ŽIVOT

Izgradnja novog KBC-a Osijek ili kako san postupno postaje stvarnost!

Potpisan ugovor o studiji izvedivosti za novi KBC Osijek

  Objavljeno 11.05.2021
  Darija Kovačić

  Izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija na području istočne Hrvatske, a danas, 11. svibnja 2021. godine, učinjen je važan dio tog višegodišnjeg procesa. Naime, danas su Ugovor o nabavi usluge izrade studije izvedivosti/isplativosti i analize troškova i koristi za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ potpisali ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić i direktor tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. Mladen Vojković kao predstavnik Zajednice gospodarskih subjekata – izvoditelja (WYG savjetovanje d.o.o. i Tetra Tech International Development B.V.). Vrijednost Ugovora je 7,39 milijuna kuna, a rok za realizaciju 13 mjeseci.

  Potpisivanju ugovora nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš,  ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i drugi uzvanici.

  – Ideja o izgradnji novog KBC-a u Osijeku ozbiljno je krenula prije nešto više od tri godine kada smo razgovarali o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te smo naišli na razumijevanje i odobravanje resornih ministarstava. Izgradnja KBC-a predstavlja ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih generacija jer će takva ustanova pružati najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu pacijentima ne samo s područja naše županije već i cijelog istoka Hrvatske. Naglašavam da je to jedan od najvećih projekata od osamostaljenja Republike Hrvatske na području Osječko-baranjske županije vrijedan između 2 do 2,5 milijarde kuna koji će biti financiran između ostalog i sredstvima Europske unije. Drago mi je da smo krenuli s konkretnim koracima k realizaciji najveće i jedne od najznačajnijih investicija u našoj županiji – rekao je župan Anušić.

  Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjskoj županiji što su podržali ideju izgradnje novog KBC-a. – Ovo je velik dan za grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju, ali i cijeli istok Hrvatske jer će novi Centar biti regionalnog karaktera kojeg već opravdavamo razvojem medicine i naših usluga. Fokusirali smo se na one grane zbog kojih naši pacijenti idu u druge gradove i regionalne centre, a vjerujem da ćemo u budućnosti i nakon izgradnje dobiti mogućnost razvoja zdravstvenog turizma za dodatan razvoj ovog dijela Hrvatske. Pred nama je velik posao, ali puni smo entuzijazma i bit ćemo na raspolaganju stručnim osobama koje će izvoditi studiju te ćemo biti jamstvo da sve bude izvedeno u zadanom roku – kazao je Zubčić.

  – Potpisom ugovora za izradu studije izvedivosti učinili smo važan korak k realizaciji ovog strateškog projekta Osječko-baranjske županije. Izrada projekta tehničke i studijske dokumentacije u vrijednosti 35,3 milijuna kuna sufinancirana iz fondova EU, Projekta Slavonije, Baranje i Srijema te tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Upravo kvalitetna priprema studijske dokumentacije je važna kako bi osigurali sredstva u novom programskom razdoblju 2021.-2027. za izgradnju i opremanje KBC-a koje nam nudi mogućnost da u cijelosti realiziramo ovu investiciju. U suradnji s Ministarstvom zdravstva već sada radimo na programiranju novih programskih akata na temelju kojeg bi se ovaj projekt mogao realizirati. Važno je istaknuti da je i Vlada RH dala podršku izgradnji KBC-a u Dodatku broj 2. Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema gdje je ovaj projekt stavljen kao jedan od strateških prioriteta istoka Hrvatske – istaknula je ministrica Nataša Tramišak.

  Ministar Vili Beroš potvrdio je da Vlada RH i Ministarstvo zdravstva apsolutno podržavaju izgradnju novog KBC-a kao temelj razvoja centra izvrsnosti. – Moramo uloviti korak s Europom i razvijati novu medicinsku misao, a izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra pravi je način da to ostvarimo. Zahvaljujem svima koji su radili na razvoju ovog projekta, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na financiranju najvećeg dijela troškova ove studije. Ministarstvo zdravstva je projekt sufinanciralo s 5,2 milijuna kuna. Novi KBC je zalog za budućnost i drugog puta ne možemo imati – zaključio je ministar Beroš.

  Foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama...

  Potpisan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, rok 18 mjeseci

  Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas (17. lipnja 2021. godine) potpisao je župan Ivan Anušić s Više…

  Na području Osječko-baranjske županije trenutno su u samoizolaciji 372 osobe

  Pet novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

  U protekla 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađen je 191 uzorak, Više…

  Cijepljenje protiv koronavirusa u OBŽ 12. i 13. lipnja bez prethodne najave...

  STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata obrađeno 218 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno

  Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr. sc. Nataša Turić Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada