KULTURA

Izložba “Omladinske radne akcije – dizajn ideologije”

Što su bile omladinske radne akcije, čemu su služile i imaju li kakvu poruku i danas?

Objavljeno 02.07.2019
Ivona Amidžić

U sklopu Muzejskog četvrtka, 4. srpnja s početkom u 19 sati u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, otvara se izložba pod nazivom “Omladinske radne akcije – dizajn ideologije”.

Izložbu organizira umjetnička organizacija Kultura umjetnosti iz Zagreba u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek iz Osijeka.

Omladinske radne akcije (ORA) bile su dio kulture svakodnevnice u doba socijalizma.

Povijest omladinskih radnih akcija dijeli se u nekoliko faza

Početak se bilježi za trajanja Drugog svjetskog rata, nakon čega slijede velike poslijeratne radne akcije: 1946. – 1951. U godinama do 1968. godine smjenjuje se ritam održavanja lokalnih i velikih radnih akcija, sukladno preispitivanju njihovog cilja i mjesta u društvu. Neke od najpoznatijih omladinskih radnih akcija su izgradnja pruga Brčko-Banovići, Šamac-Sarajevo te autoputa Bratstvo i jedinstvo.

Od početne agitacije zasnovane na tiskanim i šapirografiranim materijalima, dugovječnost radnih akcija rezultirala je bogatom i šarolikom produkcijom oblikovanja grafičkih mapa, plakata, letaka, brigadnih novina, razglednica, knjižica, iskaznica, priznanja, diploma, prigodnih poštanskih marki, stručnih publikacija…

Za omladinske radne akcije skladana su djela ozbiljne i popularne glazbe, dizajnirane omotnice singl i LP izdanja.

Snimani su filmovi: edukacijski, dokumentarni, igrani za koje su oblikovani plakati.

Za akcije koje su trajale više godina zaredom gradila su se i opremala cijela naselja, proizvodila se odjeća i obuća. Pored grafičkih dizajnera i likovni umjetnici bili su angažirani i stvarali na terenu – u brigadama.

Što će biti postavljeno na izložbi?

Na izložbi se prikazuje izbor materijala posuđen iz brojnih institucija i od privatnih kolekcionara: plakati, knjige, novine, monografska izdanja, fotografije, grafičke mape, odjeća, značke i medalje, iskaznice, mape vizualnih identiteta.

Bit će izloženi radovi mnogih poznatih autora: od grafičkih rješenja Marijana Detonija, Zvonimira Agbabe, Ivana Picelja, Mladena Galića, Branka Gavrića, Likovnog studia, preko fotografija Milana Pavića i Borisa Cvjetanovića do djela Pive Karamatijevića i Franje Mraza, filmskih i glazbenih uradaka.

Riječima Bojana Krištofića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe: “Dizajn za omladinske radne akcije osvježava proučavanje jugoslavenskog društvenog polja jer danas djeluje naivno, zaigrano i oslobađajuće na način drugačiji od hipijevske i punkerske pobune omladinskih listova ili neoavangardne zafrkancije pripadnika Nove umjetničke prakse.”

Nastavlja kako dizajn za omladinske radne akcije voli promatrati kao dizajnerski pandan domaćoj naivnoj umjetnosti, jer su to iznimno potentni simboli koji su s vremenom prerasli u kičaste prikaze svakodnevnice, doduše ne ruralne nego rubno urbane. “Premazani su patinom odrastanja u davno prošlim vremenima kad je bilo moguće dičiti se Radom Končarom na prednjoj strani majice, a Che Guevarom na stražnjoj, a pritom ne sablazniti ni roditelje ni profesore, a kamoli lokalnog popa.”

Međutim, ispod površnih slojeva mitologije i podsmješljive nesposobnosti propagande da nadiđe samu sebe, kriju se ozbiljne, pa makar i slučajne opservacije socijalne zbilje.

Krajnji cilj dizajna za omladinske radne akcije bio je ujediniti mlade oko radnih zadataka od kojih će imati korist cijela zajednica te omogućiti im da se poistovjete jedni s drugima u procesu rada koji nije smio biti otuđen.

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Trenutno možete pogledati izložbu Donacije - izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. - 2019.

Još uvijek imate vremena besplatno posjetiti Muzej Slavonije

Još uvijek traje akcija Muzeja Slavonije u kojoj svi posjetitelji imaju besplatan ulaz u Muzej, a akcija traje samo do Više…

Izložba koja je otvorena prije zatvaranja još traje i moguće ju je pogledati od danas!

Sve se polagano otvara, a primjer slijedi i Galerija Kazamat

Nakon skoro 50 dana Galerija Kazamat, slušajući sve epidemiološke upute, ponovno širom otvara svoja vrata. Posjetitelji od danas odmah imaju Više…

Još uvijek se možete uključiti i pokazati u koga se vi ugledate...

Velika online izložba Muzeja likovnih umjetnosti: “Nacrtaj svoje heroje!”

U sklopu trenutno aktualne online izložbe Autoportreti, Muzej likovnih umjetnosti ovaj tjedan poziva sve zainteresirane da nacrtaju svoje heroje. Svjetska Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radi se o suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

American Corner Gisko korisnicima omogućava pristup digitalnoj zbirci eLibraryUSA

Sutrašnja izvedba je već rasprodana, kao i ona subotnja - Na rasporedu su još izvedbe u utorak, srijedu i petak

HNK Osijek izvodi predstave i koncerte u dvorištu

"Predstava će u subotu biti izvedena besplatno za sve mališane kako bismo na najbolji mogući način zahvalili našim gledateljima koji su bili uz nas"

Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osječanima poklanja premijeru na otvorenom