KULTURA

Izložba ”Sv.Trojstvo” – ”Vjerujem. Stoga jesam.”

U četvrtak se otvara izložba koja je ujedno i virtualna i u sklopu je međunarodnog projekta ''Vjerujem. Stoga jesam.'' Detaljnije informacije u nastavku... :)

Objavljeno 20.11.2018
Antonela Verković

Europska godina kulturne baštine – o tome pjevaju već i ptice na grani, iako su se sada malo skrile zbog hladnoće… Ali u sklopu toga do sada su se obilježile zaista brojne izložbe, manifestacije i događaji od strane kulturnih institucija.

Ništa drugačije nije niti u Muzeju Slavonije, koji su kroz više izložbi već obilježili Europsku godinu kulturne baštine.

Naime, trenutno je riječ o otvorenju izložbe ”Sv. Trojstvo” koja će se održati u četvrtak 22. studenog s početkom u 12:00 sati. 

Ova izložba ujedno i virtualna. Naime, ona se građanima Osijeka predstavlja povodom međunarodnog i međuinstitucionalnog projekta “Vjerujem. Stoga jesam. / I believe. Therefore I am. ” kojemu je nositelj Pokrajinski muzej u Mariboru.

O IZLOŽBI

Cilj projekta je uspostavljanje kontakata, provođenje kulturnog dijaloga te prenošenje poruka mira i tolerancije kroz suradnju kulturnih institucija u Sloveniji, Hrvatskoj i ostalim europskim državama.

Virtualnom izložbom Sveto Trojstvo predstavljamo najveću baroknu skulpturu u Hrvatskoj podignutu 1729. godine na središnjem trgu osječke Tvrđe. Spomenik je dala podići barunica Ana Marija Petraš, kći generala Beckersa i udovica generala i zapovjednika osječke tvrđave Maximiliana Patraša. Spomenik, postavljen kao zavjet protiv kuge, krase skulpture svetaca zaštitnika od te zarazne bolesti sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Rozalije, sv. Franje Ksaverskog, sv. Karla Boromejskog, te Sveto Trojstvo, a u podnožju spomenika su skulpture Immaculate, sv. Josipa, sv. Ivana Nepomuka i sv. Katarine.

Autor izložbe je Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije.

Svi posjetitelji su dobrodošli na izložbu i ulaz je besplatan! 🙂

FOTO: Muzej Slavonije Facebook

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Susret ugode će voditi Vlado Pest, veliki zaljubljenik u priče grada Osijeka. Gospodin Pest spaja već duži niz godina, u suradnji s Muzejom Slavonije posjetitelje s raznolikim temama o gradu, kulturi i životu.

Susret ugode u društvu Damira Doležala

Damir Doležal je Osječanin. Školovao se iradni vijek proveo u Osijeku. Po struci jepravnik i u struci je najveći dio Više…

Izložba je to koja okuplja fotografe Osječko-baranjske županije, pokazuje, nagrađuje i pohvaljuje najbolje od njih, a održava se u organizaciji Fotokluba Osijek te u partnerstvu sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Kulturnim centrom Osijek

Najbolje od fotografije autora iz Osječko-baranjske županije – izložba Fotokluba Osijek

U ponedjeljak, 15. siječnja s početkom u 19.00 sati u foyeru Kulturnog centra Osijek, u organizaciji Fotokluba Osijek, bit će Više…

U srijedu počinje izložba radova Ukrajinaca koji su dom pronašli u Osijeku, posjetitelji slike mogu uzeti besplatno

Ukrajinci iz Osijeka organiziraju izložbu i poklanjaju slike svim posjetiteljima

Kako za Ukrajince pristigle u Osijek izgleda novi dom nakon izbjeglištva iz ratom pogođene Ukrajine, otkrit će jedinstvena izložba “Osijek Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova