ŽIVOT

Izlazne ankete – u drugi krug idu Radić i Mlinarević

"Ovoliki postotak je iznad svih očekivanja, ali euforije nema. Čestitao bih svim kandidatima na osvojenim rezultatima"

Objavljeno 16.05.2021
Ivona Amidžić

Prema prvim izlaznim anketama, u drugi izborni krug za gradonačelnika Osijeka idu HDZ-ov Ivan Radić, koji je dobio najviše glasova ili 38,69 posto, i Berislav Mlinarević, kojemu podršku daju Domovinski pokret i Most, s osvojenih 19,63 posto. Izlaznost je do 16,30 bila izrazito niska (28,69%). prenosi Radio Osijek.

SDP-ov kandidat Goran Kušec dobio je 18,01 posto glasova, Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) je na 8,17 posto, a HNS-ovac Vladimir Ham 5,59 posto.

“Ovoliki postotak je iznad svih očekivanja, ali euforije nema. Čestitao bih svim kandidatima na osvojenim rezultatima, meni je svejedno tko će sa mnom u drugi krug, ali želio bih da predstavimo i suprotstavimo programe”, izjavio je za Radio Osijek Ivan Radić.

“Ja se nadam da će tako ostati do kraja. Vjerujem u ono što mislim i govorim – u bolje sutra s Berislavom Mlinarevićem. Slažem se da je sada velika razlika u odnosu na Ivana Radića, ali osobno smatram da je to rezultat mašinerije HDZ-a, da su to Anušićevi glasovi. Nadam se da će u drugom krugu biti malo drukačije. Građani žele drugačije, neki novi Osijek”, izjavio je nezavisni kandidat Berislav Mlinarević, kojega podupiru Domovinski pokret i Most.

“Noć je još mlada. Dva su sata do prvih privremenih rezultata i tada ću moći reći nešto više. Do tada zahvala svima koji su izašli na birališta i posebno onima koji su glasali za mene”, kratko je nakon objave prvih izlaznih anketa u SDP-ovom izbornom stožeru rekao Goran Kušec.

“Izlaznost govori koliko naši građani ne vjeruju u politiku i političare. Mi, kao platforma Možemo krenuli smo u kampanju tek iza Uskrsa, a ušli smo u Gradsko vijeće, čime smo vrlo zadovoljni. Ostajemo, radit ćemo i bit ćemo element koji će utjecati na rad Gradskog vijeća”, rekla je Katarina Kruhonja, koja je, prema izlaznim anketama dobila 4,18 posto glasova.

Izlazne ankete govore da je koalicijska lista HDZ-a, Nezavisne liste Ante Đapića, ANU-a, HSU-a; BUZ-a i HSLS-a osvojila 38,45 posto glasova ili 15 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću Grada Osijeka. Za listu Domovinskoga pokreta i Mosta glasovalo je 17,89 posto Osječana, što bi im donijelo šest mjesta, SDP je osvojio 17,33 posto ili 5 mandata, Snaga Slavonije i Baranje (6,85 posto) i Možemo (7,38), prema prvim izlaznim anketama dobivaju po dva vijećnička mjesta. U Gradsko vijeće ulazi i HNS-HSS-Reformisti s jednim vijećnikom (5,82 posto glasova). U Vijeće ne bi, prema trenutnim informacijama, ušli Nezavisna lista Miroslava Vaneka s osvojenih 4,56 posto glasova te HDSSB s 1,69 posto.

Na ovim izborima pravo glasa u Osijeku imalo je gotovo 90 tisuća građana.

foto: DIP

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić potpisali su prošli tjedan Dodatak ugovora za Više…

U Hrvatskoj je po prvi puta, na inicijativu tenisačice Donne Vekić i realizacije humanitarne akcije, uz pokroviteljstvo Osječke županije, grada Osijeka te uz sudjelovanje brojnih sponzora – izgrađen prvi javni teniski teren, koji je dostupan za besplatno korištenje

Humanitarni cilj je ostvaren – Osijek je dobio prvi javni teniski teren

Iako se Premier Tennis Show nije održao u travnju ove godine, humanitarni cilj je, kao što su i organizatori obećali Više…

Radić: U Sarvašu je najproblematičnije no činimo sve što možemo da brojnost komaraca svedemo na minimum

Tretmani učinkoviti u Josipovcu, ponavljaju se u Višnjevcu

24 sata nakon tretmana suzbijanja komaraca provedenih 17. lipnja na području Višnjevca i Josipovca, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

Najava podjele paketa hrane

Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

Novi tretmani u sedam dijelova grada