KULTURA

Izložba “Odrastanje Kurta Cobaina” sljedeći mjesec u Irskoj

Cobain, irskoga podrijetla, umro je 1994. u dobi od 27 godina ispalivši si metak u glavu

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Izložba posvećena preminulom frontmanu Nirvane Kurtu Cobainu otvara se idući mjesec u Irskoj, a na njoj će biti prikazana zbirka predmeta pjevača grunge rocka koje je izabrala njegova obitelj.

Na izložbi pod nazivom “Odrastanje Kurta Cobaina”  moći će se razgledati pjevačevi crteži i skice, odjeća i automobil i deseci njegovih osobnih predmeta od kojih neki od njih nikad nisu bili prikazani javnosti.

Pjevačeva kći Frances Bean Cobain i majka Wendy O’Connor bit će među članovima obitelji koji prisustvuju otvorenju Muzeja ikona stila u Newbridgeu, 50 kilometara jugozapadno od Dublina.

Cobain, irskoga podrijetla, umro je 1994. u dobi od 27 godina ispalivši si metak u glavu.

“Oduvijek su mi o mojem ocu pričale baka i tete”, istaknula je Frances Bean Cobain u izjavi za Reuters.

“Silno sam uzbuđena  zbog toga što će njihov pogled na to što je Kurt bio biti proslavljen s Nirvaninim fanovima širom svijeta”, dodala je pjevačeva kći.

Posjetitelji će moći vidjeti Cobainove dječje crteže junaka crtanih filmova, rukom pisane pjesme i plavi automobil ‘Dodge Dart’ iz 1965.

“Nadamo se da ćemo ovom izložbom vratiti fokus na Kurtove korijene, viziju i umjetnički genij i inspirirati ljude da sačuvaju vlastitu kreativnost i dječju radoznalost”, rekla je Cobainova  sestra Kim.

U malom muzeju u okrugu Kildare izloženi su odjevni predmeti koje su voljele nositi Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor i Grace Kelly a ranije su bile organizirane i izložbe posvećene Michaelu Jacksonu i Princeu.

Vlasnik muzeja William Doyle rekao je da je ideja za izložbu proizašla iz njegovog prijateljstva s pjevačevom obitelji. “Obitelj ima osjećaj da ga na taj način vraćaju kući”, kazao je.

Izložba “Odrastanje Kurta Cobaina” otvara se 19. srpnja i traje do kraja rujna.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black