Lijepu našu u narednom periodu kroz ovaj trnovit put oporavka od krize.

  Naša, 4. izborna jedinica broji više od 320 tisuća birača, koji će glasati na 605 biračkih mjesta. Građani će svoje kandidate moći odabrati s 28 kandidacijskih lista od kojih je 26 stranačkih, te dvije su neovisne. Od 26 stranačkih, 19 je samostalnih, a 7 koalicijskih lista.

  Svatko će naravno sam prosuditi kome dati svoje povjerenje, no ključno je i neizostavno da budemo razumni pri izboru i ne dopustimo da nam razne navike ili pogodovanja utječu na odluku, prije svega jer se radi o izborima za naše bolje sutra.