KULTURA

Izložba “Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja” u Osijeku

Nemojte propustiti veliko otvorenje

Objavljeno 02.07.2019
Ivona Amidžić

Na trasi obilaznice oko grada Slatine provedena su zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta Veliko polje, na položaju Berezine i Trnovača, od rujna do prosinca 2009. godine.

Rezultati istraživanja otkrili su dijelove infrastrukture naselja iz vremenskih razdoblja kasnog brončanog doba, starijeg i mlađeg željeznog doba, rimskog vremena te razdoblja srednjeg vijeka.

Upravo to će biti postavljeno na izložbi “Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja” u Arheološkom muzeju Osijek, čije je otvorenje u četvrtak, 4. svibnja 2019. godine, s početkom u 19 sati.

Nalazi iz prapovijesnih groblja bili su dio uzorka na uspostavnom istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost, koji se bavio proučavanjem Pogrebnih običaja i društva kasnog brončanog doba na jugu Karpatske kotline i u razdoblju od 2014. do 2017. u Institutu za arheologiju.

Osobita otkrića bili su dijelovi groblja tih naselja iz vremena kasnog brončanog doba (lokalitet Trnovača, 11.-10 st. pr. Kr.) i starijeg željeznog doba (lokalitet Berezine, 8. i 7. st. pr. Kr) koja se ovom izložbom predstavljaju Slatini, slatinskom kraju i osječkoj publici.

U četvrtak, 4. svibnja 2019. godine otvara se izložba “Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja” u Arheološkom muzeju Osijek.

izložba_prapovijesna_groblja_02072019_osijeknews

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Izložbom se odaje počast tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku, muzejskom savjetniku, likovnom kritičaru, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti

Finissage izložbe Hommage V. K.-u u MLU-u

Izložbom Hommage V. K.-u odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku, muzejskom savjetniku, Više…

Zanimljivi projekt "Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka"

Hrana na prapovijesni način – Kako je čovjek prije lovio, pripremao hranu i jeo?

U sklopu projekta “Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka” TI Experimental Archaeology donosi prezentaciju radionice na Boroviku s temom “Hrana na prapovijesni Više…

Zaboravljena i napuštena lokacija u Osijeku, a po mnogo čemu vrlo značajna

Otvorenje ulične galerije na neobičnom dijelu u centru Osijeka

Najznačajniju tramvajsku postaju, podignutu u neposrednoj blizini današnjeg Doma zdravlja, projektirao je arhitekt Juraj Denzler, a izgrađena je 1926. godine. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Najbolji splitski stand up komičari po prvi put dolaze u Osijek!

Osijek: Dalmatinska stand-up comedy večer

Začinite si petak 13. neobičnom degustacijom hrane i pića

Kemija u kuhinji u doba Strossmayera