POLITIKA

„IZMJENE ZAKONA O OBRAZOVANJU SU PR IGROKAZ KOJEM JE CILJ AFIRMACIJA HNS-A“

Sladoljev je istaknuo kako se nitko nije uhvatio u koštac s problemom upisa u srednje škole, te podsjetio kako je Most bio za uvođenje „male mature.“

  Objavljeno 11.07.2018
  Alan Srčnik

  Saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Marko Sladoljev na današnjoj su raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama istaknuli da se ove izmjene događaju u trenutku kada rehabilitacijski edukatori imaju naknadu manju i do 500 kuna i kada Vlada nije ništa poduzela da zaštiti učitelje i profesore.

  Sladoljev je istaknuo kako se nitko nije uhvatio u koštac s problemom upisa u srednje škole, te podsjetio kako je Most bio za uvođenje „male mature.“

  „Velika neujednačenost ocjenjivanja uvelike otežava ravnopravan upis učenika u srednju školu. Temelj obrazovne reforme su jednaki uvjeti za učenje svih učenika ma gdje živjeli, a ove izmjene i dopune zakona ne idu u tom smjeru“, rekao je Sladoljev.

  Dodao je kako je problematično što se ministrica bez javne rasprave pozabavila problemom zapošljavanja učitelja s pojačanim predmetima čiji status nije jasan.

  „Ravnatelji imaju neograničen mandat, mi predlažemo da ih se ograniči na dva mandata, želimo smanjiti utjecaj politike, a treba smanjiti broj političara u školskim odborima“, ističe Sladoljev.

  Sonja Čikotić je ukazala da predlagatelj zakona nije doprinio kroz ove izmjene i dopune glede koeficijenta opterećenja učenika. Nijednom roditelju, učeniku i nastavniku nisu rekli s koliko sati učenja će biti opterećeno dijete, a stalno se pozivaju na usmjerenost nastave na učenika. Gdje je nastavni plan?

  „Zakon kroz izmjene i dopune propisuje kako se kurikulumom može utvrditi i popis potrebnih kvalifikacija učitelja i nastavnik za izvođenje kurikuluma. Ono što se ovdje nameće kao pitanje jest čemu služi Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, Sektorsko vijeće, Registar kvalifikacija, čemu sve to ako će ministrica utvrditi popis potrebnih kvalifikacija učitelja i nastavnika za izvođenje kurikuluma, ovo je nedopustivo. Ovakvom odredbom ostavlja se visokoškolske kvalifikacije u neizvjesnosti unoseći strepnju tko će biti u milosti ministrice i njenog tima kad bude donosila popis kvalifikacija uz određeni kurikulum nastavnog predmeta, ističe Čikotić.

  Dodala je da se nastavnim planom određuje oblik izvođenja kurikuluma, godišnji broj nastavnih sati i njihov raspored po razredima.

  Zastupnici Mosta su zaključili da nijedna izmjena nije u skladu s cjelovitom kurikularnom reformom zbog koje se prosvjedovalo prije 13 mjeseci.

  „Sve je ovo PR igrokaz kojem je cilj afirmacija HNS-a. – rekla je Čikotić

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  Obrađena su sva izborna mjesta. U ozračju nikad manje izlaznosti (46,85 % svih birača s pravom glasa u RH) na Više…

  Petar Kopunović Legetin: "Ovo su ljudi koji dobro znaju što je potrebno našim ljudima i koji su naši problemi"

  Most u Osijeku predstavio svoju listu za IV. izbornu jedinicu

  U nedjelju 21. lipnja u 10.00 h, u regionalnom uredu Mosta u Osijeku, predstavljena je lista Mosta na IV. izbornu Više…

  "Inzistirat ćemo na gospodarskim mjerama, na borbi protiv korupcije, jer je to ultimativna društvena i ekonomska politika"

  Mostovci na predstavljanju programa za izbore pozvali na buđenje iz letargije

  Predsjednik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, nositelji izbornih lista Marija Selak-Raspudić i Marin Miletić, te kandidat Mislav Kraljević, danas su na konferenciji za novinare Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što su se svi sudionici izbornog procesa pridržavali propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom

  Na nedjeljne izbore izašlo je 107 tisuća birača manje nego 2016.

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije